Μέχρι τέλος Αυγούστου οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Ιουλίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέχρι τέλος Αυγούστου οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Ιουλίου
Με την προκαταβολική πληρωμή των αποζημιώσεων για τα κουρεμένα έως 100% ενοίκια του Ιουλίου μέχρι το τέλος του μήνα, η ΑΑΔΕ αρχίζει να κλείνει τις εκκρεμότητες που έχει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με την προκαταβολική πληρωμή των αποζημιώσεων για τα κουρεμένα έως 100% ενοίκια του Ιουλίου μέχρι το τέλος του μήνα, η ΑΑΔΕ αρχίζει να κλείνει τις εκκρεμότητες που έχει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Εκκρεμότητες που σχετίζονται κυρίως με τις αποζημιώσεις των φορολογουμένων οι οποίοι είτε δεν έχουν λάβει καθόλου ενοίκια είτε έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουνίου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων συνολικού ύψους άνω των 758 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου η ΑΑΔΕ θα πληρώσει προκαταβολικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν ενοίκια τον Ιούλιο. Για τα μηδενικά ενοίκια οι ιδιοκτήτες -φυσικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν στο 80% των χαμένων ενοικίων ενώ τα νομικά πρόσωπα θα λάβουν το 60% του μισθώματος. Για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια η αποζημίωση ανέρχεται στο 50% της ζημιάς.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη υποβολή των δηλώσεων Covid μηνός Ιουλίου ενώ μέχρι την Παρασκευή 27 Αυγούστου:

- Οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές «Δηλώσεις Covid» ή/και «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», για του μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.

- Οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις Covid ή/και δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021. Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει ήδη αποστείλει τη σχετική ειδοποίηση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις τους.

- Οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, μπορούν να υποβάλουν δήλωση Covid για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020.

- Για τους μήνες Μάρτιο 2020 κι εφεξής, σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχονται σε μία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή, οι υπεκμισθωτές καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, ώστε να προσδιορίσουν ποια από τα ακίνητα υπεκμισθώνουν περαιτέρω στους υπομισθωτές τους.

Δήλωση ΙΒΑΝ

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να μπορέσουν να λάβουν την αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια θα πρέπει:

- Να δηλώσουν τον λογαριασμό ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του myTAXISnet, ώστε να καταστεί εφικτή η καταβολή των αποζημιώσεων σε αυτούς.

- Να υποβάλουν δηλώσεις COVID για τους μήνες που έχουν λάβει προκαταβολή αποζημίωσης, γιατί αλλιώς χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης και θα πρέπει γι’ αυτούς να κινηθεί η σχετική διαδικασία αναζήτησης των ποσών που έλαβαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider