Yeezy: Αποτέφρωση ή δωρεά; Δεν ξέρει τι να κάνει η adidas τα απούλητα sneakers του Kanye West

Απούλητα sneakers Yeezy ύψους 300 έως 500 εκατομμυρίων δολαρίων έχει στις αποθήκες της η adidas μετά το διαζύγιο με τον Kanye West. Η εταιρεία βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς είτε δωρίσει είτε καταστρέψει τα παπούτσια, η ζημιά θα είναι τεράστια.
Yeezy: Αποτέφρωση ή δωρεά; Δεν ξέρει τι να κάνει η adidas τα απούλητα sneakers του Kanye West

Μετά τη διακοπή των δεσμών με τον Kanye West, η adidas δεν ξέρει τι να κάνει με το στοκ των εμπορευμάτων που φτάνει σε αξία σχεδόν μισό δισ. δολάρια. Για ένα διάστημα, τα sneakers Yeezy του Kanye West ήταν ένα από τα πιο περιζήτητα ζευγάρια παπούτσια. Η άδοξη λήξη της συνεργασίας, ωστόσο, έχει φέρει σε δυσχερή θέση τον κολοσσό των αθλητικών ειδών, που δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί τα απούλητα εμπορεύματα ύψους 300 έως 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε ακόμα: Υποψήφιος στις αμερικανικές εκλογές του 2024 o ράπερ Κάνιε Γουεστ - Θέλει για αντιπρόεδρο τον... Τραμπ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η εταιρεία δεν έχει καταλήξει σε τελική απόφαση σχετικά με το τι θα κάνει τα παπούτσια, αλλά οι επιλογές ποικίλουν από την πώλησή τους χωρίς την επωνυμία Yeezy έως την ολική καταστροφή τους.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η adidas αποφάσισε τελικά να λήξει τη συνεργασία της με τον West, λόγω των αντισημιτικών σχολίων του τελευταίου. Ήταν, μάλιστα, μεταξύ των τελευταίων εταιρειών που διέρρηξαν τους δεσμούς τους με τον ράπερ, κάτι που για τον Γουέστ είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την ιδιότητα του δισεκατομμυριούχου.

Η αρχική ιδέα μάλιστα για το μέλλον των απούλητων παπουτσιών ήταν το rebranding των Yeezy και η πώληαή τους με έκπτωση. Η στρατηγική αυτή, ωστόσο, δεν κρίνεται βιώσιμη, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της adidas, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει μεγάλες απώλειες.

Αυτό το μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να χάσει έως και 1,2 δισ. δολάρια σε έσοδα και 530 εκατ. δολάρια σε λειτουργικά κέρδη εάν δεν βρει λύση για τα Yeezy. Σε αυτό το σημείο, η Adidas έχει πολλές επιλογές για το τι θα μπορούσε να κάνει με τα παπούτσια, αλλά καμία από αυτές δεν φαίνεται να είναι ελκυστική.

Το ενδεχόμενο να τα πουλήσει με έκπτωση και χωρίς την ετικέτα «Yeezys», ίσως να έκανε την adidas να μοιάζει ότι εξακολουθεί να επωφελείται από έναν αντισημίτη. Άλλες εναλλακτικές περιλαμβάνουν ρευστοποίηση των παπουτσιών μέσω εκπτωτικών καταστημάτων ή πώλησή τους με το κιλό.

Μια πιο δυσάρεστη επιλογή θα ήταν η ολική καταστροφή των sneakers με τη μέθοδο της αποτέφρωσης. Η πρακτική δεν είναι ασυνήθιστη στη βιομηχανία της μόδας, και φίρμες όπως η Burberry και η Louis Vuitton έχουν σκόπιμα καταστρέψει προϊόντα στο παρελθόν.

Η πρακτική αυτή, ωστόσο, συνοδεύεται από αρνητική δημοσιότητα, δεδομένων των ηθικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων που σχετίζονται με την καύση αγαθών αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό, ή ακόμη και να εξυπηρετήσουν φιλανθρωπικές ανάγκες.

Ίσως, όπως προτείνει η καθηγήτρια Elizabeth Napier στο δημοσίευμα της Washington Post, η adidas να δωρίσει τα Yeezys για την ανακούφιση πληθυσμών από καταστροφές, συνδράμοντας προσπάθειες βοήθειας όπως αυτή στους πληγέντες από τους πρόσφατους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία.

Ωστόσο, αν και μια τέτοια απόφαση σίγουρα θα προσέφερε αρκετούς πόντους στο ίματζ της εταιρείας, δεν θα έλυνε σίγουρα τα οικονομικά ζητήματα, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αυτή η λύση ίσως να είναι άλλο ένα αδιέξοδο για την adidas.

Πάντως, δημοσιεύματα που κάνουν τώρα το γύρο του διαδικτύου κάνουν λόγο για συμφωνία μεταξύ adidas και Kanye West σχετικά με το αδιάθετο στοκ των Yeezy. Στις αναρτήσεις δεν αναφέρονται λεπτομέρειες, ωστόσο αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο θα υπάρξει σύντομα επίσημη ανακοίνωση με ένα μεγάλο αναστεναγμό ανακούφισης να ακούγεται από τα αρχηγείο της adidas.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ