Tip of the Day

Τα κριτήρια ESG και η πρακτική τους εφαρμογή από τις εταιρείες

28-09-2021 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα ESG κριτήρια αποτελούν έναν ολοένα και πιο δημοφιλή τρόπο για τους επενδυτές να αξιολογούν τις εταιρείες.

Τα ESG κριτήρια (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης) αποτελούν έναν ολοένα και πιο δημοφιλή τρόπο για τους επενδυτές να αξιολογούν τις εταιρείες στις οποίες θα ήθελαν να επενδύσουν και να αποφεύγουν εταιρείες που ενδέχεται να παρουσιάζουν μεγαλύτερο οικονομικό κίνδυνο λόγω των περιβαλλοντικών ή άλλων πρακτικών τους. Πολλά αμοιβαία κεφάλαια, εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και σύμβουλοι επιχειρήσεων προσφέρουν σήμερα προϊόντα που χρησιμοποιούν κριτήρια ESG. Τι ακριβώς όμως συμπεριλαμβάνει η ομάδα αυτών των κριτηρίων;

Τα κριτήρια ESG είναι ένα σύνολο προτύπων για τις δραστηριότητες μιας εταιρείας που χρησιμοποιούν κοινωνικά υπεύθυνοι επενδυτές για τον έλεγχο πιθανών επενδύσεων. Τα περιβαλλοντικά κριτήρια εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο μια εταιρεία λειτουργεί απέναντι στη φύσης. Τα κοινωνικά κριτήρια εξετάζουν πώς διαχειρίζεται τις σχέσεις με τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές, τους πελάτες και τις κοινότητες όπου λειτουργεί. Η εταιρική διακυβέρνηση ασχολείται με την ηγεσία μιας εταιρείας, τις αμοιβές των στελεχών, τους εσωτερικούς ελέγχους και τα δικαιώματα των μετόχων.

Πιο συγκεκριμένα, τα περιβαλλοντικά κριτήρια μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση ενέργειας μιας εταιρείας, τα απόβλητα, τη ρύπανση, τη διατήρηση των φυσικών πόρων και τη μεταχείριση των ζώων. Τα κριτήρια αυτά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση και διαχείριση τυχόν περιβαλλοντικών κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσει μια εταιρεία. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με την ιδιοκτησία της σε μολυσμένα εδάφη, τη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων, τη διαχείριση των τοξικών εκπομπών ή τη συμμόρφωσή της με τους κυβερνητικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Τα κοινωνικά κριτήρια εξετάζουν τις επιχειρηματικές σχέσεις της εταιρείας. Για παράδειγμα, το πως συμπεριφέρεται απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, τις ευάλωτες ομάδες, το αν τα στελέχη και οι εργαζόμενοί της κάνουν εθελοντικό έργο, αν η δραστηριότητά της βλάπτει ή ωφελεί κάποιες κοινωνικές ομάδες κλπ.

Η εταιρική διακυβέρνηση αφορά στον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας. Οι επενδυτές συχνά θέλουν να γνωρίζουν αν μια εταιρεία χρησιμοποιεί ακριβείς και διαφανείς λογιστικές μεθόδους, αν υπάρχει εσωτερικός έλεγχος, κώδικας δεοντολογίας κλπ. Παράλληλα, οι δυνητικοί επενδυτές αναζητούν διαβεβαιώσεις για το αν οι εν λόγω επιχειρήσεις αποφεύγουν τη σύγκρουση συμφερόντων στην επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου, αν χρησιμοποιούν πολιτικές συνεισφορές για να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης ή αν ακολουθεί παράνομες πρακτικές.

Φυσικά, καμία εταιρεία δεν μπορεί να ανταποκρίνεται πλήρως σε όλα αυτά τα κριτήρια, οπότε οι επενδυτές πρέπει να αποφασίσουν τι είναι πιο σημαντικό για αυτούς και να κάνουν την έρευνα.

Σε πρακτικό επίπεδο, οι εταιρείες επενδύσεων που παρακολουθούν τα κριτήρια ESG πρέπει επίσης να θέσουν προτεραιότητες. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ειδικών αναλυτών. Για παράδειγμα, ένας επενδυτής μπορεί να θέλει να αποφύγει εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές υψηλότερου κινδύνου ή έχουν υψηλή έκθεση σε εξορύξεις ή αντιθέτως μπορεί να αναζητά εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε βιολογικά προϊόντα ή παρουσιάζουν κάποια σημαντική καινοτομία που συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Οι εταιρείες που εφαρμόζουν τα κριτήρια ESG συνήθως δημοσιοποιούν σχετικά στοιχεία, υποβάλλουν εκθέσεις βιωσιμότητας, επιδιώκουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακολουθούν πολιτικές προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός του οργανισμού, καταβάλλουν δίκαιους μισθούς, ενθαρρύνουν τη διαφορετικότητα, ακολουθούν κανόνες διαφάνειας κλπ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:52

Trastor: Η ΑΜΚ (που εκκρεμεί) και τα επενδυτικά πλάνα της ΑΕΕΑΠ

07:42

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η «κρυφή» αξία του Κατασκευαστικού τομέα - Ο «συνδετικός κρίκος» και οι ίδιες επενδύσεις

07:38

Νόμος του κράτους τον Φεβρουάριο η Εθνική Κοινωνική Συμφωνία - Ποιες κλαδικές συμβάσεις επεκτείνονται

07:28

Βγάζει από τον «πάγο» η κυβέρνηση τα offshore αιολικά - Οι επόμενες κινήσεις

07:15

Μετρήσεις, πρόσωπα, παρελθόν, παρόν και μέλλον κουβάρι στα κόμματα της κεντροαριστερής και αριστερής πολυκατοικίας

07:11

ΦΠΑ: Κενό συμμόρφωσης, εξαιρέσεις και μειωμένοι συντελεστές κρατούν τις εισπράξεις

07:05

Καλπασμός στο ΧΑ - Τα νέα έργα στην Αττική - Κάηκαν οι σορτάκηδες

23:57

Γερμανία: Ανάπτυξη 1% προβλέπει για το 2026 η κυβέρνηση

23:43

Tesla: Η πρώτη ετήσια πτώση εσόδων που έχει καταγράψει ποτέ «επισκιάζει» το νικηφόρο τρίμηνο - Γιατί ανεβαίνει η μετοχή

23:35

Θετικό δ' τρίμηνο για Meta με έσοδα 59,89 δισ. δολαρίων - Ισχυρό forecast πωλήσεων

23:23

Microsoft: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα, αλλά «φρενάρει» η ανάπτυξη στο cloud

23:21

Wall Street: Άγγιξε αλλά δεν κράτησε τις 7.000 μονάδες ο S&P 500 λόγω Fed - Πάουελ

23:08

Κολομβία: Αγνοείται αεροσκάφος με 15 επιβαίνοντες

22:55

Πετρέλαιο: Σε υψηλό τετραμήνου λόγω των απειλών Τραμπ προς Ιράν

22:41

Τραμπ: Μετέωρη η «αποκλιμάκωση» που είχε υποσχεθεί στη Μινεάπολη - Σκληρή επίθεση κατά του δημάρχου Φρέι

22:28

Ελβετία: Πολιτικός χρησιμοποίησε εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας για σκοποβολή - Πρόστιμο 544 ευρώ

22:14

Οργή βετεράνων πολέμου στη Δανία - Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κοπεγχάγη αφαίρεσε σημαίες της χώρας

22:02

Πάουελ: Στο «περίμενε» για επιτόκια - Βελτιωμένο το αναπτυξιακό outlook

21:50

Ιράν: Δεν αποκλείει διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά αλλά είναι «με το δάχτυλο στη σκανδάλη»

21:38

Χρυσός: Διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα και μετά την «παύση» Fed

21:27

Στουρνάρας στο ΕΒΕΑ: Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της

21:13

Κροατία: Η χώρα δεν θα ενταχθεί στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

21:00

Έβαλε στον «πάγο» τα επιτόκια η Fed: Πώς «διαβάζει» πληθωρισμό - αγορά εργασίας

20:59

Δημοσκόπηση GPO: Στο 13,7% η «ψαλίδα» ΝΔ με ΠΑΣΟΚ - Τι λένε οι πολίτες για Καρυστιανού - Τσίπρα

20:48

ΗΠΑ: Σε αργία τέθηκαν οι πράκτορες που πυροβόλησαν τον Άλεξ Πρέτι

20:36

Mε ειδική πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας θα επαναπατριστούν οι σοροί των οπαδών του ΠΑΟΚ

20:23

Μερτς για συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ: Απαιτείται τώρα μια τελική απόφαση - Δεν θα δεχτούμε επιδείνωσή της

20:11

Συνάντηση Στουρνάρα – Κοντογεώργη: Η χώρα συνεχίζει το δρόμο της υπευθυνότητας απέναντι σε κάθε είδους λαϊκισμό

20:00

ΗΠΑ: Αδύναμο δολάριο, ρεκόρ στη Wall Street και αυξανόμενοι κίνδυνοι από τους ξένους επενδυτές

19:55

Μητσοτάκης: Νέα εποχή για την Εκκλησία της Κρήτης