Τζάκι Κέννεντυ Ωνάση: Τα σπίτια που φιλοξένησαν μια γυναίκα-θρύλο

Η Τζάκι-Κέννεντυ Ωνάση, έχει συνδέσει το όνομά της με το απαράμιλλο στυλ και τη φινέτσα. Λίγοι όμως γνωρίζουν, πως η διάσημη «Τζάκι Ο», όπως ήταν ευρύτερα γνωστή, είχε μεγάλη αδυναμία στα ακριβά ακίνητα.
Τζάκι Κέννεντυ Ωνάση: Τα σπίτια που φιλοξένησαν μια γυναίκα-θρύλο

Η Τζάκι-Κέννεντυ Ωνάση, έχει συνδέσει το όνομά της με το απαράμιλλο στυλ και τη φινέτσα. Λίγοι όμως γνωρίζουν, πως η διάσημη «Τζάκι Ο», όπως ήταν ευρύτερα γνωστή, είχε μεγάλη αδυναμία στα ακριβά ακίνητα, διαθέτοντας ως το τέλος της ζωής της μια συλλογή από υπερπολυτελή διαμερίσματα και επαύλεις αμύθητης αξίας.

Η Τζάκι πριν γίνει Κέννεντι

Πολύ πριν γίνει Κένεντι ή Ωνάση, η μικρή Τζάκι Μπουβιέ, μετακόμισε το 1932, με τους γονείς της σε ένα κεντρικότατο διαμέρισμα του 6ου και 7ου ορόφου στην Park Avenue. Και ενώ το κτίριο είχε χτιστεί από τον παππού της, Τζέιμς Λι, γεγονός που μαρτυρούσε την εύπορη καταγωγή της, μάλλον δεν συνέβαινε το ίδιο και με τα οικονομικά του πατέρα της που δεν είχε καθόλου χρήματα να επιπλώσει το τεράστιο διαμέρισμα-και έτσι η Τζάκι και η αδερφή της, μπορούσαν να τρέχουν ανενόχλητες με τα ρόλερς μέσα στα δωμάτια… Αργότερα, το κτήριο κατοικήθηκε από δισεκατομμυριούχους καθώς βρισκόταν σε μια πανάκριβη περιοχή. Το 2017, το παλιό της διαμέρισμα, πουλήθηκε έναντι 25,25 εκατ. δολαρίων.

Εικόνα
Ο ουρανοξύστης στο 740 της Park Avenue  -Φώτο: Getty Images

Τη δεκαετία του ’40, η μητέρα της Τζάκι ξαναπαντρεύτηκε και έτσι εγκατέλειψαν τη Νέα Υόρκη και εγκαταστάθηκαν σε μια γεωργιανού τύπου έπαυλη, την «Merrywood», στη Βιρτζίνια της Ουάσινγκτον. Η έπαυλη που χτίστηκε το 1919 και βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Πότομακ καλύπτει έκταση 23.000 τ.μ. Η μητέρα της είχε παντρευτεί τον μεγιστάνα του πετρελαίου, Χιού Άντσικλος, ιδιοκτήτη της έπαυλης με τα 9 υπνοδωμάτια, τα 13 μπάνια και τον παραδεισένιο κήπο. Η ίδια η Τζάκι, πέρασε ονειρεμένα χρόνια στο Merryland,πράγμα που φαίνεται από το ημερολόγιό της «Πάντα θα αγαπώ το Merryland-με το ποτάμι δίπλα τους και τους ήρεμους λόγους ολόγυρά του..».

Εικόνα
Το εξωτερικό της έπαυλης Merrywood - Φώτο: Gordon Beall/Sotheby’s International Realty

Αλλά και τα καλοκαίρια των παιδικών της χρόνων μοιράζονταν ανάμεσα σε εμβληματικά ακίνητα. Αρχικά πήγαινε στην έπαυλη «Lasata» στο ανατολικό Χάμπτονς, που ανήκε στον έναν παππού της και που σημαίνει «ο τόπος της γαλήνης». Χτισμένη το 1917 σε 7 εκτάρια γης, η Lasata, πουλήθηκε πρόσφατα έναντι 52 εκατ. δολαρίων στον διάσημο σχεδιαστή, Τομ Φορντ.

Εικόνα
Η Τζάκι Μπουβιέ και η μητέρα της στην έπαυλη στο ανατολικό Χάμπτονς -Φώτο: Getty Images

Αλλά, οι θερινές περιπλανήσεις της Τζάκι δεν σταματούσαν εδώ. Κάποια άλλα καλοκαίρια, τα περνούσε στην έπαυλη Wildmoor, που ανήκε στον άλλο παππού της πάλι στο ανατολικό Χάμπτον. Το 18ου αιώνα σπίτι χτισμένο με βάση το ξύλο είχε μοναδική θέα σε θάλασσα και δάση και κάλυπτε έκταση 5.700 τ.μ. Το 2021, το Wildmoor, πουλήθηκε έναντι 6,8 εκατ. δολαρίων.

Εικόνα
Η νεαρή Τζάκι Μπουβιέ με τον πατέρα της, Τζον, στο πλευρό της, πιθανώς στο ανατολικό Χάμπτονς -Getty Images

Η Μπουβιέ που έγινε Κέννεντυ

Τα χρόνια περνούν και η μικρή Τζάκι γίνεται μια νεαρή καλλονή που αιχμαλωτίζει με τη γοητεία της, τον νεαρό πολιτικό Τζον Κέννεντυ. Στην αρχή της γνωριμίας τους περνούν αρκετό χρόνο στο εξοχικό του Τζον στη Μασσαχουσέτη, ένα σπίτι πάνω στη θάλασσα που είχαν αγοράσει οι Κέννεντυ το 1928.

Εικόνα
Ο γερουσιαστής -τότε- Τζον Κέννεντυ και η αρραβωνιαστικιά του Ζακλίν Μπουβιέ σε διακοπές στο Hyannis Port της Μασσαχουσέτης, τον Ιουνιο του 1953 - Getty Images

Το 1953, η Τζάκι παντρεύεται τον Τζον και από Μπουβιέ γίνεται πλέον Κέννεντυ. Ο γάμος τους πραγματοποιείται στην έπαυλη «Hammersmith Farm», στο Rhode Island, που ανήκε στον σύζυγο της μητέρας της και που αργότερα το ζευγάρι θα περνούσε εκεί τις διακοπές του. Το Hammersmith Farm, πουλήθηκε το 1999 για πάνω από 8 εκατ. δολάρια.

Εικόνα
Το ζευγάρι κόβει τη γαμήλια τούρτα μετά την τελετή στο Newport του Rhode Island. Ο Κέννεντυ ήταν ακόμη γερουσιαστής - Getty Images

Το νιόπαντρο ζευγάρι, το 1953, νοίκιασε ένα 4οροφο σπίτι στην Georgetown. Το σπίτι, με τα 4 υπνοδωμάτια και τα 4 μπάνια ήταν πάντα ανοιχτό για δείπνο με φίλους ή για ήρεμες βραδιές στους χαλαρωτικούς κήπους του και στέγασε τους Κέννεντι για περίπου 2 χρόνια.

Εικόνα
Ο Τζον και η Τζάκι Κέννεντυ στον κήπο του σπιτιού τους - Φώτο: Getty Images

Το 1955, αγοράζουν το «Hickory Hill», μια έπαυλη γεωργιανού ρυθμού, χτισμένη το 1815 στη Βιρτζίνια. Η έπαυλη, διέθετε μεταξύ άλλων γήπεδο τένις, πισίνα και…12 τζάκια! Ωστόσο, ούτε εκεί έμειναν πολύ καθώς δύο χρόνια αργότερα, το σπίτι πουλήθηκε στον αδερφό του Τζον, τον Ρόμπερτ έναντι 250.000 δολάρια. Μάλιστα στο σπίτι αυτό βρισκόταν ο Ρόμπερτ αργότερα όταν έμαθε την τραγική είδηση της δολοφονίας του αδερφού του και αναφέρεται πως περπατούσε μόνος επί μία ώρα στον κήπο μέχρι να «χωνέψει» τα δυσάρεστα νέα...

Εικόνα
Το Hickory Hill ανακαινίστηκε το 2013 - Φώτο: Getty Images

Το 1956, οι Κέννεντυ αγοράζουν έναντι 46.000 δολαρίων, ένα εξοχικό στη Μασσαχουσέτη, πολύ κοντά στο εξοχικό των γονιών του Τζον, το οποίο συγκαταλέγεται στο Συγκρότημα Κέννεντυ.

Εικόνα
Ο Γερουσιαστής Τεντ Κέννεντυ και η γυναίκα του Τζοάν δίνουν συνέντευξη στο NBC News από το συγκρότημα Κέννεντυ -Getty Images

Το 1957, αγοράζουν μια γεωργιανού τύπου έπαυλη του 18ου αιώνα στη Georgetown έναντι 82.000 δολαρίων. Η Τζάκι ξόδεψε 18.000 δολάρια για να ανακαινίσει το σπίτι, το οποίο και γέμισε με ακριβές πορσελάνες και δερμάτινες πολυθρόνες. Στο σπίτι αυτό ζούσε ο Τζον κατά τη διάρκεια τόσο της προεκλογικής εκστρατείας του όσο και κατά της εκλογής του στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ.

Εικόνα
Ο Pat McMahon, τον οποίο έσωσε ο Τζον Κέννεντυ στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δίνει συνέντευξη έξω από το σπίτι του Κέννεντυ στο Τζορτζτάουν -Φώτο: Getty Images

Από το 1961 ως το 1963, η Τζάκι και η οικογένειά της μετακομίζουν στον Λευκό Οίκο, χρόνια που η Τζάκι χαρακτήριζε ως τα «ομορφότερα της ζωής της» ενώ τα καλοκαίρια τα περνούσαν στην έπαυλη του πατέρα του Τζον στο Παλμ Μπιτς.

Εικόνα
Η οικογένεια Κέννεντυ στον Λευκό Οίκο - Φώτο: Getty Images

Η ζωή μετά τη δολοφονία του Τζον Κέννεντι

Το 1963, μετά τη δολοφονία του Τζον, η Τζάκι μετακόμισε με τα παιδιά της σε μια έπαυλη στο Georgetown, του 18ου αιώνα, την οποία και αγόρασε έναντι 175.000 δολαρίων αλλά έμεινε εκεί μόλις ένα χρόνο καθώς ήταν σε κεντρικό σημείο και πλημμύριζε από τουρίστες που ήθελαν να δουν από κοντά το σπίτι της πιο «διάσημης χήρας» των ΗΠΑ. Το ίδιο σπίτι, πουλήθηκε το 2017, έναντι 5,25 εκατ. δολαρίων.

Εικόνα
Η έπαυλη στο Τζορτζτάουν - Φώτο: Getty Images

Το 1964, η Τζάκι αγοράζει το περιβόητο διαμέρισμα στη Fifth Avenue, έναντι 200.000 δολαρίων. Με απεριόριστη θέα στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, το διαμέρισμα του 15ου ορόφου με τα 5 μπάνια, τα 3 τζάκια, τη βιβλιοθήκη και τους απέραντους εξωτερικούς χώρους, ήταν και το μόνο που είχε η Τζάκι στην κατοχή της μέχρι να πεθάνει το 1994. Το 1995, το εμβληματικό αυτό διαμέρισμα, που έφερνε τη σφραγίδα της Τζάκι, πουλήθηκε έναντι 9,2 εκατ. δολαρίων.

Εικόνα
Δημοσιογράφοι μαζεμένοι έξω από το σπίτι της Τζάκι Ωνάση την ημέρα του θανάτου της, το 1994 - Φώτο: Getty Images

Από Κέννεντι -Ωνάση

Το 1968, η Τζάκι από Κέννεντι γίνεται Ωνάση, μετά τον γάμο της με τον Έλληνα κροίσο, Αριστοτέλη Ωνάση. Το 1974, ο Ωνάσης αγοράζει ένα εξοχικό, έκτασης 10 εκταρίων στο New Jersey, ένα «ησυχαστήριο» που αγαπούσε πολύ η Τζάκι τόσο για τη φυσική ομορφιά του όσο και για τις ατελείωτες ώρες ιππασίας που απολάμβανε εκεί. Το ακίνητο αυτό, πουλήθηκε μετά τον θάνατο του Ωνάση σε γείτονα το 1997 έναντι 1,47 εκατ. δολαρίων.

Εικόνα
Η Τζάκι και ο Αριστοτελης Ωνάσης στο ταξίδι του μέλιτος στον Σκορπιό, το 1968  - Φώτο: Getty Images

Το 1979, μετά τον θάνατο του Ωνάση, η Τζάκι, επένδυσε 1 εκατ. δολάρια για την αγορά γης στη διάσημη περιοχή Martha's Vineyard και 3,1 εκατ. δολάρια για το χτίσιμο μιας έπαυλης, της «Red Gate Farm», μέσα σε μια έκταση 340 εκταρίων. Το 6.456 τ.μ. ακίνητο, με τους 4 ξενώνες, την πισίνα και το γήπεδο τένις που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην ακτή, ολοκληρώθηκε το 1981 και πουλήθηκε το 2020 για 65 εκατομμύρια δολάρια ως το τελευταίο «καταφύγιο» μιας γυναίκας που άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα της στο πέρασμα του χρόνου. Μιας γυναίκας με το «άγγιγμα του Μίδα», που αρκούσε να είχε περάσει ένα έστω μικρό διάστημα σε ένα σπίτι, για να εκτοξεύσει μελλοντικά την αξία του...

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ