Cocaine hippos: Πώς οι ιπποπόταμοι του Πάμπλο Εσκομπάρ έγιναν ο εφιάλτης της Κολομβίας

Ένας αρσενικός και τρεις θηλυκοί ιπποπόταμοι που έφερε παράνομα στην Κολομβία ο Πάμπλο Εσκομπάρ το 1981, έχουν μετατραπεί πλέον σε αγέλη 215 ζώων που καταστρέφει τα πάντα στο διάβα της. Σύμφωνα με έρευνα ομάδας επιστημόνων, έως το 2035 ο αριθμός τους θα έχει ανέρθει σε 1.500.
Cocaine hippos: Πώς οι ιπποπόταμοι του Πάμπλο Εσκομπάρ έγιναν ο εφιάλτης της Κολομβίας

Μολονότι ο διαβόητος βαρόνος των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό τα εγκόσμια, εξακολουθεί να σπέρνει τον όλεθρο στην πατρίδα του, την Κολομβία. Το εκπληκτικό ωστόσο είναι ότι δεν αναφερόμαστε στα περιβόητα καρτέλ ούτε στην κύρια δραστηριότητά τους, το εμπόριο κοκαΐνης, αλλά στα ασυνήθιστα κατοικίδια του εκλιπόντος: τους ακμάζοντες ιπποπόταμούς του.

Διαβάστε ακόμα: The World of Heidi Holten: Σάλος με την τεράστια συλλογή κοσμημάτων συνεργάτη των Ναζί που δημοπρατεί ο Christie's

Το 1981, ο Εσκομπάρ εισήγαγε παράνομα έναν αρσενικό και τρεις θηλυκούς ιπποπόταμους (Hippopotamus amphibius) από έναν ζωολογικό κήπο στις ΗΠΑ και τους μετέφερε στο ιδιωτικό του ράντσο στο Hacienda Nápoles.

Μετά το θάνατό του, το 1993, τα αφρικανικά ζώα αφέθηκαν στην τύχη τους, με αποτέλεσμα να αναπαραχθούν και να διασκορπιστούν στις γύρω περιοχές, δημιουργώντας έναν υγιή πληθυσμό κατά μήκος του ποταμού Magdalena. Τώρα, μια απογραφή του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Κολομβίας, που διεξήχθη με τοπικούς και Αμερικανούς επιστήμονες, αποκάλυψε ότι τα ογκώδη φυτοφάγα ζώα έχουν δημιουργήσει έναν πληθυσμό διπλάσιο από από ό,τι αναμενόταν αρχικά, με τον αριθμό τους να φτάνει περίπου τα 215 ζώα.

Εικόνα
Η είσοδος του ράντσου του Πάμπλο Εσκομπάρ, Hacienda Nápoles, που μετατράπηκε σε ζωολογικό κήπο μετά το θάνατο του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών (Πηγή: Associated Press)

Το 2020, είχε υπολογιστεί ότι ο αριθμός τους είχε αυξηθεί σε 98. Τώρα, ορισμένοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα ζώα, που ζουν σε σχετική ασφάλεια λόγω απαγόρευσης κυνηγιού ενώ, σημειωτέον, στη χώρα δεν υπάρχουν αρπακτικά που να τα απειλούν, θα μπορούσαν να ανέρθουν σε 1.500 έως το 2035.

Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν στην έρευνά τους ότι περίπου το 37% των ιπποπόταμων που καταμετρήθηκαν ήταν ανήλικοι, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να αναπαράγονται νεότεροι και πιο συχνά. Τονίζουν δε, ότι οι ιπποπόταμοι μπορούν να αναπαραχθούν για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, το οποίο είναι 40 με 50 χρόνια περίπου.

«Στο παρελθόν, ένα επιχείρημα κατά της αντιμετώπισης των ιπποπόταμων ήταν ότι οι περιορισμένες πληροφορίες και τα θεωρητικά επιχειρήματά μας», δήλωσε ο οικολόγος ερευνητής Ραφαέλ Μορένο. «Ωστόσο, η πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι πρόκειται για πραγματικό πρόβλημα και ότι το κράτος πρέπει να δράσει επειγόντως».

Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Κολομβίας στη Μπογκοτά, του Ινστιτούτου Humboldt και του Cornare, ενός περιβαλλοντικού φορέα που διαχειρίζεται μια περιοχή όπου ζουν οι ιπποπόταμοι, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να καταμετρήσουν τα δύσκολα στην παρακολούθηση ζώα.

Πέρα από το γεγονός ότι είναι επικίνδυνο να προσεγγιστούν, οι ιπποπόταμοι είναι επίσης νυχτόβια πλάσματα, ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις και περνούν έως και 16 ώρες βυθισμένοι στο νερό, καθιστώντας δύσκολη την καταμέτρηση.

Από τη μια πλευρά, η πληθυσμιακή έκρηξη δείχνει τη μεγάλη προσαρμοστικότητα των ζώων, παρά τη μικρή γονιδιακή δεξαμενή τους, σε ένα περιβάλλον όπου δεν αντιμετωπίζουν απειλές όπως η απώλεια οικοτόπων, η θήρευση και η λαθροθηρία. Από την άλλη, οι «αρχιτέκτονες του οικοσυστήματος» με τις βαριές οπλές τους έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον, για να μην αναφέρουμε τα 50 κιλά βλάστησης που καταστρέφει ο καθένας τους κάθε μέρα.

Εικόνα
Επισκέπτρια ταϊζει ένα από τους ιπποπόταμους στη Haciend Napoles, τον Φεβρουάριο του 2020. Τότε ο αριθμός των ζώων ανερχόταν σε 98 (Πηγή: Associated Press)

Απειλούν επίσης άλλα, αυτόχθονα είδη, με τη δυτική ινδική μανάτι (Trichechus manatus), τη νεοτροπική βίδρα (Lontra longicaudis) και την καπιμπάρα (Hydrochoerus hydrochaeris) να πασχίζουν να βρουν τροφή χάρη στις τεράστιες ορέξεις των ιπποπόταμων.

Οι όχθες του ποταμού, επίσης, διαβρώνονται σοβαρά καθώς τα ζώα -τα οποία μπορούν να φτάσουν σε βάρος τους 3,5 τόνους- κυλιούνται μέσα και έξω από το νερό, το οποίο επίσης επιβαρύνεται λόγω της «ενθουσιώδους» αφόδευσής τους.

Ενώ η στείρωση των ιπποπόταμων ξεκίνησε το 2011, μόνο 10 αρσενικά υποβλήθηκαν σε θεραπεία λόγω κόστους και έλλειψης υλικοτεχνικής υποστήριξης. Από το 2021, 24 ακόμη δοσολογήθηκαν με το εμβόλιο GonaCon, ένα αντισυλληπτικό φάρμακο που χορηγείται με βελάκια.

Το θέμα της θανάτωσης αντιμετωπίζει αντιδράσεις –ειδικά καθώς έχει προηγηθεί ο πυροβολισμός ενός επιθετικού αρσενικού- ενώ οι συζητήσεις για μετεγκατάσταση των ζώων σε πάρκα στο Μεξικό και την Ινδία έχουν «παγώσει», κυρίως λόγω του κόστους των 3,5 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.

Όταν ένα επιθετικό αρσενικό με το παρατσούκλι Pepe κυνηγήθηκε νόμιμα και σκοτώθηκε το 2009, πυροδότησε διαμαρτυρίες και τελικά οδήγησε σε απαγόρευση κυνηγιού των ιπποπόταμων το 2012. Νωρίτερα φέτος, η υπόσχεση της υπουργού Περιβάλλοντος της Κολομβίας Σουζάνα Μουχάμαντ να προστατεύσει, αλλά όχι να μειώσει, τον πληθυσμό των ιπποπόταμων, χτύπησε τον κώδωνα κινδύνου μεταξύ των ερευνητών, οι οποίοι ανησυχούν για τη βιοποικιλότητα της χώρας.

Εικόνα
Οι ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ κολυμπούν πλέον αμέριμνοι στον ποταμό Magdalena (Πηγή: Associated Press)

«Υπάρχει ηθικό βάρος στην απόφαση να σκοτωθεί ένας ιπποπόταμος», πρόσθεσε ο Μορένο. «Αλλά το βάρος της αδράνειας είναι πολύ μεγαλύτερο».

Η έρευνα των επιστημόνων δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κολομβίας και είναι διαθέσιμη στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του Υπουργείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ