Ferrari: Στα χέρια χάκερ τα στοιχεία πελατών της αυτοκινητοβιομηχανίας που αρνείται να πληρώσει λύτρα

Θύμα κυβερνοεπίθεσης έπεσε η Ferrari, με τους χάκερ να αποκτούν πρόσβαση σε δεδομένα πελατών της. Μάλιστα, οι χάκερ ζητούν τώρα λύτρα για τις πληροφορίες, χρήματα τα οποία η ίδια η εταιρεία δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει.
Ferrari: Στα χέρια χάκερ τα στοιχεία πελατών της αυτοκινητοβιομηχανίας που αρνείται να πληρώσει λύτρα

Η Ferrari έχει πρόβλημα και δεν αναφερόμαστε στην απουσία της από το βάθρο στους δύο πρώτους αγώνες της σεζόν στη Formula 1. Η ιταλική μάρκα ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι έπεσε θύμα ενός «περιστατικού στον κυβερνοχώρο», κατά το οποίο κάποιο τρίτο μέρος απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα πελατών της. Σαν να μην έφτανε αυτό, η αυτοκινητοβιομηχανία ανέφερε επίσης ότι ο χάκερ ζητά τώρα λύτρα για τις πληροφορίες, χρήματα τα οποία η ίδια η εταιρεία δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει.

Διαβάστε ακόμα: Ιταλία - Επίθεση Ρώσων χάκερ κατά διαδικτυακών πυλών ιταλικών οργανισμών

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Ferrari ενημέρωσε τους πελάτες για την παραβίαση τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου. Η εταιρεία αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος εκτέθηκαν ονόματα πελατών, ταχυδρομικές διευθύνσεις, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμοί τηλεφώνων. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι οι πληροφορίες πληρωμής και οι λεπτομέρειες σχετικά με τα ακριβά σπορ αυτοκίνητα των πελατών δεν είχαν υποκλαπεί.

Η παραβίαση έχει χαρακτηριστεί ως επίθεση ransomware σε μεγάλο μέρος των σχετικών δημοσιευμάτων, ωστόσο δεν έχει καταστεί απόλυτα σαφές σαφές εάν όντως πρόκειται για τέτοιου τύπου ενέργεια. Για να το διευκρινίσουμε, σε μια τυπική κατάσταση ransomware, οι δράστες θα κλειδώσουν την πρόσβαση σε αρχεία κάποιου υπολογιστή ή ενός δικτύου και θα απαιτήσουν χρήματα για να επιστρέψουν τον έλεγχο στην εταιρεία.

Ο ιστότοπος Jalopnik επισημαίνει ότι ενώ η Ferrari δήλωσε ότι οι εκτεθειμένες πληροφορίες φυλάσσονται για λύτρα, η παραβίαση δεν είχε «καμία επίδραση στις λειτουργίες» της αυτοκινητοβιομηχανίας, κάτι ασυνήθιστο σε επίθεση ransomware.

Στο μήνυμά της προς τους πελάτες, καθώς και σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της, η Ferrari δήλωσε ότι δεν θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των χάκερ. «Η Ferrari δεν εκβιάζεται με λύτρα, καθώς η πληρωμή τέτοιων απαιτήσεων χρηματοδοτεί εγκληματικές δραστηριότητες και επιτρέπει στους εκβιαστές να διαιωνίσουν τις επιθέσεις τους», γνωστοποίησε η αυτοκινητοβιομηχανία. «Αντίθετα, πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος δράσης ήταν να ενημερώσουμε τους πελάτες μας για την πιθανή έκθεση δεδομένων και τη φύση του συμβάντος».

Πάντως, δεν πρόκειται για την πρώτη παραβίαση δεδομένων που υπέστη η Ferrari τους τελευταίους μήνες. Τον περασμένο Οκτώβριο, η μάρκα ανακοίνωσε ότι 7 gigabytes εσωτερικών εγγράφων της διέρρευσαν στο διαδίκτυο. Τότε, η αυτοκινητοβιομηχανία είχε δηλώσει ότι δεν είχε λόγους να πιστεύει ότι είχε πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν διαφορετικές ενδείξεις.

Επικαλούμενη τις συνεχιζόμενες έρευνες, η Ferrari έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να σχολιάσει εάν τα δύο περιστατικά μπορεί να συνδέονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ