Σιδηρόδρομος στη Σελήνη; Κάποιοι το σκέφτονται...

Προφανώς, τα σχέδια είναι άκρως υποθετικά καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν μόνιμες κατασκευές στο φεγγάρι.
Σιδηρόδρομος στη Σελήνη; Κάποιοι το σκέφτονται...

Η μετακίνηση των αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης μελλοντικά θα πραγματοποιείται με τρένο, καθώς η DARPA, μυστική ερευνητική υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, έχει αναλάβει να αναπτύξει τρόπους για την υποστήριξη των... κατοίκων στο φεγγάρι για παρατεταμένες περιόδους. Προφανώς, τα σχέδια είναι άκρως υποθετικά καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν μόνιμες κατασκευές στο φεγγάρι.

Εικόνα

Προς το όραμα της υλοποίησης του έργου πάντως, η DARPA ανέθεσε στην αμερικανική εταιρεία αεροδιαστημικής και αμυντικής τεχνολογίας Northrop Grumman να αναπτύξει μια ιδέα για έναν σεληνιακό σιδηρόδρομο. Εάν υλοποιηθεί, ο σιδηρόδρομος αυτός θα μπορούσε να μεταφέρει ανθρώπους, προμήθειες και εμπορικά φορτία στο φεγγάρι, όπως τονίζει η τελευταία με ανακοίνωσή της, ξεκαθαρίζοντας πως επί του παρόντος δεν σχεδιάζει τον σιδηρόδρομο αλλά υπολογίζει αν η κατασκευή του είναι εφικτή.

Εικόνα

Η Northrop Grumman έχει αναλάβει να υπολογίσει την κατασκευή ενός σεληνιακού σιδηροδρομικού δικτύου, να συντάξει μια λίστα με τους προβλέψιμους κινδύνους κόστους, τεχνολογίας και υλικοτεχνικής υποδομής, να αναπτύξει τα πρωτότυπα σε επίπεδο εννοιολογικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής και να επεξεργαστεί τον τρόπο κατασκευής του σιδηροδρόμου με ρομπότ, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων στην κατασκευή, την τοποθέτηση, τη συντήρηση ή την επισκευή του.

Εικόνα

«Αυτή η επένδυση σε βασική αναπτυξιακή έρευνα διατηρεί την τεχνολογία μας στην πρώτη γραμμή των λύσεων επόμενης γενιάς», δήλωσε ο Κρις Άνταμς, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του τμήματος στρατηγικών διαστημικών συστημάτων της Northrop Grumman. «Έχοντας αποδεδειγμένη εμπειρία στην ολοκλήρωση πολύπλοκων συστημάτων και την εμπορευματοποίηση αυτόνομων υπηρεσιών, θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε μόνιμες αλλαγές για ένα βιώσιμο διαστημικό οικοσύστημα» συμπλήρωσε.

Εικόνα

Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η Σελήνη είναι μικρή σε έκταση, στην πραγματικότητα η επιφάνειά της ισοδυναμεί με εκείνη της Αφρικής. Σε μια τέτοια έκταση, ακόμη και μια περιορισμένη παρουσία θα απαιτούσε κάποιου είδους σύστημα μεταφορών για τη σύνδεση των διαφόρων φυλακίων και δραστηριοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πιο τσιγκούνης εκατομμυριούχος: Μοιάζει με άστεγο - Ψάχνει φαγητό στα σκουπίδια

Το φουτουριστικό αυτό τρένο θα έδινε επίσης λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Σελήνης – τη σκόνη. Η σεληνιακή σκόνη είναι εξαιρετικά λειαντική και διαβρωτική. Εξαιτίας της παντελούς έλλειψης νερού, προσκολλάται στις διαστημικές στολές και τον εξοπλισμό, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής τους.

Εικόνα

Η NASA είχε ερευνήσει προηγουμένως μια ιδέα για ένα τρένο μαγνητικής αιώρησης που ονομαζόταν FLOAT, ενώ η μελέτη της διαπίστωσε ότι η ιδέα ήταν εφικτή, αλλά απαιτούσε περαιτέρω έρευνα. Η NASA στοχεύει να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 50 χρόνια μέχρι το τέλος του 2025, στο πλαίσιο της επόμενης αποστολής Artemis. Απώτερος στόχος είναι να εγκατασταθούν αστροναύτες στο φεγγάρι και στον Άρη, θέτοντας τις βάσεις για την εμπορική εκμετάλλευση του ηλιακού συστήματος.

Εικόνα