Decadence: Το νέο 80μετρο καταμαράν μοιάζει περισσότερο με διαστημόπλοιο των ωκεανών παρά με πολυτελές γιοτ

Με το χαρακτηριστικό όνομα «Decadence», το νέο καταμαράν μήκους 80 μέτρων αποτίει φόρο τιμής στην εξαιρετική αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροναυτική πρόοδο της δεκαετίας του 1920 και διαθέτει εξίσου πρωτοποριακό design. 
Decadence: Το νέο 80μετρο καταμαράν μοιάζει περισσότερο με διαστημόπλοιο των ωκεανών παρά με πολυτελές γιοτ

Το τελευταίο concept yacht του Βρετανού σχεδιαστή Andy Waugh μπορεί να αντλεί έμπνευση από το παρελθόν, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, φαίνεται όμως σαν να έχει έρθει κατευθείαν από το μέλλον. Με το χαρακτηριστικό όνομα «Decadence», το καταμαράν μήκους 80 μέτρων αποτίει φόρο τιμής στην εξαιρετική αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροναυτική πρόοδο της δεκαετίας του 1920 και διαθέτει εξίσου πρωτοποριακό design.

Διαβάστε ακόμα: World Superyacht Awards 2023 - Αυτά είναι τα καλύτερα γιοτ στον κόσμο σύμφωνα με τα φετινά «Όσκαρ της ναυτιλίας»

Ο σχεδιασμός του δίδυμου κύτους (SWATH) όχι μόνο δημιουργεί μια εντυπωσιακή σιλουέτα που κάνει το σκάφος να μοιάζει με διαστημόπλοιο, αλλά έχει επίσης μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με τα συμβατικά γιοτ.

Οι δύο κυλινδρικές εξωτερικές γάστρες βυθίζονται κάτω από το νερό και συνδέονται με την κύρια γάστρα μέσω «ξυλοπόδαρων». Αυτό ελαχιστοποιεί την περιοχή της διατομής του κύτους στην επιφάνεια της θάλασσας και θα μπορούσε να μειώσει την κλίση και την κύλιση έως και 70% σε σύγκριση με ένα παραδοσιακό σκάφος ενιαίας γάστρας. Ως αποτέλεσμα, η πλεύση του «Decadence» θα είναι πολύ πιο ομαλή και ασφαλής από τους ανταγωνιστές της.

Εικόνα

Με μέγιστο πλάτος λίγο κάτω από τα 30 μέτρα, το γιότ έχει να προσφέρει μια ευρύχωρη εσωτερική διάταξη, η οποία θα μπορεί να προσαρμοστεί πλήρως στις προτιμήσεις του νέου ιδιοκτήτη. Το ομώνυμο στούντιο του Waugh οραματίζεται μια γιγαντιαία σουίτα ιδιοκτήτη με πλάτος 20 μέτρα, μήκος 30 μέτρα και ύψος 3 μέτρα, διαστάσεις που την καθιστούν μεγαλύτερη από ένα μέσο διαμέρισμα.

Εικόνα

Οι καμπίνες του πληρώματος και οι τεχνικοί χώροι θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στις εξωτερικές γάστρες, ώστε να διασφαλιστεί ότι το κύριο μέρος του σκάφους θα προορίζεται αποκλειστικά για τους επισκέπτες. Κάθε κατάστρωμα έχει επίσης έναν πλήρως κλειστό εξωτερικό χώρο, ο οποίος προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικότητα και προστασία από τα φυσικά στοιχεία.

Εικόνα

Το «Decadence» διαθέτει επίσης έναν καθορισμένο χώρο για δύο βοηθητικά σκάφη 14 μέτρων από την Skyline Yacht (ένα με ανοιχτό κατάστρωμα και ένα με πλήρως κλειστή καμπίνα) τα οποία θα μεταφέρουν επιβάτες και προσωπικό στην ακτή, όταν χρειάζεται.

Μιλώντας για την ακτή, ο Waugh ισχυρίζεται ότι το «Decadence» θα μπορεί να αγκυροβολήσει σχεδόν οπουδήποτε, καθώς ο στιβαρός σχεδιασμός του εξαλείφει την ανάγκη για στάθμευση μόνο σε λιμάνια.

Εικόνα

Το καταμαράν φέρεται να είναι εξοπλισμένο με ένα «ριζικά νέο σύστημα πρόωσης». Το στούντιο δεν προσδιόρισε τους ακριβείς κινητήρες, ανέφερε ωστόσο ότι θα εξοικονομούν ενέργεια κατά περίπου 30%, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για συχνό ανεφοδιασμό. Σε ορισμένες μάλιστα από τις εικόνες που το στούντιο έδωσε στη δημοσιότητα, το σκάφος φαίνεται να διαθέτει και πανιά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της ταχύτητας αλλά και της εμβέλειας.

Εικόνα

Αν και δεν είναι σαφές πότε (ή εάν) το «Decadence» θα πλεύσει στους ωκεανούς, ο Waugh και η ομάδα του εργάζονται επί του παρόντος σε ένα άλλο σκάφος μήκους 100 μέτρων, παραγγελία ενός Αμερικανού δισεκατομμυριούχου που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας.

Εικόνα

Το megayacht βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση της μηχανικής, στο ναυπηγείο Dorries Yachts στη Βρέμη της Γερμανίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Να δούμε εάν το «Decadence» θα ακολουθήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ