Χατζηδάκης: Το μεγάλο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων φτάνει σταδιακά στο τέλος του

Newsroom
Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Το μεγάλο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων φτάνει σταδιακά στο τέλος του
Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2022, εκδόθηκαν περισσότερες συντάξεις από αυτές που είχαν εκδοθεί ολόκληρο το 2019.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η επίλυση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, έχει κατά καιρούς αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα έκδοσης και των τελευταίων ληξιπρόθεσμων συντάξεων, που απομένουν, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του καλοκαιριού.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, πως, τους τελευταίους μήνες, παρατηρείται υπερδιπλασιασμός των ρυθμών έκδοσης των συντάξεων, αποτέλεσμα μιας σειράς δράσεων που υλοποιήθηκαν από το υπουργείο και τη διοίκηση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2022, εκδόθηκαν περισσότερες συντάξεις από αυτές που είχαν εκδοθεί ολόκληρο το 2019, με την τάση να δείχνει πως εφέτος οι εκδόσεις νέων συντάξεων θα ξεπεράσουν τις 300.000, κάτι που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για τα δεδομένα του ΕΦΚΑ.

Η πρόοδος αυτή αποτυπώνεται στα συγκεντρωτικά νούμερα. Όπως σημειώνει ο φορέας, το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως συνολικά έχει εκδοθεί το 94% των συντάξεων που αφορούν την περίοδο 2016-2022 και απομένει ένα μόλις 6% να εκδοθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Σε πραγματικούς αριθμούς, εξηγεί, αυτό σημαίνει πως έχουν εκδοθεί 1.061.171 εκατομμύριο κύριες συντάξεις και απομένουν να εκκαθαριστούν περίπου 63.000.

Τονίζει δε ότι η πρόοδος αποτυπώνεται και στις εκδόσεις συντάξεων ανά τ. Ταμείο. Είναι χαρακτηριστικό πως στο τ. ΙΚΑ στο πρώτο εξάμηνο του 2022 εκδόθηκαν 55.000 συντάξεις, όσες δηλαδή ολόκληρο το 2019. Το τ. ΙΚΑ έχει βελτιώσει κατά 52% τους ρυθμούς απονομής σε σχέση με πέρυσι και αναμένεται να κλείσει το 2022 με εκδόσεις συντάξεων που θα αγγίξουν τις 100.000. Αντιστοίχως και στο τ. ΟΓΑ οι απονομές συντάξεων του πρώτου πενταμήνου ξεπέρασαν εκείνες ολόκληρου του 2021, αυξημένες κατά 32% σε σχέση με πέρυσι. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και το τ. ΟΑΕΕ, όπου η βελτίωση των ρυθμών απονομής σε σχέση με πέρυσι ξεπερνά το 30%.

Μηδενισμός εκκρεμοτήτων παλαιών ετών

Το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων έχει συρρικνωθεί εντυπωσιακά και πρακτικά έχει περιοριστεί στα έτη 2020 και 2021, επισημαίνει ο φορέας.

Αναλυτικά, ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες πως μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, (πλην διεθνών και ανελαστικών), για τα έτη 2016, 2017 και 2018.

Με βάση τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ:

- Το ίδιο ισχύει και για το 2019, καθώς έχει εκδοθεί το 98,9% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν εκείνο το έτος και οι εκκρεμότητες περιορίζονται μόλις στο 1,1%. Πρόκειται συνολικά για 1.710 αιτήσεις εξαιρετικά σύνθετες, οι οποίες θα εκκαθαριστούν και αυτές εντός του καλοκαιριού.

- Για το 2020, έχει εκδοθεί το 94,7% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν εκείνο το έτος και απομένουν μόλις 8.570 αιτήσεις να εκκαθαριστούν (5,3% του συνόλου). Πρόκειται για αιτήσεις συνταξιοδότησης κυρίως του δεύτερου εξαμήνου του έτους.

- Για το 2021, έχει εκδοθεί το 80,6% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν εκείνο το έτος, το οποίο ήταν και έτος-ρεκόρ, καθώς οι υποβολές νέων αιτήσεων ξεπέρασαν τις 212.000. Απομένουν να εκκαθαριστούν 38.574 αιτήσεις.

- Για το 2022, η εικόνα είναι εξίσου καλή, καθώς ήδη έχει εκδοθεί το 70% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι τέλος Μαρτίου. «Η πλειονότητα αυτών εκδόθηκαν το πολύ σε τέσσερις μήνες, χρόνος-ρεκόρ για τα δεδομένα του ΕΦΚΑ και τις πολύμηνες καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών. Μάλιστα, χιλιάδες συντάξεις εκδόθηκαν σε λιγότερο από 60 ημέρες, μεταξύ αυτών και πολλές από εκείνες που εκδίδονται από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους. Σε αυτή τη ραγδαία μείωση του χρόνου έκδοσης συνέβαλε καταλυτικά η νέα διαδικασία fast track, όπου προβλέπει την έκδοση της σύνταξης σε τρεις μήνες από τον υπάλληλο του ΕΦΚΑ και, σε περίπτωση που αυτή δεν εκδοθεί, τότε εκδίδεται αυτοματοποιημένα με βάση τα στοιχεία που διατίθενται στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΦΚΑ και εκείνα που δηλώνει ο ασφαλισμένος κατά την υποβολή της αίτησής του» διευκρινίζει ο φορέας.

Σημαντική αποκλιμάκωση και των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Η σημαντική απομείωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης συνδυάστηκε με ραγδαία μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους. Η πρόοδος αυτή αποτυπώθηκε στην παρουσίαση που έκανε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Χατζηδάκης και που τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του.

Τον Μάιο του 2020, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους εν αναμονή συνταξιούχους ανέρχονταν σε 693 εκατομμύρια ευρώ. Τον Μάιο του 2022, το ποσό αυτό έχει μειωθεί κατά 75%, φτάνοντας στα 156 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, τον Ιούνιο, παρατηρείται ακόμα μεγαλύτερη μείωση, καθώς το ποσό κυμαίνεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ και η αντίστοιχη μείωση φτάνει στο 85%, τα οποία και θα αποδοθούν στους δικαιούχους μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Χατζηδάκης: Η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και αυτό αποτυπώνεται στους αριθμούς

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνει: «Με σχέδιο, σύστημα και προσήλωση στον στόχο, το μεγάλο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων φτάνει σταδιακά στο τέλος του. Η μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει από τους ανθρώπους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον ΕΦΚΑ αποδίδει καρπούς και αυτό αποτυπώνεται στους αριθμούς. Απομένει μόλις το 6% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν τα έτη 2016-2022 να εκκαθαριστεί, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί πάνω από 1 εκατομμύριο συντάξεις. Μηδενίστηκαν τα έτη 2016 έως και το 2019, απομένοντας μόλις 1.710 αιτήσεις, που πρόκειται να εκκαθαριστούν και αυτές μέσα στο καλοκαίρι. Δεν πανηγυρίζουμε. Δεν αγνοούμε ωστόσο και τη μεγάλη πρόοδο, που έχει σημειωθεί και που είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης της παραγωγικότητας των υπαλλήλων και μιας σειράς νομοθετικών, ψηφιακών και οργανωτικών δράσεων, που "τρέξαμε" τους τελευταίους μήνες και που παράγουν απτά αποτελέσματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:51

ΕΣΕΕ: Έξι προβληματισμοί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του λιανικού εμπορίου

23:42

Γεραπετρίτης: Το νέο μοντέλο του κράτους είναι σήμερα μια κατάκτηση

23:34

Ιράκ-Συρία: Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε χημικά όπλα, δηλώνουν ειδικοί του ΟΗΕ

23:22

Τουρκία: Συνωστισμός πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων μετά το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

23:15

«Άμυνες» στην Wall Street πριν από τις αποφάσεις της Fed

22:58

Οι διατλαντικές σχέσεις και το πλαίσιο της διαδικασίας του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ - ΗΠΑ

22:39

Επιθέσεις σε αστυνομικούς με μολότοφ σε ΣΕΦ και Εξάρχεια

22:22

Φινλανδία: 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζουν απολύσεις το 2023

22:17

Μεγάλες απώλειες για το πετρέλαιο, στη «σκιά» του OPEC

22:07

Ουκρανία: Προειδοποιήσεις για έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα

21:21

Βουλή: Προβληματισμοί, ενστάσεις και προτάσεις από φορείς στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

21:16

Κάτω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός

21:14

Γκραμενιά (ESM): Η Ελλάδα έκανε περισσότερα από αυτά που περιμέναμε

20:58

Eurogroup: Ξανά πρόεδρος ο Πασκάλ Ντόναχιου

20:51

Γ. Καραγιάννης: Τα 10+5 έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου

20:32

Σταϊκούρας: Η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο για τη χώρα

20:32

Eurogroup για Ελλάδα: Ιστορική στιγμή εκπλήρωσης όλων των στόχων, εκταμίευση «δόσεων» 6 δισ. - Νέες συστάσεις με ορόσημο την επόμενη Άνοιξη

20:22

Κρις Πάππας: Στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

20:15

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο: Άλλος ένας «άγνωστος Χ» για την ενίσχυση του πληθωρισμού

20:13

Μητσοτάκης: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε όλους τους ενστόλους σε ΕΛΑΣ και Λιμενικό

20:05

VF: Η μητρική των North Face και Timberland «κόβει» τον στόχο για τα κέρδη - Αποχωρεί ο CEO

19:47

Λαγκάρντ σε Καϊλή: Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα ομαλοποιήσει την οικονομία

19:38

Σκρέκας: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλαφόν στο φυσικό αέριο

19:30

Κρυπτονομίσματα: Η Nexo αποχωρεί από την αγορά των ΗΠΑ

19:16

Eurogroup: Πρόταση για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος

19:15

Η Nike «τελείωσε» τον Κάιρι Ίρβινγκ για αντισημιτικά σχόλια - Χάνει 11 εκατ. δολάρια

18:55

Πτωτική εκκίνηση εβδομάδας στις ευρωαγορές, με ανησυχίες για τα επιτόκια

18:39

ΟΗΕ: Ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο έχει υποστεί βία ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

18:22

ΕΡΓΑΝΗ: Ξεκινούν οι αιτήσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας για επιχειρήσεις στην Κρήτη και στη γουνοποιία

18:15

Βρετανία: Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα