Tip of the Day

Τα κριτήρια ESG και η πρακτική τους εφαρμογή από τις εταιρείες

28-09-2021 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα ESG κριτήρια αποτελούν έναν ολοένα και πιο δημοφιλή τρόπο για τους επενδυτές να αξιολογούν τις εταιρείες.

Τα ESG κριτήρια (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης) αποτελούν έναν ολοένα και πιο δημοφιλή τρόπο για τους επενδυτές να αξιολογούν τις εταιρείες στις οποίες θα ήθελαν να επενδύσουν και να αποφεύγουν εταιρείες που ενδέχεται να παρουσιάζουν μεγαλύτερο οικονομικό κίνδυνο λόγω των περιβαλλοντικών ή άλλων πρακτικών τους. Πολλά αμοιβαία κεφάλαια, εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και σύμβουλοι επιχειρήσεων προσφέρουν σήμερα προϊόντα που χρησιμοποιούν κριτήρια ESG. Τι ακριβώς όμως συμπεριλαμβάνει η ομάδα αυτών των κριτηρίων;

Τα κριτήρια ESG είναι ένα σύνολο προτύπων για τις δραστηριότητες μιας εταιρείας που χρησιμοποιούν κοινωνικά υπεύθυνοι επενδυτές για τον έλεγχο πιθανών επενδύσεων. Τα περιβαλλοντικά κριτήρια εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο μια εταιρεία λειτουργεί απέναντι στη φύσης. Τα κοινωνικά κριτήρια εξετάζουν πώς διαχειρίζεται τις σχέσεις με τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές, τους πελάτες και τις κοινότητες όπου λειτουργεί. Η εταιρική διακυβέρνηση ασχολείται με την ηγεσία μιας εταιρείας, τις αμοιβές των στελεχών, τους εσωτερικούς ελέγχους και τα δικαιώματα των μετόχων.

Πιο συγκεκριμένα, τα περιβαλλοντικά κριτήρια μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση ενέργειας μιας εταιρείας, τα απόβλητα, τη ρύπανση, τη διατήρηση των φυσικών πόρων και τη μεταχείριση των ζώων. Τα κριτήρια αυτά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση και διαχείριση τυχόν περιβαλλοντικών κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσει μια εταιρεία. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με την ιδιοκτησία της σε μολυσμένα εδάφη, τη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων, τη διαχείριση των τοξικών εκπομπών ή τη συμμόρφωσή της με τους κυβερνητικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Τα κοινωνικά κριτήρια εξετάζουν τις επιχειρηματικές σχέσεις της εταιρείας. Για παράδειγμα, το πως συμπεριφέρεται απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, τις ευάλωτες ομάδες, το αν τα στελέχη και οι εργαζόμενοί της κάνουν εθελοντικό έργο, αν η δραστηριότητά της βλάπτει ή ωφελεί κάποιες κοινωνικές ομάδες κλπ.

Η εταιρική διακυβέρνηση αφορά στον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας. Οι επενδυτές συχνά θέλουν να γνωρίζουν αν μια εταιρεία χρησιμοποιεί ακριβείς και διαφανείς λογιστικές μεθόδους, αν υπάρχει εσωτερικός έλεγχος, κώδικας δεοντολογίας κλπ. Παράλληλα, οι δυνητικοί επενδυτές αναζητούν διαβεβαιώσεις για το αν οι εν λόγω επιχειρήσεις αποφεύγουν τη σύγκρουση συμφερόντων στην επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου, αν χρησιμοποιούν πολιτικές συνεισφορές για να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης ή αν ακολουθεί παράνομες πρακτικές.

Φυσικά, καμία εταιρεία δεν μπορεί να ανταποκρίνεται πλήρως σε όλα αυτά τα κριτήρια, οπότε οι επενδυτές πρέπει να αποφασίσουν τι είναι πιο σημαντικό για αυτούς και να κάνουν την έρευνα.

Σε πρακτικό επίπεδο, οι εταιρείες επενδύσεων που παρακολουθούν τα κριτήρια ESG πρέπει επίσης να θέσουν προτεραιότητες. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ειδικών αναλυτών. Για παράδειγμα, ένας επενδυτής μπορεί να θέλει να αποφύγει εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές υψηλότερου κινδύνου ή έχουν υψηλή έκθεση σε εξορύξεις ή αντιθέτως μπορεί να αναζητά εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε βιολογικά προϊόντα ή παρουσιάζουν κάποια σημαντική καινοτομία που συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Οι εταιρείες που εφαρμόζουν τα κριτήρια ESG συνήθως δημοσιοποιούν σχετικά στοιχεία, υποβάλλουν εκθέσεις βιωσιμότητας, επιδιώκουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακολουθούν πολιτικές προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός του οργανισμού, καταβάλλουν δίκαιους μισθούς, ενθαρρύνουν τη διαφορετικότητα, ακολουθούν κανόνες διαφάνειας κλπ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:43

Νεκρή 85χρονη έπειτα από πτώση από μπαλκόνι πολυκατοικίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

18:31

Βρετανία: Προχωρά σε αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών της με τη Συρία

18:20

Διευκρινίσεις Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για την υπερωριακή απασχόληση

18:14

Συνελήφθη 31χρονος που φέρεται να βίαζε και να εξέδιδε 17χρονη στην Ελευσίνα

17:53

Πεκίνο και Ουάσινγκτον αίρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών προϊόντων

17:27

Μαχλούφ (ΕΚΤ): Το ευρώ δεν μπορεί να αντικαταστήσει σύντομα το δολάριο

17:13

Πολωνός καθηγητής το θύμα της δολοφονίας στην Αγία Παρασκευή

17:00

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν δύο νέα προγράμματα κατάρτισης με επίδομα από 750€ έως 2.000€ - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

16:51

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκε από την ΚΕ η πρόταση Φάμελλου για την ΠΓ

16:40

Ερντογάν: Συζήτησα το θέμα των F-35 με τον Τραμπ

16:25

Φωτιά σε αεροσκάφος της Ryanair στη Μαγιόρκα - 18 τραυματίες

16:06

Φωτιά στην Αλυκή Βοιωτίας - Ενεργοποιήθηκε το 112

16:00

Foxconn: Ανακοίνωσε έσοδα ρεκόρ για το Β' τρίμηνο

15:41

Τσουκαλάς: Με το νέο εργασιακό ν/σ οι εργαζόμενοι στο μέλλον θα πάρουν συντάξεις-ψίχουλα

15:37

Κικίλιας: Με κάμερες drone και νέες προσλήψεις ενισχύουμε το Λιμενικό που παλεύει στο Αιγαίο

15:29

Χαλκιδική: Τραυματίστηκε 16χρονος από την προπέλα σκάφους που κυβερνούσε ο πατέρας του

15:26

Δήμας: Το Καστέλι θα είναι το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο στην Ελλάδα

15:18

Π. Χρηστίδης: Γνώριζαν και σιώπησαν στο Μέγαρο Μαξίμου για το «γαλάζιο» σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

15:05

Πλοία-γίγαντες με πράσινη ενέργεια: Η νέα πορεία της ναυτιλίας

14:56

Το ελληνικό κρασί σε κρίσιμη καμπή

14:52

Ιαπωνία: Οι αρχές καλούν τους πολίτες να μην πιστεύουν τις φήμες περί μιας ιδιαίτερα ισχυρής δόνησης

14:43

Πάτρα: Δράσεις και έργα για μία «έξυπνη» πόλη

14:39

Χαρδαλιάς: Η φωνή της Αττικής πρέπει να ακούγεται καθαρά, δυνατά και με συνέπεια στην Ευρώπη

14:33

Φάμελλος: Οι προτάσεις για γραμματέα, αναπληρωτή γραμματέα και εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ

14:28

Εύβοια: Συνελήφθη αλλοδαπός για την φωτιά στην Κάρυστο

14:05

ΟΠΕΚ+: Αύξηση παραγωγής κατά 548.000 βαρέλια την ημέρα

13:43

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα αξίας 138 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο για 8.300 χιλιάδες εικονικά τιμολόγια

13:34

Χατζής (ΠΟΞ): Ευρωπαϊκά νησιά με υποδομές - Όχι βραχυχρόνιες μισθώσεις χωρίς όρια

13:21

Βόλος: Συνελήφθη δημοσιογράφος που φέρεται να εκβίαζε τη βουλευτή Ζέττα Μακρή

13:08

Τουρκία: Συνελήφθησαν οι δήμαρχοι του CHP σε τρεις ακόμη πόλεις