Φρέντι Μέρκιουρι: 1.500 προσωπικά του αντικείμενα βγαίνουν σε δημοπρασία - Άνω των 6,8 εκατ. ευρώ η αξία τους

1.500 περίπου προσωπικά αντικείμενα του θρύλου της μουσικής Φρέντι Μέρκιουρι θα δημοπρατήσει ο οίκος Sotheby's το Σεπτέμβριο στο Λονδίνο. Η τεράστια πώληση θα περιλαμβάνει ρούχα, έργα τέχνης, έπιπλα, ακόμη και το διάσημο στέμμα του.
Φρέντι Μέρκιουρι: 1.500 προσωπικά του αντικείμενα βγαίνουν σε δημοπρασία - Άνω των 6,8 εκατ. ευρώ η αξία τους

Μια εκτεταμένη δημοπρασία, η οποία θα περιλαμβάνει 1.500 περίπου προσωπικά αντικείμενα του θρύλου της μουσικής Φρέντι Μέρκιουρι θα φιλοξενήσει ο οίκος Sotheby's το Σεπτέμβριο στο Λονδίνο. Χωρισμένη σε έξι θεματικές ομάδες, η πώληση των αντικειμένων του αείμνηστου τραγουδιστή των Queen εκτιμάται ότι θα αποφέρει περισσότερα από 6 εκατ. λίρες (6,8 εκατ. ευρώ), αν και όπως σημειώνεται από τον οίκο, νέα αντικείμενα συνεχίζουν να προστίθενται στη λίστα της δημοπρασίας.

Διαβάστε ακόμα: Steve McQueen - Σε δημοπρασία μια άψογα ανακαινισμένη Ferrari 275 GTB/4 που ανήκε κάποτε στο θρυλικό ηθοποιό

Τα αντικείμενα προέρχονται από το σπίτι του Μέρκιουρι στο Λονδίνο, γνωστό ως Garden Lodge, το οποίο κληροδότησε στη φίλη του Μαίρη Όστιν μετά το θάνατό του, το 1991, λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με το AIDS.

Η Όστιν, η οποία ζει στο σπίτι από τότε, είναι εκείνη που « αγαπά και φροντίζει αυτά τα αντικείμενα πολύ προσεκτικά όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε ο Ντέιβιντ Μακντόναλντ, επικεφαλής πωλήσεων ιδιοκτησιών στον οίκο Sotheby's του Λονδίνου. «Δεν νομίζω ότι η Μαίρη χρησιμοποίησε τα πράγματα όπως ο Φρέντι. Νομίζω ότι έβλεπε τον εαυτό της ως επιμελήτρια. Αυτή ήταν η γενική άποψή της για την περιουσία του», συμπλήρωσε.

Εικόνα

Σύμφωνα με τον Μακντόναλντ, η επίσκεψη στο σπίτι ήταν σαν να μπαίνεις σε μια χρονοκάψουλα. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», λέει. «Ένιωσα σαν αρχαιολόγος μπαίνοντας σ' αυτόν το χώρο». Τα ρούχα, όπως αναφέρει, είναι ακόμα κρεμασμένα σε ντουλάπες. φίνες πορσελάνες και ασημικά παραμένουν όπως ακριβώς τα άφησε ο Μέρκιουρι. «Μια από τις πρώτες μου μέρες εκεί άνοιξα ένα μπαούλο και βρήκα μέσα μια ασημένια χτένα Tiffany για μουστάκια», λέει. «”Θεέ μου, φυσικά", σκέφτηκα».

Με λίγες μόνο εξαιρέσεις, σχεδόν αυτούσιο το περιεχόμενο του σπιτιού θα διατεθεί προς πώληση. «Εδώ και πολλά χρόνια, είχα τη χαρά και το προνόμιο να ζω περιτριγυρισμένη από όλα τα υπέροχα πράγματα που ο Φρέντι αγάπησε τόσο», ανέφερε η Όστιν σε μια δήλωση. «Όμως τα χρόνια πέρασαν και ήρθε η ώρα να πάρω τη δύσκολη απόφαση να κλείσω αυτό το πολύ ιδιαίτερο κεφάλαιο στη ζωή μου». Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο Mercury Phoenix Trust και στο Elton John AIDS Foundation.

Το βασίλειο του Rock 'n' Roll

Ανάμεσα στα αντικείμενα της δημοπρασίας περίοπτη θέση κατέχει το διάσημο στέμμα και ο συνοδευτικός μανδύας που φόρεσε ο Μέρκιουρι στην τελική ερμηνεία του «God Save the Queen» κατά την τελευταία του περιοδεία με τους Queen. Η τελική τιμή πώλησης του σετ υπολογίζεται μεταξύ 60.000 και 80.000 λιρών.

Εικόνα

Ένα σακάκι «στρατιωτικού στυλ», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο οίκος Sotheby's, το οποίο φόρεσε στο ξέφρενο πάρτι για 39α γενέθλιά του στο Μόναχο, εκτιμάται ότι θα πουληθεί από 10.000 έως 15.000 λίρες.

Οι θαυμαστές θα έχουν επίσης την ευκαιρία να αγοράσουν το γιλέκο που φόρεσε στο τελευταίο του βίντεο, «These Are the Days of Our Lives» το 1991. Το μεταξωτό γιλέκο διαθέτει ζωγραφισμένες στο χέρι απεικονίσεις από τις γάτες του Μέρκιουρι, Ντιλάιλα, Γολιάθ, Όσκαρ, Λίλι, Ρόμεο και Μίκο. Η τελική του τιμή υπολογίζεται μεταξύ 5.000 και 7.000 λιρών.

Εικόνα

Υπάρχουν επίσης σημαντικά αναμνηστικά που αφορούν στη μουσική του Μέρκιουρι, συμπεριλαμβανομένου του χειρόγραφου με τους στίχους του «We Are the Champions», το οποίο υπολογίζεται μεταξύ 200.000 και 300.000 λιρών, ενώ οι χειρόγραφοι στίχοι του για το «Killer Queen» υπολογίζονται μεταξύ 50.000 και 70.000 λιρών.

Καλές τέχνες και πολύτιμα διακοσμητικά

Ο Μέρκιουρι ήταν επίσης συλλέκτης έργων τέχνης. «Υπάρχουν σίγουρα πολλά rock 'n' roll αντικείμενα, αλλά υπάρχει και ένα σημαντικό κομμάτι, εξίσου σοβαρό, που αφορά στην ιαπωνική συλλογή του», λέει ο Μακντόναλντ.

Το Garden Lodge, συνεχίζει, «έχει ένα δωμάτιο διακοσμημένο με ιαπωνική τέχνη και αντικείμενα». Τα αντικείμενα περιλαμβάνουν το ξυλότυπο του Ουταγκάβα Χιροσίγκε του 1857 «Sudden Shower Over the Shin-Ohashi Bridge and Atake», το οποίο εκτιμάται μεταξύ 30.000 και 50.000 λιρών, και ένα κεντημένο, μακρυμάνικο κιμονό, που εκτιμάται μεταξύ 5.000 και 8.000 λιρών.

Εικόνα

Υπάρχουν επίσης πολύτιμα «δυτικά» αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός πίνακα του 1880 του Ζακ Τισό, «Type of Beauty», η τιμή του οποίου υπολογίζεται από 400.000 έως 600.000 λίρες και ένα επιτραπέζιο ρολόι Fabergé, το οποίο ο Μέρκιουρι είχε στην κρεβατοκάμαρά του και εκτιμάται μεταξύ 30.000 και 50.00 λιρών. Το σπίτι είναι επίσης γεμάτο από εξαιρετικά έπιπλα.

Μια δημοπρασία επικών διαστάσεων

Συνήθως, ακόμη και οι μεγαλύτερες ιδιόκτητες συλλογές εκτίθενται δημόσια μόνο για μία ή δύο εβδομάδες το πολύ πριν από μια δημοπρασία. Αυτή τη φορά, ωστόσο, «κάνουμε μια άνευ προηγουμένου έκθεση, όπου κλείνουμε το κτίριο, εγκαθιστούμε όλα τα αντικείμενα και στη συνέχεια ανοίγουμε τις πύλες στο κοινό από τις αρχές Αυγούστου μέχρι την πώληση», λέει ο Μακντόναλντ. Μάλιστα, από τον Ιούνιο, θα υπάρξουν περιοδευτικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Χονγκ Κονγκ.

A post shared by Sotheby's (@sothebys)

Η σειρά δημοπρασιών των αντικειμένων του Φρέντι Μέρκιουρι θα ξεκινήσει με μια βραδινή πώληση στις 6 Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από ζωντανές ημερήσιες δημοπρασίες στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου. Τρεις ηλεκτρονικές πωλήσεις θα πραγματοποιηθούν την 1η Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 11, 12 και 13 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα .

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα του οίκου Sotheby's.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ