Επίδομα 800 ευρώ: Μεγάλη πληρωμή αύριο Παρασκευή σε 445.365 δικαιούχους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα 800 ευρώ: Μεγάλη πληρωμή αύριο Παρασκευή σε 445.365 δικαιούχους

Μεγάλη πληρωμή αύριο για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή το μήνα Νοέμβριο, καθώς από το βράδυ της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου 2020 θα πιστώνονται οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 251,668 εκ. ευρώ και αφορά 445.365 δικαιούχους.

Με την καταβολή αυτή ολοκληρώνονται οι πληρωμές μηνός Νοεμβρίου των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή λόγω κλεισίματος των επιχειρήσεων με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και των πληττόμενων. Το συνολικό ποσό για τις αναστολές Νοεμβρίου ανέρχεται σε 439,975 εκ. ευρώ και αφορά 674.871 εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τις παραπάνω πληρωμές συμπεριλαμβάνονται και 14.736 περιπτώσεις υποβολών, που αφορούν ορθές επαναλήψεις δηλώσεων εργοδοτών (επανυποβολές δηλώσεων, διορθώσεις και συμπληρωματικές δηλώσεις).

Επίσης, 23.866 εργαζόμενοι δεν υπέβαλαν την απαιτούμενη δήλωση εργαζομένου αποδοχής μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία και καλούνται να προβούν - όσοι φυσικά δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού - σε υποβολή δήλωσης στο ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο παραμένει ανοικτό για να δέχεται δηλώσεις ώστε να συμπεριληφθούν σε επόμενες πληρωμές.

Τέλος, επανεξετάζεται το καθεστώς 9.602 εργαζομένων που εμφανίζονται στο σύστημα με πολλαπλή πλήρη απασχόληση, προκειμένου να ελεγχθεί εάν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης.

«Η κυβέρνησή μας αποδεικνύει συνεχώς, την αποτελεσματική και υπεύθυνη διαχείριση της κρίσης για την προστασία των ανέργων, των εργαζομένων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και τον μήνα Νοέμβριο το καινοτόμο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχει καταβάλει πληρωμές ποσών ύψους 2.520.005.028,88 ευρώ σε 3.429.710 δικαιούχους εργαζομένους και σε 185.605 επιχειρήσεις», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Πως θα δηλωθούν οι αναστολές σύμβασης για τον Δεκέμβριο

Στο μεταξύ ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου οι δηλώσεις υποβολής των αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Δεκέμβριο, προκειμένου να λάβουν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις - εργοδότες της χώρας, τόσο των κλειστών επιχειρήσεων με εντολή δημόσιας αρχής, όσο και των πληττόμενων επιχειρήσεων είναι κοινή.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι των οποίων συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν και οι συμβάσεις εργασίας τους τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο δεν προβαίνουν σε καμία δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ. Επίσης, δεν απαιτείται δήλωση ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο .

Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά κατά τον μήνα Δεκέμβριο, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη του, στο ως άνω οριζόμενο διάστημα.

Εντός της προθεσμίας, είναι δυνατή η υποβολή αρχικών δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων των αναστολών των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση εργαζόμενου, με δύο ή παραπάνω εργοδότες, η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα λάβει υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του (το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετράται μια φορά και δεν αθροίζεται) και ως ποσό αναφοράς λογίζεται το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχούν σε 30 ημέρες.

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image.

Διαβάστε επίσης

Επίδομα 534 ευρώ: Πώς θα δηλωθούν οι αναστολές σύμβασης του Δεκεμβρίου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider