Έλον Μασκ: Πώς περιγράφει ο βιογράφος του τη «δαιμονική πλευρά» του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο

Σε «δαιμονική φάση» φαίνεται ότι περνά συχνά ο Έλον Μασκ, σύμφωνα με τον βιογράφο του, δημοσιογράφο Γουόλτερ Άιζακσον. Περιέγραψε μάλιστα τη συμπεριφορά του ως μια κατάσταση παντελούς έλλειψης ενσυναίσθησης προκειμένου να είναι ιδιαίτερα παραγωγικός.
Έλον Μασκ: Πώς περιγράφει ο βιογράφος του τη «δαιμονική πλευρά» του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο

Πολλά έχουν γραφτεί κι άλλα τόσα έχουν ειπωθεί για τον Έλον Μασκ, ιδρυτή της Tesla και της SpaceX και φυσικά πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη. Όταν, όμως, οι πληροφορίες για την προσωπικότητα του δισεκατομμυριούχο έρχονται από τον ίδιο τον βιογράφο του, μάλλον έχουν ιδιαίτερη αξία.

Διαβάστε ακόμα: Μέι Μασκ - Η μαμά του Έλον διαφημίζει το Oppo Find X6 Pro - To κινεζικό smartphone με την καλύτερη κάμερα στον κόσμο

Σύμφωνα, λοιπόν με τον Γουόλτερ Άιζακσον, δημοσιογράφο και βιογράφο του Έλον Μασκ, ο επιχειρηματίας μερικές φορές περνά σε «δαιμονική λειτουργία», μια κατάσταση που τον κάνει να επιδεικνύει «πραγματική έλλειψη ενσυναίσθησης» προκειμένου να είναι ιδιαίτερα παραγωγικός.

Σε δημοσίευμα του ιστότοπου Insider αναφέρεται μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Twitter Spaces, ο Άιζακσον δήλωσε ότι ο όρος για τη «σκοτεινή» πλευρά του Μασκ επινοήθηκε την Γκράιμς, τραγουδίστρια και πρώην φίλη του (η ίδια ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Insider για δηλώσεις). Ο Μασκ μπορεί να είναι «δυσάρεστος» όταν βρίσκεται σε τέτοια φάση, αλλά φαίνεται επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο «τελειώνει τις δουλείες», είπε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.

Ο βιογράφος συμπλήρωσε ότι ο Μασκ έχει μια «μανιακή αίσθηση του επείγοντος», η οποία τρομάζει ορισμένους από τους υπαλλήλους του, ειδικά όταν δεν ταιριάζουν με την ενέργειά του, σύμφωνα με το Insider. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αυτό συνέβαινε συχνά όταν ο Μασκ ανέλαβε για πρώτη φορά το Twitter και προέβη σε μαζικές απολύσεις. Τα ξεσπάσματα του ήταν κατά καιρούς «άβολα να τα παρατηρείς».

«Είναι απλώς βάναυσος», φέρεται να είπε ο Άιζακσον. «Αυτό που παρατήρησα είναι ότι μόλις έβγαινε από αυτή τη φάση στοχοποίησης και επίθεσης προς κάποιον συνεργάτη –η οποία δεν ήταν ποτέ σωματική και σχεδόν είχε μια επίπεδη, μονότονη χροιά- ξεχνούσε ό,τι είχε συμβεί, λίγες μέρες αργότερα, αν εκείνος στον οποίο είχε ξεσπάσει έδειχνε να έχει μάθει το μάθημά του. Έμοιαζε σαν άλλαζε από Δόκτορας Τζέκιλ σε κύριος Χάιντ και μετά να μην σκεφτόταν ούτε να θυμόταν το πόσο σκληρός ήταν με τους ανθρώπους».

Ο Μασκ εξήγησε στον συγγραφέα ότι θεωρεί μορφή «εγωισμού» το να επιθυμείς να είσαι συμπονετικός με κάποιον και να θέτεις έτσι σε κίνδυνο τη μεγαλύτερη αποστολή. Ο δε βιογράφος ισχυρίζεται ότι το βιβλίο του θα εξηγήσει την πολυπλοκότητα του Μασκ και πώς η προσωπικότητα του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο διαμορφώνει τον τρόπο που λειτουργούν η Tesla και η SpaceX.

Όπως αναφέρει το Insider, ο Άιζακσον παρακολουθούσε την καθημερινή ζωή του Μασκ για δύο χρόνια ώστε να συγγράψει το επερχόμενο βιβλίο του. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το έργο του για τον Μασκ τον Σεπτέμβριο, έχει ήδη στο ενεργητικό του βιογραφίες για τον Στιβ Τζομπς και τον Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Στη συνέντευξη στο Twitter Spaces είπε μάλιστα ότι πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν μια «σκοτεινή πλευρά». Επειδή δεν τους απασχολεί η ενσυναίσθηση, υποτιμούν συχνά τα συναισθήματα των συνεργατών τους ώστε να επικεντρωθούν απόλυτα στο στόχο τους, σε μια μεγαλύτερη αποστολή.