Tip of the Day

Ανακύκλωση και Επαναχρησιμοποίηση: Τρόποι για να κερδίσετε τη μάχη κατά των απορριμμάτων

Η επαναχρησιμοποίηση μπορεί να είναι επιτυχής εάν το τρέχον σύστημα απορριμμάτων μας επεκταθεί για να φιλοξενήσει διαφορετικά προϊόντα.
Ανακύκλωση και Επαναχρησιμοποίηση: Τρόποι για να κερδίσετε τη μάχη κατά των απορριμμάτων

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αντιμετωπίζουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα με τα απόβλητα τροφίμων και ποτών. Σύμφωνα με το The World Counts, σπαταλιέται περίπου το ένα τρίτο, ή περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι των τροφίμων στον κόσμο με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να καταλήγει στις χωματερές.

Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών (F&B) παράγει τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων μέσω των συσκευασιών. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι τα αστικά απόβλητα θα αυξηθούν σε 3,4 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους και θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ψάρια στον ωκεανό μέχρι το 2050. Πώς μπορούν όμως ο κόσμος και η βιομηχανία F&B να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι τα απόβλητα συσκευασίας είναι και ρυπογόνα και κοστοβόρα;

Η αρχή γίνεται με την ανακύκλωση αλλά από μόνη της δεν επαρκεί. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, οι καταναλωτές παγκοσμίως χρησιμοποιούν περίπου 1 τρισεκατομμύριο πλαστικές σακούλες ετησίως, με λιγότερο από το 10% να ανακυκλώνονται τελικά.

Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών εξετάζει πώς να καταστήσει βιώσιμες τις συσκευασίες εστιάζοντας σε τρόπους αντικατάστασης του πλαστικού με νέα υλικά.

Οι μεγάλες εταιρείες F&B λαμβάνουν μέτρα για την προώθηση λύσεων, παρόλο που οι τρέχουσες συσκευασίες προϊόντων συνεχίζουν να συσσωρεύονται σε ρεύματα απορριμμάτων.

Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμάται και η η επαναχρησιμοποίηση, η οποία ήδη εφαρμόζεται από μεγάλες εταιρείες. Ο Matt Prindiville, Διευθύνων Σύμβουλος της Upstream, εκτιμά ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για τις εταιρείες F&B, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες που μειώνουν τα απόβλητα μπορούν να ενισχύσουν τα κέρδη τους αλλά και την αναγνωρισιμότητα. Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους χωρίς επαναχρησιμοποίηση.

Η επαναχρησιμοποίηση μπορεί να είναι επιτυχής εάν το τρέχον σύστημα απορριμμάτων μας επεκταθεί για να φιλοξενήσει διαφορετικά προϊόντα. Για παράδειγμα, υπάρχουν ηλεκτρονικές διευθύνσεις και σύνδεσμοι προς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Για υπηρεσίες φαγητού, υπάρχουν επαναχρησιμοποιούμενα κύπελλα. Όσον αφορά το φαγητό σε πακέτο και το delivery, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες υπηρεσίες επαναχρησιμοποίησης για εστιατόρια.

Η επαναχρησιμοποίηση μπορεί να αποφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων. Για παράδειγμα, μειώνει το κόστος για τη βιομηχανία υπηρεσιών τροφίμων, με ελάχιστο πλύσιμο πιάτων και πρόσθετη εργασία. Αυξάνει την ικανοποίηση των πελατών και των επαγγελματιών, δημιουργεί αφοσίωση στην επωνυμία, παρέχει δεδομένα πελατών και δημιουργεί ευκαιρίες για καινοτομίες για επιχειρηματίες και επενδυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ