Χωρίς προστασία 600.000 εργαζόμενοι από τον Σεπτέμβριο - Εμβολιασμοί και παύση των αναστολών «ξεκλειδώνουν» απολύσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρίς προστασία 600.000 εργαζόμενοι από τον Σεπτέμβριο - Εμβολιασμοί και παύση των αναστολών «ξεκλειδώνουν» απολύσεις
Τα μοναδικά στηρίγματα για το ένα τρίτο των μισθωτών χάνονται, είτε γιατί οι επιχειρήσεις βγαίνουν από τη λίστα του υπ.Οικονομικών με τους επιχορηγούμενους ΚΑΔ, είτε επειδή οι ίδιες επιλέγουν να μην κάνουν χρήση των μέτρων ώστε να μπορούν να προβούν σε απολύσεις

Αντιμέτωποι με μια διόλου ευχάριστη... κανονικότητα θα βρεθούν από τον Σεπτέμβριο πάνω από 600.000 εργαζόμενου του ιδιωτικού τομέα.

Τα μέτρα στήριξης της εργασίας ατονούν καθώς η οικονομία βρίσκει έναν σταθερό βηματισμό, καθώς από τους 472.000 εργαζόμενους που έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού τον Απρίλιο, έφτασαν στους 97.000 τον Ιούνιο, ενώ τον Ιούλιο δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 50.000.

Αυτό σημαίνει πως το δίχτυ προστασίας που είχε απλώσει η κυβέρνηση πάνω από τις επιχειρήσεις με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν καθόλη την περίοδο της πανδημίας φθίνει και μαζί του εκπνέει και η περίοδος προστασίας από τις απολύσεις.

Όσες επιχειρήσεις δεν κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργασίας, είναι ελεύθερες να μειώσουν το προσωπικό τους, καθώς οι αναστολές συνδέονταν με ρήτρα μη απόλυσης για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της επιδότησης με τα 534 ευρώ.

Ο κίνδυνος για αύξηση των απολύσεων είναι πλέον ορατός και για 500.000 εργαζόμενους που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που έκαναν χρήση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής 7 και είναι προστατευμένοι από τις απολύσεις έως τις 31 Αυγούστου.

Τα μοναδικά στηρίγματα για το ένα τρίτο των μισθωτών χάνονται, είτε γιατί οι επιχειρήσεις βγαίνουν από τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους επιχορηγούμενους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε επειδή οι ίδιες επιλέγουν να μην κάνουν χρήση των μέτρων ώστε να μην αναλάβουν και τις δεσμεύσεις που τα συνοδεύουν.

Στο μεταξύ η άρνηση του εμβολιασμού αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα ανασφάλειας για τους εργαζόμενους, καθώς δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που το θέτουν ως προϋπόθεση για να συνεχιστεί η εργασιακή σύμβαση.

Και μπορεί να απαγορεύεται από τον Νόμο να απολυθεί κάποιος μη εμβολιασμένος για τον λόγο αυτό, ωστόσο συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα οι απολύσεις να είναι αναιτιολόγητες. Συνεπώς η νομιμότητα της καταγγελίας της σύμβασης θα κριθεί στα δικαστήρια, αφού μέχρι τότε ο εργαζόμενος θα μείνει στην ανεργία και πριν από αυτήν σε αναστολή εργασιακής σχέσης, χωρίς μισθό και ασφαλιστικές εισφορές.

Αναστολές συμβάσεων Ιουλίου - Εποχικοί σε τουρισμό και εστίαση

Ξεκινά από σήμερα 21 και θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουλίου 2021 η υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον Ιούλιο. Εντός της ανωτέρω προθεσμίας δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1/7/2021 έως και 24/7/2021.

Από 25/7/2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για χρονικό διάστημα από 1/7/2021 έως και 24/7/2021. Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις – εργοδότες δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν προσληφθεί έως και την 31/3/2021.

Για τις περιπτώσεις προσλήψεων εποχικά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης που πραγματοποιήθηκαν από 1/6/2021 μέχρι την 14/7/2021, από επιχειρήσεις του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και οι οποίες επιθυμούν να εντάξουν τους εργαζόμενους αυτούς στο ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη των εν λόγω εργαζομένων τους στο πρόγραμμα, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, έως τις 30 Ιουλίου 2021.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην αίτηση αυτή οι επιχειρήσεις-εργοδότες δηλώνουν, πέραν των οριζομένων στο άρθρο 6 της με αριθμ. οικ. 398539/996/30/9/2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 4261), ότι οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα είναι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης με προηγούμενη πρόσληψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δ. Μιχαηλίδου: Σε αναστολή σύμβασης όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση έως τις 16 Αυγούστου

ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσει η κυβέρνηση κάθε συζήτηση για απολύσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση - Ποιους εργαζόμενους αφορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider