Grand Theft Auto 6: Γιατί το GTA 6 θα είναι το ακριβότερο βιντεοπαιχνίδι στην ιστορία του gaming

Tο videogame Grand Theft Auto 6 των Rockstar Games και Take-Two Interactive Software εκτιμάται ότι θα γίνει το πιο ακριβό βιντεοπαιχνίδι στην ιστορία του gaming, καθώς ο προϋπολογισμός παραγωγής του θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 500 εκατ. δολάρια.
Grand Theft Auto 6: Γιατί το GTA 6 θα είναι το ακριβότερο βιντεοπαιχνίδι στην ιστορία του gaming

Η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου να μπλοκάρει τη συγχώνευση Microsoft-Activision Blizzard έφερε στο φως μερικές μάλλον συναρπαστικές πληροφορίες σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της βιομηχανίας του gaming. Και σύμφωνα με κάποιες από αυτές, το πολυαναμενόμενο Grand Theft Auto 6 των Rockstar Games και Take-Two Interactive Software θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει το πιο ακριβό βιντεοπαιχνίδι που έχει γίνει ποτέ.

Διαβάστε ακόμα: Gaming - H Sega δίνει σχεδόν 800 εκατ. δολάρια για την εξαγορά της φινλανδικής Rovio Entertainment

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έρευνας των αρμόδιων αρχών, πριν από πέντε χρόνια οι τυπικές εκδόσεις βινετοπαιχνιδιών κονσόλας/υπολογιστή είχαν προϋπολογισμούς ανάπτυξης που κυμαίνονταν από 50 έως 150 εκατ. δολάρια. Πλέον, οι τίτλοι που πρόκειται να κυκλοφορήσουν το 2024-2025 διαθέτουν αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς που πλησιάζουν τα 200 εκατ. δολάρια ή περισσότερο.

Το Call of Duty, για παράδειγμα, απαιτεί συνήθως αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. δολάρια, ενώ το GTA 6 και ορισμένοι άλλοι «στυλοβάτες» του gaming αναμένεται να ξεπεράσουν εύκολα τα 250 εκατ. δολάρια.

Ένα μεγάλο στούντιο παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών, του οποίου η ταυτότητα έχει σκόπιμα παραληφθεί από την έκθεση, ισχυρίζεται ότι η ανάπτυξη ενός μεγάλου franchise μπορεί να κοστίσει έως και 660 εκατ. δολάρια για το πραγματικό προϊόν και 550 εκατ. δολάρια για το μάρκετινγκ. Μιλάμε δηλαδή για project δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια απήχηση της νέας έκδοσης του Grand Theft Auto (η οποία φημολογείται ότι θα διαθέτει έναν εκπληκτικά εκτεταμένο χάρτη δράσης που βασίζεται σε προηγούμενα παιχνίδια GTA) και τη μεγάλη επένδυση μάρκετινγκ που ακολουθεί, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε γιατί δημοφιλείς YouTubers όπως ο INTER και δημοσιεύματα όπως αυτό του Gamerficial υποστηρίζουν ότι το Grand Theft Auto 6 θα γίνει το πιο ακριβό βιντεοπαιχνίδι στην ιστορία του gaming.

Φυσικά, οι δαπάνες αυτού του μεγέθους δεν είναι ασυνήθιστες για την Rockstar Games και την Take-Two Interactive Software, οι οποίες έχουν υπολογίσει τι να περιμένουν από την αγορά. Το GTA 5 κατάφερε να κερδίσει πάνω από 800 εκατ. δολάρια από την πρώτη μόνο ημέρα κυκλοφορίας του και συνεχίζει να το κερδίζει μέσω των επανεκδόσεων επόμενης γενιάς, ενώ το GTA Online γράφει έσοδα εδώ και μια δεκαετία από το λανσάρισμά του. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους λογιστές της Take-Two, ο τίτλος έχει αποφέρει σχεδόν 7,7 δισ. δολάρια από το 2023.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, τα πιο ακριβά παιχνίδια όλων των εποχών είναι τα εξής (τα νούμερα αφορούν μόνο προϋπολογισμούς ανάπτυξης):

  1. Star Citizen – 543 εκατ. δολάρια (Cloud Imperium Games)
  2. Destiny – 500 εκατ. δολάρια (Activision Blizzard)
  3. Cyberpunk 2077 – 316 εκατ. δολάρια (CD Projekt SA)
  4. Call of Duty 2: Modern Warfare – 250 εκατ. δολάρια (Activision Blizzard)
  5. Final Fantasy VII – 145 εκατ. δολάρια (Square Enix)

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ