Ποιοι «κερδίζουν» και ποιοι «χάνουν» από την κλιματική αλλαγή - Τι αναμένουν οι αναλυτές από την COP26

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι «κερδίζουν» και ποιοι «χάνουν» από την κλιματική αλλαγή - Τι αναμένουν οι αναλυτές από την COP26
Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι η COP26 θα μπορούσε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ανάκαμψη.

Με τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα, COP26, να βρίσκεται προ των πυλών, παγκόσμιοι ηγέτες, στελέχη επιχειρήσεων και funds αναμένουν με αγωνία τα μηνύματα και τα … σήματα που θα στείλει η πολυαναμενόμενη σύνοδος στην αγορά. Οι ζυμώσεις που αναμένεται να γίνουν στο πλαίσιο της Συνόδου θα δημιουργήσουν το πλαίσιο για τις στρατηγικές μείωσης των εκπομπών, τη βιώσιμη χρηματοδότηση και τις πράσινες επενδύσεις, την απανθρακοποίηση και το σύστημα αντιστάθμισης ρύπων. Το μεγάλο «παιχνίδι» βρίσκεται στο «γήπεδο» της Ενέργειας, των Υποδομών, των Μεταφορών και των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων με τα τελευταία να διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις τύχες των άλλων τομέων.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι η COP26 θα μπορούσε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ανάκαμψη ενώ σε επίπεδο αγοράς, οι προσδοκίες της είναι υψηλές, αν κρίνει κανείς από την πρόσφατη ανάκαμψη του Ευρωπαϊκού Δείκτη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο οποίος κατέγραψε αύξηση περίπου 14% από το χαμηλό 11 μηνών στις 8 Οκτωβρίου.

Μια επιτυχημένη COP26 «θα έδινε τον τόνο για την αλλαγή πολιτικής μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», σημειώνει ο Wai-Shin Chan, επικεφαλής του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής της HSBC Holdings.

Και όντως, το διακύβευμα είναι μεγάλο. Οι αναλυτές της Bank of America εκτιμούν ότι 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αξίας θα μπορούσαν να εξαλειφθούν μέχρι το τέλος του αιώνα λόγω των μεταβαλλόμενων πολιτικών για το κλίμα. Όπως κάθε μετάβαση, έτσι και η πράσινη μετάβαση αναμένεται να έχει μακροοικονομικές επιπτώσεις καθώς, σύμφωνα με την Amundi, μπορεί να αυξήσει έως και 3% τον πληθωρισμό (σε ένα ακραίο σενάριο) και να μειώσει κατά 0,4% την παγκόσμια παραγωγή σε ετήσια βάση έως το 2050.

Βραχυπρόθεσμα, εάν οι τιμές του άνθρακα αυξηθούν πολύ και γρήγορα ως αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων που προέκυψαν από τη σύνοδο κορυφής της COP26, αυτό μπορεί να βλάψει την παγκόσμια ανάπτυξη, εκτιμά ο Roland Kaloyan από την SocGen.

Αντίκτυπο θα έχει η μετάβαση και στις εισηγμένες οι οποίες πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις Net Zero επιταγές έως το 2050 και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή από το να μετακυλήσουν κάποιο κόστος στους μετόχους, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Η BofA εκτιμά ότι το ένα τρίτο των παγκόσμιων εισροών μετοχών κατευθύνεται πλέον σε κεφάλαια που προτάσσουν τη βιωσιμότητα. Στον τομέα αυτόν εμπίπτουν οι ΑΠΕ και οι εταιρείες αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και οι κατασκευάστριες εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων και όσες κάνουν επενδύσεις στο υδρογόνο. Ειδικά η αγορά για τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών, ηλιακών συλλεκτών, μπαταριών ιόντων λιθίου, ηλεκτρολυτών και κυψελών καυσίμου θα μπορούσε να φτάσει τα 27 τρισεκατομμύρια δολάρια εάν ο κόσμος μπει σε τροχιά για μηδενικές εκπομπές έως το 2050, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Από την άλλη, τα νέα δεδομένα αποτελούν πρόκληση για τομείς υψηλών εκπομπών όπως οι αεροπορικές εταιρείες και η ναυτιλία, ενώ η επέκταση των πολιτικών τιμολόγησης του άνθρακα θα αυξήσει τις πιέσεις κόστους για τους κατασκευαστές χημικών, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι στρατηγικοί αναλυτές της Societe Generale συμβουλεύουν για περιορισμό της έκθεσης στο πετρέλαιο και σε παράγωγά του. Οι τομείς που καταγράφουν υψηλότερη ρύπανση είναι πιθανό να τα πάνε χειρότερα στις αγορές μετοχών και πιστώσεων, καθώς οι επενδυτές γίνονται επιλεκτικοί αναφορικά με το ανθρακικό απούπωμα, αναφέρει ομάδα αναλυτών με επικεφαλής τον Alain Bokobza.

Για τις εταιρείες, ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα μπορεί επίσης να συνοδεύεται από μεγαλύτερο κόστος συμμόρφωσης, λογιστικό κόστος και περιβαλλοντικούς φόρους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για παράδειγμα, ζήτησε από τους δανειστές να εκτιμήσουν τον κίνδυνο που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν από την κλιματική αλλαγή στις δανειοδοτικές και εμπορικές τους δραστηριότητες όταν υποβληθούν σε stress test το επόμενο έτος.

Οι στρατηγοί της UBS Global Wealth σημειώνουν επίσης τον πιθανό αντίκτυπο της ίδιας της κλιματικής αλλαγής στα περιουσιακά στοιχεία. Τα χαρτοφυλάκια Real Estate με ακίνητα σε παράκτιες περιοχές αντιμετωπίζουν κινδύνους από ακραία καιρικά φαινόμενα, σημειώνουν.
Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

COP26: Λιγότερο από το 1% των επενδυτικών funds ευθυγραμμίζονται με τους στόχους για το κλίμα

COP26: «Δυσκολότερη» η επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας, σε σύγκριση με το Παρίσι

Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα παραστεί στην COP26 προκειμένου να «ξεκουραστεί»

gazzetta
gazzetta reader insider insider