Yachting: Κατέκλυσαν τη Μεσόγειο τα γιοτ των πλούσιων και διάσημων - Ποια ήρθαν και στην Ελλάδα

Η Μεσόγειος φαίνεται να αποτέλεσε τον ελκυστικότερο προορισμό για τα superyacht των δισεκατομμυριούχων. Μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν στη θάλασσα 1.570 γιοτ άνω των 24 μέτρων, αριθμός που αποτελεί τον υψηλότερο όγκο θαλάσσιας κυκλοφορίας τα τελευταία πέντε χρόνια.
Yachting: Κατέκλυσαν τη Μεσόγειο τα γιοτ των πλούσιων και διάσημων - Ποια ήρθαν και στην Ελλάδα

Από τον Τζεφ Μπέζος και την κληρονόμο της Walmart, Νάνσι Γουόλτον, μέχρι τη βασιλική οικογένεια του Άμπου Ντάμπι, οι δισεκατομμυριούχοι δείχνουν να μη χορταίνουν τη Μεσόγειο, καθώς ένας αριθμός ρεκόρ από γιοτ διασήμων φέρεται να εξερεύνησε τα νερά της γειτονιάς μας τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε ακόμα: «Leona» - Το beach club του νέου 80μετρου superyacht μοιάζει να βγήκε από την αρχαία Ελλάδα

Που οφείλεται αυτή η συρροή πολυτελών σκαφών στα νερά μας; Είναι το καλοκαίρι πιο θεαματικό φέτος ή η Μεσόγειος πιο μαγευτική; Σύμφωνα με το Boat International, κάτι είναι σαφώς διαφορετικό, καθώς ο υψηλότερος όγκος θαλάσσιας κυκλοφορίας τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρήθηκε το 2023.

Ειδικότερα, το Global Fleet Tracker της BOATPro ανέφερε ότι καταγράφηκαν 1.570 γιοτ άνω των 24 μέτρων (μέγεθος που πληροί τις προϋποθέσεις ώστε ένα σκάφος να αναφέρεται ως superyacht) να κάνουν κρουαζιέρα στην ακτογραμμή κατά τον μήνα Ιούλιο.

Με την πανδημία να αποτελεί ουσιαστικά παρελθόν και ταξίδια να επανέρχεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους, τίποτα δεν φαίνεται να εμποδίζει τους δισεκατομμυριούχους να δαπανήσουν λίγα από τα πλούτη τους απολαμβάνοντας τα πανάκριβα σκαριά τους στην ειδυλλιακότερη γωνιά του πλανήτη.

A-listers του Χόλιγουντ (ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο λιαζόταν στο γιοτ «Vava II»), κορυφαίοι σταρ της μουσικής, μέλη βασιλικών οικογενειών και διάσημοι επιχειρηματίες κατέπλευσαν με τα σκάφη τους στη Μεσόγειο και επισκέφθηκαν ακόμη και την Ελλάδα, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα του Τύπου και φυσικά των κοινών θνητών.

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση όλων ο Τζεφ Μπέζος, ο οποίος κάνει κρουαζιέρα στη Μεσόγειο για πάνω από ένα μήνα. Ο 59χρονος ιδρυτής της Amazon έφτασε στις ισπανικές Βαλεαρίδες Νήσος με ιδιωτικό τζετ τον Μάιο πριν επιβιβαστεί το γιοτ «Koru», όπου και έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του Λόρεν Σάντσες.

Έκτοτε, το ιστιοφόρο μήκους 127 μέτρων, με συνοδεία το 75μετρο «Abeona» της Damen Yachting ως σκάφος υποστήριξης, έχει επισκεφθεί το Σεν Τροπέ, το Πορτοφίνο, τις Κάννες, το Κάπρι και το Ντουμπρόβνικ, με φιλοξενούμενους τον Μπιλ Γκέιτς, την Όπρα Γουίνφρεϊ, την Κέιτι Πέρι, τον Ορλάντο Μπλουμ, τον Ασερ και την Κρις Τζένερ. Τελευταίος προορισμός του «Koru» φαίνεται ότι ήταν το νησί Κάστος, έξω από τη Λευκάδα.

Άλλα εξέχοντα πλοία που εντοπίστηκαν να κάνουν κρουαζιέρες στην περιοχή ήταν το «Seven Seas» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, μήκους 110 μέτρων, το ισομήκες «Kaos» της κληρονόμου της Walmart, Νάνσι Γουόλτον (το οποίο, μάλιστα έπεσε πρόσφατα θύμα επίθεσης ακτιβιστών στην Ίμπιζα) και το αξίας 400 εκατ. δολαρίων «Rising Sun» του Ντέιβιντ Γκέφεν.

Το γιοτ-μαμούθ «Opera» της εταιρείας Lurssen, αξίας 450 εκατ. δολαρίων, που ανήκει στην πλούσια οικογένεια Al Nahyan του Άμπου Ντάμπι, εθεάθη σε όλο του το μεγαλείο, να περνά την πρώτη της σεζόν αγκυροβολώντας σε όλα τα διάσημα σημεία της Ιταλίας αλλά και στην Ελλάδα.

Το γιγάντιο πλοίο 12.518 τόνων προκάλεσε μάλιστα αναστάτωση στι ιταλικές αρχές καθώς μπήκε στα προστατευμένα νερά ανοιχτά του νησιού Giannutri της Τοσκάνης. Το megayacht μήκους 145 μέτρων επισκεφθηκε τη Βενετία, το Ντουμπρόβνικ, την Κέρκυρα, την Κρήτη, τη Σικελία και το Αμάλφι πριν τελικά καταπλεύσει στο λιμάνι της Γένοβας.

Κι όλα αυτά μόνο μέσα στον Ιούλιο. Με το καλοκαίρι να μην έχει ακόμη τελειώσει και τον Σεπτέμβριο να ακολουθεί –μήνας ιδιαίτερα ελκυστικός για τους φανατικούς της ιστιοπλοϊας και του yachting- όλα δείχνουν ότι ο απολογισμός της σεζόν για τη Μεσόγειο θα κλείσει σίγουρα στο απόγειό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ