Θα αγοράζατε το κάστρο με τα 50 δωμάτια όπου ο Μότσαρτ συνέθεσε το τελευταίο του έργο;

Το αυστριακό κάστρο ηλικίας 900 ετών όπου ο Μότσαρτ συνέθεσε το τελευταίο του έργο βγαίνει σε δημοπρασία.
Θα αγοράζατε το κάστρο με τα 50 δωμάτια όπου ο Μότσαρτ συνέθεσε το τελευταίο του έργο;

Βγαλμένο από κινηματογραφική ταινία, το Schloss Stuppach στο Gloggnitz της Αυστρίας, που αποτέλεσε «καταφύγιο» για δεκάδες προσωπικότητες, όπως ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και ο Ναπολέων Βοναπάρτης βγαίνει σε δημοπρασία και έχει συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Το 900 ετών κάστρο με τα 50 δωμάτια συχνά αναφέρεται ως «Το Τελευταίο Κάστρο του Μότσαρτ» καθώς αποτελεί το μέρος που ο ευφυής συνθέτης συνέθεσε το τελευταίο του έργο.

Τη δημοπρασία διοργανώνει η Michaela Orisich της Austria Sotheby's International Realty and Concierge Auctions με προσφορές που αναμένεται να αγγίξουν έως και τα 9,95 εκατομμύρια ευρώ. Χτισμένο το 1130, το κάστρο θεωρείται ένα από τα λίγα στην Κάτω Αυστρία που παραμένει σε ιδιώτες.

Το έργο του Μότσαρτ που έμεινε ανολοκλήρωτο

Στο πέρασμα του χρόνου, φιλοξένησε μια σειρά διάσημων επισκεπτών, όπως ο Ναπολέων, ο Φραντς Σούμπερτ, ο Πάπας Πίος ΣΤ', η Πριγκίπισσα Ιζαμπέλ φον Μπουρμπόν Πάρμα και ο αυτοκράτορας Φραντς Στέφαν φον Λόθρινγκεν.

Όταν το κάστρο ανήκε στον κόμη Franz Anton Walsegg, ο ίδιος κάλεσε τον Μότσαρτ και του ανέθεσε να γράψει το έργο «Ρέκβιεμ σε ρε ελάσσονα». Η παρτιτούρα που προοριζόταν ως φόρος τιμής για την αείμνηστη σύζυγο του Κόμη, Άννα Κοντέσα φον Βάλσεγκ, που πέθανε το 1791, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, έμεινε ανολοκλήρωτη καθώς και ο Μότσαρτ πέθανε την ίδια χρονιά πριν προλάβει να την τελειοποιήσει.

Το Ρέκβιεμ ολοκληρώθηκε από άλλο συνθέτη το 1792 και στη συνέχεια αποθηκεύτηκε στο Schloss Stuppach έως ότου το χειρόγραφο μεταφέρθηκε στην Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη το 1830.

Στο κάστρο με το παρεκκλήσι και το μπουντρούμι...

Το αρχοντικό των 50 δωματίων επεκτάθηκε τόσο τον 15ο όσο και τον 17ο αιώνα και έτσι σήμερα εκτείνεται σε 2.500 τ.μ. και σε τέσσερις ορόφους. Διαθέτει 4 υπνοδωμάτια και 8 μπάνια αλλά κάθε ματιά στους χώρους του πλημμυρίζει από ιστορία. Περίτεχνοι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, πολλά τζάκια και καλοσυντηρημένα ξύλινα παρκέ δάπεδα συμπληρώνουν ένα σχεδόν θεατρικό σκηνικό ενός κάστρου που μεταξύ άλλων διαθέτει και κινηματογράφο, βιβλιοθήκη, ένα παρεκκλήσι καθώς και ένα μπουντρούμι!

«Είμαστε περισσότερο από ευτυχείς που θα προσφέρουμε την υποστήριξή μας στον νέο ιδιοκτήτη», ανέφερε ο τωρινός ιδιοκτήτης του, Reinhard Zellinger. «Είμαστε σίγουροι ότι θα ζήσει αξέχαστες στιγμές στο κάστρο όπως κάναμε κι εμείς», συμπλήρωσε. Και πως να μην ζήσει άλλωστε αφού κάθε δωμάτιο του κάστρου έχει τη δική του ιστορία να αφηγηθεί…

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ