Βιώσιμη Ανάπτυξη: Νέα προσπάθεια για... βουτιές στο Σηκουάνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιώσιμη Ανάπτυξη: Νέα προσπάθεια για... βουτιές στο Σηκουάνα
Ένα νέο έργο επιδιώκει να καταστήει τον Σηκουάνα κατάλληλο για κολύμβηση.

Με ένα νέο σχέδιο επιχειρούν αυτό το διάστημα οι αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας να καταστήσουν μέρος του Σηκουάνα κατάλληλο για κολύμβηση αλλά και μια υδάτινη οδό για τους κολυμβητικούς αγώνες κατά τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024.

Το Παρίσι μπορεί να έχει έναν από τους ομορφότερους αστικούς ποταμούς στον κόσμο, αλλά οι προσπάθειες των τελευταίων 30 ετών να καταστεί ο Σηκουάνας αρκετά ασφαλής για κολύμβηση έχουν αποτύχει. Από το 1988, όταν ο τότε δήμαρχος Ζακ Σιράκ υποσχέθηκε στους πολίτες ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορούν να κολυμπούν στο ποταμό, οι κάτοικοι της πόλης ακόμη περιμένουν...

Ωστόσο, ένα νέο έργο μπορεί να βοηθήσει την πόλη να επιτύχει επιτέλους αυτό το μακροχρόνιο και άπιαστο όνειρο. Οι αρχές της πόλης επεξεργάζονται ένα σχέδιο που μπορεί να περιορίσει τη ρύπανση σε πιο μόνιμη βάση. Κάτω από έναν δημόσιο κήπο κοντά στο Gare D'Austerlitz της Αριστερής Όχθης, αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται μια τεράστια υπόγεια δεξαμενή που θα αποθηκεύει τα όμβρια ύδατα για να αποτρέπει τη διαρροή λυμάτων στον ποταμό όταν οι αποχετεύσεις της πόλης ξεχειλίζουν κατά τη διάρκεια έντονης βροχής.

Με χωρητικότητα 46.000 κυβικών μέτρων θα μπορούσε άνετα να αποθηκεύσει αρκετό νερό για να γεμίσει 30 φορές μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Η δεξαμενή είναι ένα «εξαιρετικό έργο μεγάλου μεγέθους χωρίς προηγούμενο σε μια πόλη τόσο πυκνή και περιορισμένη όσο το Παρίσι», δήλωσε ο επικεφαλής μηχανικός στην εφημερίδα Journal Du Dimanche.

Το έργο θα κοστίσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και δεν θα είναι εμφανές στην επιφάνεια ενώ θα υπάρχει αρκετός χώρος για να αναπτυχθούν δέντρα στο χερσαίο τμήμα του κήπου που υπάρχει στη γύρω περιοχή. Οι υποδομές θα είναι συνδεδεμένες με υπόγειους σωλήνες με υπονόμους και στις δύο πλευρές του Σηκουάνα και η δεξαμενή θα επιστρέφει το περιεχόμενό της πίσω στο σύστημα για 24 ώρες αφότου σταματήσει η δυνατή βροχή.

Εάν το έργο επιτύχει, θα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς ότι το αποχετευτικό σύστημα της πόλης το οποίο ανάγεται στο 19ο αιώνα αναμιγνύει τα λύματα με το νερό της βροχής και κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων μπορεί να κατακλυστεί από τον όγκο του υγρού που χρειάζεται να διοχετεύσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το βρόχινο νερό και τα απόβλητα απορρίπτονται στον Σηκουάνα με αποτέλεσμα πάνω από 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μολυσμένου από λύματα νερού να καταλήγουν στον ποταμό με αυτόν τον τρόπο, μολύνοντας την περιοχή με επιβλαβή βακτήρια.

Με τις νέες υποδομές, η γαλλική πρωτεύουσα δεν θα αποκτήσει απλώς ένα καθαρότερο περιβάλλον αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Σηκουάνα για τις κολυμβητικές εκδηλώσεις στους Ολυμπιακούς του 2024. Με τον τρόπο αυτό, η πόλη θα διατηρήσει την πρόσβαση για κολύμπι μετά από το πέρας των αγώνων, αξιοποιώντας μια δημοφιλή περιοχή αναψυχής.

Το Παρίσι δεν είναι η μοναδική πόλη που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα. Το Βερολίνο είχε επίσης ένα αντίστοιχο μακροχρόνιο σχέδιο να καταστήσει έναν κεντρικό βραχίονα του ποταμού Σπρέε κατάλληλο για κολύμπι αλλά το έργο βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία της επίσημης έγκρισης.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider