Banksy: Ζευγάρι στη Βρετανία πλήρωσε 230.000 ευρώ για να αφαιρέσει έργο του καλλιτέχνη απ' τον τοίχο του σπιτιού τους

Mια τοιχογραφία του Banksy στο σπίτι ενός ζευγαριού στη Βρετανία εξελίχθηκε σε «ζωντανό εφιάλτη» για τους ενοίκους του. Καθώς έπρεπε να το συντηρούν και να το προστατεύουν από βανδαλισμούς αναγκάστηκαν να το αφαιρέσουν πληρώνοντας 230.000 ευρώ.
Banksy: Ζευγάρι στη Βρετανία πλήρωσε 230.000 ευρώ για να αφαιρέσει έργο του καλλιτέχνη απ' τον τοίχο του σπιτιού τους

Φανταστείτε ότι ξυπνάτε μια μέρα και ανακαλύπτετε ότι ο Banksy έχει ζωγραφίσει ένα έργο τέχνης στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού σας. Την έκπληξή σας διαδέχεται η ευχάριστη σκέψη ότι η αξία του ακινήτου σας, αν μη τι άλλο, έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτό όμως που δεν θα σας περάσει από το μυαλό είναι οι ευθύνες που πρέπει να επωμισθείτε.

Διαβάστε ακόμα: Ουκρανία - Συστήματα ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας εγκαθιστά η κυβέρνηση για να διατηρήσει τα έργα του Banksy

Αυτή ήταν η πραγματικότητα για ένα ζευγάρι στη Βρετανία. Οι Garry και Gokean Coutts ανακάλυψαν ένα πρωινό του Αυγούστου του 2021 ότι ο Banksy είχε ζωγραφίσει έναν γλάρο ύψους σχεδόν 6 μέτρων στο πλάι της κατοικίας τους στο Lowestoft του Suffolk. Σύμφωνα με δηλώσεις τους στην Daily Mail, ήταν το ξεκίνημα ενός «ζωντανού εφιάλτη».

Οι δημοτικές αρχές της πόλης τους ενημέρωσαν εξ αρχής ότι έπρεπε να ξοδέψουν 40.000 λίρες (περίπου 46.100 ευρώ) για να συντηρήσουν το έργο του μυστηριώδους καλλιτέχνη. Στη συνέχεια, ανακάλυψαν ότι θα έπρεπε επίσης να το προστατεύσουν από βανδαλισμούς ή ενδεχόμενη κλοπή.

Εικόνα

«Έπρεπε να προσλάβω έναν νυχτοφύλακα για να το φροντίσει, καθώς κάποιος έκλεψε μέρος του και προσπάθησε να το πουλήσει στο Facebook. Μια άλλη φορά πιάστηκαν βάνδαλοι με μια ντουζίνα κουτιά λευκής μπογιάς και προφανώς επρόκειτο να το ζωγραφίσουν», ανέφερε ο Garry Coutts στην εφημερίδα.

Το έργο τέχνης αφαιρέθηκε τον Απρίλιο, αφού το ζευγάρι προσέλαβε μια εταιρεία ειδικών κατασκευών και οι δημοτικές αρχές ενέκριναν το κλείσιμο του δρόμου για τις εργασίες, ανέφερε η Daily Mail. Η εταιρεία ενίσχυσε τον τοίχο με 12 στρώματα ρητίνης και πέντε τόνους χάλυβα πριν ένας γερανός 12 μέτρων αφαιρέσει ολόκληρο το έργο σε ένα ενιαίο κομμάτι.

Το ζευγάρι ελπίζει τώρα να πουλήσει το έργο τέχνης και να το αντικαταστήσει με ένα αντίγραφο. Σύμφωνα με υπολογισμούς των Times, το σύνολο των εργασιών είναι πιθανό να ανέλθει στο ποσό των 200.000 λιρών (περίπου 230.500 ευρώ), ωστόσο, ο τοίχος που αφαιρέθηκε πιθανότατα αξίζει μερικά εκατομμύρια.

«Στην αρχή ήταν προφανώς απίστευτο, αλλά όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα έγινε εξαιρετικά αγχωτικό. Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Banksy αντιλαμβάνεται τις ακούσιες συνέπειες για τους ιδιοκτήτες σπιτιού. Αν μπορούσαμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, θα το είχαμε αποτρέψει», είπε ο Coutts.

Το 2021, ο καλλιτέχνης ανέλαβε την ευθύνη για το έργο σε ένα τρίλεπτο βίντεο στα social media με τίτλο «A Great British Spraycation», στο οποίο φαίνεται να δημιουργεί έργα τέχνης σε διάφορες αγγλικές παραθαλάσσιες πόλεις.

Η τοιχογραφία, πάντως, είχε θετικό τοπικό αντίκτυπο. Εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου του Lowestoft δήλωσε στην εφημερίδα: «Το έργο τέχνης αποτέλεσε αξιοθέατο για τους τουρίστες και ένα σημείο αναφοράς για την περιοχή σε εθνικό επίπεδο».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ