Έρνεστ Χέμινγουεϊ: Πουλήθηκε επιστολή του που περιγράφει πώς γλίτωσε από δύο αεροπορικά δυστυχήματα

Επιστολή του Έρνεστ Χέμινγουεϊ όπου περιγράφει την επιβίωσή του από δύο αεροπορικά δυστυχήματα πουλήθηκε σε δημοπρασία για 237.055 δολάρια. Ο συγγραφέας και η σύζυγός του βρίσκονταν σε σαφάρι στην Αφρική όταν έπεσαν θύματα της πιο απίστευτης τραυματικής εμπειρίας.
Έρνεστ Χέμινγουεϊ: Πουλήθηκε επιστολή του που περιγράφει πώς γλίτωσε από δύο αεροπορικά δυστυχήματα

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ είναι διάσημος τόσο για τα βιβλία του όσο και για την περιπετειώδη ζωή του, τον άστατο χαρακτήρα του και την αγάπη του για το ποτό. Μία από τις λιγότερο γνωστές λεπτομέρειες για τη ζωή του φημισμένου συγγραφέα φαίνεται πως φωτίζει μια επιστολή που μόλις πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Nate D. Sanders Auctions για 237.055 δολάρια.

Διαβάστε ακόμα: Θεωρία της Σχετικότητας - Σπάνιο χειρόγραφο του Αϊνστάιν με τα μυστικά του χωροχρόνου βγαίνει σε δημοπρασία

Την τετρασέλιδη επιστολή έγραψε ο ίδιος ο Χέμινγουεϊ στον δικηγόρο του το 1954 καθώς ανάρρωνε από την τραυματική εμπειρία όχι ενός, αλλά δύο αεροπορικών δυστυχημάτων, ανέφερε σε δημοσίευμά της η Washington Post.

«Είμαι αδύναμος από την εκτεταμένη εσωτερική αιμορραγία», έγραφε ο Χέμινγουεϊ. Το δεξί του χέρι «κάηκε σε 3ο βαθμό μέχρι το κόκκαλο και με περιορίζει... Η Μαίρη (σ.σ. η σύζυγός του) έπαθε μεγάλο σοκ, η μνήμη της δεν είναι ακόμα εντάξει και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να τακτοποιηθούν τα πράγματα».

Εικόνα

Τα ατυχήματα που οδήγησαν στον τραυματισμό του Χέμινγουεϊ έχουν τεκμηριωθεί από τους βιογράφους του. Τον Ιανουάριο του 1954, ο συγγραφέας και η τότε σύζυγός του, Μέρι Γουέλς, έκαναν σαφάρι στην Ανατολική Αφρική, εξηγεί η Post.

Ο Χέμινγουεϊ είχε νοικιάσει ένα αεροπλάνο τύπου Cessna για να μεταφέρει αυτόν και τη σύζυγό του, ωστόσο ενώ βρισκόταν εν πτήση κοντά στους καταρράκτες Μέρτσισον στην Ουγκάντα, το αεροσκάφος «βούτηξε» για να αποφύγει μερικά πουλιά, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σε ένα τηλεγραφικό καλώδιο. Η συντριβή που προέκυψε άφησε τον Χέμινγουεϊ, τη Γουέλς και τον πιλότο τους τσακισμένους στην ακτή του Νείλου.

Εικόνα

Παρά το διάστρεμμα στον ώμο που υπέστη ο Χέμινγουεϊ και τα κατάγματα στα πλευρά της συζύγου του, το επόμενο πρωί επιβιβάστηκαν σε μια βάρκα και μεταφέρθηκαν σε μια κοντινή πόλη. Όταν έφτασαν εκεί, μπήκαν σε άλλο αεροπλάνο για να φύγουν από την Ουγκάντα, ωστόσο και αυτό το αεροπλάνο συνετρίβη και τυλίχθηκε στις φλόγες.

Ενώ πολλοί επιβάτες κατάφεραν να ξεφύγουν από τα συντρίμμια, ο Χέμινγουεϊ αναγκάστηκε να ανοίξει μια πόρτα χρησιμοποιώντας το κεφάλι του και κατόρθωσε να γλιτώσει με δύο σπασμένους σπονδύλους, σπασμένο κρανίο και εγκαύματα στο κεφάλι, το πρόσωπο και τα χέρια του.

Οι απίστευτες αυτές περιστάσεις θα μπορούσαν να είναι περιεχόμενο σε ένα από τα βιβλία του Χέμινγουεϊ, ωστόσο, αποτέλεσαν ατυχές βίωμα για τον ίδιο το συγγραφέα. Παρόλα αυτά, βέβαια, η επιστολή που δημοπρατήθηκε πρόσφατα αποπνέει έναν Χέμινγουεϊ σε μάλλον καλή διάθεση, καθώς μέρος του περιεχομένου της αφορά προσωπικές οικονομικές υποθέσεις του συγγραφέα, όπως πληρωμές που έπρεπε να πραγματοποιηθούν σε διάφορους πιστωτές.

«Είμαι πιο πολύτιμος για αυτούς ζωντανός παρά νεκρός», έγραφε. «Και επί του παρόντος προσπαθώ να παραμείνω ζωντανός». Ως εκ θαύματος, τα κατάφερε.