The World of Heidi Holten: Σάλος με την τεράστια συλλογή κοσμημάτων συνεργάτη των Ναζί που δημοπρατεί ο Christie's

Μια μεγάλη ιδιωτική δημοπρασία κοσμημάτων του οίκου Christie's πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις λόγω της σχέσης του ιδιοκτήτη της με τους Ναζί, τους οποίους έχει ήδη επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο οίκος δημοπρασιών.
The World of Heidi Holten: Σάλος με την τεράστια συλλογή κοσμημάτων συνεργάτη των Ναζί που δημοπρατεί ο Christie's

Μια τεράστια συλλογή κοσμημάτων πρόκειται να βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Christie's, ωστόσο αυτό που τραβά το ενδιαφέρον κοινού και ειδικών δεν είναι τόσο το μέγεθος και η αξίας της, αλλά η μελανή ιστορία του ιδιοκτήτη της.

Διαβάστε ακόμα: Eternal Pink - Το σπάνιο ροζ διαμάντι των 35 εκατ. δολαρίων βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's

Σύμφωνα με τους New York Times, σήμερα Τετάρτη, 3 Μαΐου, ο οίκος δημοπρασιών θα προσφέρει προς πώληση 700 κοσμήματα από την Αυστριακή κληρονόμο Χάιντι Χόρτεν σε μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις κοσμημάτων στην ιστορία.
Η συλλογή αναμένεται να «πιάσει» περισσότερα από 150 εκατ. δολάρια, μέγεθος που ξεπερνά κατά πολύ το ποσό των 137 εκατ. δολαρίων που απέφερε η θρυλική συλλογή της Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Όπως αναφέρει ο οίκος Christie's, τα κοσμήματα της Χόρτεν, η οποία πέθανε πέρυσι, αποτελούν μέρος της σημαντικής κληρονομιάς που έλαβε μετά τον θάνατο του πρώτου της συζύγου, Χέλμουτ, το 1987.

Ωστόσο ο οίκος δημοπρασιών αποκάλυψε ότι «οι επιχειρηματικές πρακτικές του κ. Χόρτεν κατά τη ναζιστική εποχή, όταν αγόραζε εβραϊκές επιχειρήσεις που πωλούνταν υπό πίεση, είναι καλά τεκμηριωμένες». Ο Χόρτεν, παραδέχεται ο οίκος δημοπρασιών, για να αγοράσει τις εβραϊκές επιχειρήσεις, εκβίαζε τους ιδιοκτήτες τους με την απειλή των Ναζί.

Εικόνα

Σε μια προσπάθεια άμβλυνσης του αντίκτυπου της μελανής αυτής ιστορίας, ο οίκος Christie's δεσμεύτηκε ότι τα έσοδα από την πώληση θα ωφελήσουν το Ίδρυμα Χάιντι Χόρτεν, καθώς και μια σειρά αποστολών που η ίδια υποστήριξε κατά τη διάρκεια της ζωής της, όπως η ιατρική έρευνα και η παιδική ευημερία. Ο Christie's ανέφερε επίσης ότι μετά την πώληση, θα «συνεισφέρει σημαντικά» σε έναν οργανισμό που «προωθεί την έρευνα και την εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα».

Εικόνα

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια οδυνηρή ιστορία», δήλωσε στους Times η Άνθια Πιρς, πρόεδρος του Christie's Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. «Σταθμίσαμε το γεγονός με διάφορους παράγοντες», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι το ίδρυμα είναι «βασικός μοχλός φιλανθρωπικών σκοπών».

A post shared by Christie's (@christiesinc)

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των New York Times, ο πατέρας της δημοσιογράφου Στέφανι Στέφαν από το Μόναχο ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας εταιρείας που πουλήθηκε στον Χόρτεν με το ζόρι. Ο Στέφαν δημοσίευσε μια ένορκη κατάθεση από έναν άλλο Εβραίο ιδιοκτήτη επιχείρησης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Χόρτεν τους είχε απειλήσει ότι θα απελαθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης εάν δεν συμφωνούσαν να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ένας ιστορικός, ωστόσο, τον οποίο προσέλαβε η Χάιντι Χόρτεν, ισχυρίστηκε ότι ο Χέλμουτ δεν οριστικοποίησε ποτέ την αγορά της εταιρείας του πατέρα της Στέφαν και αμφισβήτησε την ακρίβεια της ένορκης κατάθεσης.

Το πώς η τεκμηριωμένη σύνδεση του Χέλμουτ Χόρτεν με τους Ναζί θα επηρεάσει την τελική πώληση της τεράστιας συλλογής κοσμημάτων μένει να φανεί άμεσα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δημοπρασία που θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 15 Μαίου μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Christie’s.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ