Trojena: Ένα ski resort στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας ίσως φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2030

το Trojena, ένα φουτουριστικό θέρετρο για σκι στη μέση της σαουδαραβικής ερήμου ίσως είναι ο οικοδεσπότης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2030. Το έργο, ύψους 1 τρισ. δολαρίων, έχει ήδη αναλάβει επίσημα τη φιλοξενία των Ασιατικών Χειμερινών Αγώνων του 2029.
Trojena: Ένα ski resort στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας ίσως φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2030

Το όραμα του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ φαίνεται να αποδίδει. Όπως προκύπτει από πρόσφατα δημοσιεύματα, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2030 ενδέχεται να φιλοξενηθούν στο Trojena, ένα φουτουριστικό θέρετρο για σκι στη μέση της ερήμου! Το κολοσσιαίο χιονοδρομικό κέντρο θα διαθέτει επίσης μια τεχνητή λίμνη 3,2 χλμ., πολύ τεχνητό χιόνι και ένα τεράστιο εμπορικό χωριό μέσα σε ένα βουνό.

Διαβάστε ακόμα: Diriyah Project - Το νέο «φαραωνικό» έργο του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας είναι μια πόλη 300 χρόνων κουλτούρας

Το φιλόδοξο έργο του 1 τρισ. δολαρίων του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας είναι μέρος του Neom City, μιας υπερκατασκευής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Trojena αποτελεί ένα μόνο κομμάτι της συνολικής ανάπτυξης τεσσάρων «φαραωνικών» έργων (το σχέδιο Neom περιλαμβάνει επίσης τα The Line, Oxagon και Sindalah), και σκοπεύει να προσφέρει στους επισκέπτες του τη χαρά του υπαίθριου σκι αλλά και των αθλημάτων περιπέτειας όλο το χρόνο.

Το θέρετρο, το οποίο προβλέπεται να εγκαινιαστεί το 2026, απλώνεται σε μια έκταση 60.000 τετραγωνικών μέτρων και έχει αναλάβει επίσημα τη φιλοξενία των Ασιατικών Χειμερινών Αγώνων του 2029.

Εικόνα

Το γεγονός αυτό πυροδότησε έντονες φήμες ότι το Trojena είναι πολύ πιθανό να φιλοξενήσει επίσης τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το 2030, καθώς ελάχιστες πόλεις φαίνεται να διαθέτουν αυτή τη στιγμή τα κεφάλαια και την υποδομή για να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση.

Το Neom Trojena διαθέτει 33 φορές το μέγεθος της Νέας Υόρκης και περιλαμβάνει έξι περιοχές: τις Explore, Discover, Gateway, Valley, Relax και Fun. Όπως προδίδουν τα ονόματά τους, καθεμία από αυτές θα είναι αφιερωμένη σε συγκεκριμένες ξεχωριστές δραστηριότητες, τις οποίες θα απολαμβάνουν οι επισκέπτες ανάλογα με τη διάθεσή τους.

Εικόνα

Ένα άλλο τμήμα με το όνομα The Vault, αποτελεί ένα εμπορικό χωριό χτισμένο σε επίπεδα, το οποία θα τροφοδοτείται χάρη στην εφαρμογή των τελευταίων τεχνολογιών στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας.

«Ο απίστευτος σχεδιασμός του Vault υποστηρίζει ορισμένες από τις σημαντικές αρχές της NEOM, όπως η βιωσιμότητα, η διατήρηση της γης και η απομάκρυνση από τις κοινότοπες αρχές τς οικοδόμησης πόλεων σε ένα πλέγμα που καταλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις γης και απαιτεί πολύ χρόνο στο ταξίδι», ανέφερα χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής της Trojena, Philip Gullett.

Το Vault θα περιλαμβάνει 450 κατοικίες, 1.000 δωμάτια ξενοδοχείων και χώρους «ειδικής φιλοξενίας». Εκτός από 13.000 τετραγωνικά μέτρα τα οποία θα είναι αφιερωμένα σε εστιατόρια και καταστήματα λιανικής, θα υπάρχει ψηφιακό μουσείο, αμφιθέατρο, αίθουσες εκθέσεων,·αποκλειστικοί χώροι παιχνιδιών και VR gaming αλλά και χώροι μελέτης και αυτοσυγκέντρωσης.

Εικόνα

Σύμφωνα τώρα με πηγές, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επιλογής σταθερών οικοδεσποτών που θα φιλοξενούν τους αγώνες εκ περιτροπής, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει έντονο ανδιαφέρον από νέες τοποθεσίες για την ανάληψη της δαπανηρής διοργάνωσης (σ.σ. οι Χειμερινοί Αγώνες του Πεκίνου 2022 κόστισαν 3,9 δισ. δολάρια).

Εικόνα

Φυσικά, καθώς τα τελευταία χρόνια η Σαουδική Αραβία και η υπερβολή τείνουν να γίνουν συνώνυμες λέξεις, οι Χειμερινοί Αγώνες του 2030 σε ένα θέρετρο σκι στην έρημο που λειτουργεί όλο το χρόνο θα αποτελούσαν την ιδανική διαφήμιση αυτής της φιλοδοξίας της χώρας.

Πάντως, ενώ η ιταλική Κορτίνα προετοιμάζεται για τη διοργάνωση των Χειμερινών Αγώνων του 2026, οι εργασίες στην Trojena προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Έχοντας ήδη εξασφαλίσει μία μεγάλη διοργάνωση χειμερινών σπορ, η ανάληψη των μεθεπόμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων δεν μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι παρά την ένταση των δημοσιευμάτων, μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί κάποια επίσημη πρόταση στην Ολυμπιακή Επιτροπή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.