Καθώς μια χρονιά – ρεκόρ για τις επενδύσεις στο ESG φθάνει στο τέλος της, αξιολογητές και διαχειριστές – στον αντίποδα του Greenwashing - θέτουν εκ νέου θέμα «βάθους» για το ESG.
Τα στοιχεία της Morningstar δείχνουν ότι στο τέλος του τρίτου τριμήνου, τα ευρωπαϊκά υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία που ταξινομήθηκαν ως βιώσιμα αυξήθηκαν κατά 134% σε σύγκριση το τέλος του περασμένου έτους. Στις ΗΠΑ, η αύξηση αυτή έφθασε στο 40% ενώ οι επικεφαλής των επιχειρήσεων που διαχειρίζονται αμοιβαία κεφάλαια ESG και διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια έχουν δημιουργήσει περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες μέχρι στιγμής φέτος, από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2020 και 806 εκατομμύρια δολάρια το 2019.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ολόκληρη η αγορά ESG αξίζει περισσότερα από 35 τρισεκατομμύρια δολάρια, αν και η Morningstar και άλλοι οργανισμοί υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι ένα κλάσμα αυτού. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, το ESG είναι ξεκάθαρα μια μηχανή χρήματος για τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Ο αντίκτυπός του στον πραγματικό κόσμο, ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να διακριθεί», σημειώνει η Hortense Bioy, επικεφαλής έρευνας βιωσιμότητας στην εταιρεία.
Σε συνέντευξή της στο Βloomberg, η Bioy δηλώνει «εντυπωσιασμένη» από τη διαρκή έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις επενδυτικές στρατηγικές που διατίθενται στην αγορά ως τρόποι προστασίας του πλανήτη.
«Όταν διαβάζεις διαφορετικές δεσμεύσεις, διαφορετικά σχέδια, είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνεις», σημειώνει και προσθέτει ότι, παρ’ όλα αυτά, οι διαχειριστές επενδύσεων «θα λογοδοτήσουν» καθώς οι κανονισμοί που εισήχθησαν φέτος δίνουν στους επενδυτές «όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να προσδιορίσουν αν αυτές οι δεσμεύσεις ήταν κενές υποσχέσεις».
Αρμοδιότητα της Bioy είναι να εξετάζει τα δεδομένα χαρτοφυλακίου και να παίρνει συνεντεύξεις από επικεφαλής funds ως μέρος μιας διαδικασίας αξιολόγησης που συλλέγει και καταρτίζει τις βαθμολογίες ESG της Morningstar για τους πελάτες. Με αυτό τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί πώς τα τρέχοντα ταμεία σχεδιάζουν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.
«Σου δίνουν διαφορετικούς λόγους», είπε η Bioy, προσθέτοντας ότι αμφισβητεί αν «μερικοί είναι πιο αξιόπιστοι από άλλους επειδή δεν υπάρχει μεθοδολογία σήμερα».
Έτος αλλαγής το 2021 – Η απάντηση στο Greenwashing
Το 2021 διαφέρει από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές άρχισαν να απαιτούν περισσότερη ευθύνη εν μέσω της εκτόξευσης των επενδύσεων ESG. Στην Ευρώπη, ο κανονισμός για τις γνωστοποιήσεις τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο και η Morningstar λέει ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων παρέχουν πιο ακριβείς ταξινομήσεις. Κατηγοριοποιήσεις όπως η «ενσωμάτωση ESG», η οποία σύμφωνα με την Bioy «δεν σημαίνει τίποτα», εξαλείφονται σταδιακά από πιο προσεκτικούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.
Ομοίως, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ προκάλεσε αναταραχή στον κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων καθιστώντας σαφές ότι δεν θα ανέχεται πλέον υπερβολικούς ισχυρισμούς περί κριτηρίων ESG.
Παραμένει η μονομερής εστίαση στα περιβαλλοντικά κριτήρια
Αν και το ESG υποτίθεται ότι δεν αφορά απλώς το περιβάλλον, το 2021 κυριάρχησαν οι τίτλοι για την κλιματική αλλαγή.
Μια πρόσφατη έρευνα της Macquarie Asset Management έδειξε ότι το 55% των επενδυτών περιουσιακών στοιχείων αναγνώρισε την κλιματική αλλαγή ως τον κίνδυνο με την υψηλότερη προτεραιότητα. Συγκριτικά, μόλις το 5% είπε ότι η κύρια εστίασή του ήταν στη διαφορετικότητα και την ένταξη. Αλλά, ακόμα κι έτσι, οι εταιρείες αντιμετώπισαν μεγαλύτερη πίεση από τους μετόχους το 2021 για να βελτιώσουν τις επιδόσεις σε κοινωνικά ζητήματα.