Christie's: Ιστορικό ρεκόρ 256 χρόνων στα έσοδα του οίκου δημοπρασιών - Στα 8,4 δισ. δολάρια οι φετινές πωλήσεις

8,4 δισ. δολάρια είδε στα ταμεία του το 2022 ο οίκος δημοπρασιών Christie's, ποσό που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των 256 χρόνων του. Τα έσοδα προέρχονται αποκλειστικά από ιδιωτικές πωλήσεις αλλά και από ζωντανές και διαδικτυακές δημοπρασίες έργων τέχνης και αντικειμένων πολυτελείας.
Christie's: Ιστορικό ρεκόρ 256 χρόνων στα έσοδα του οίκου δημοπρασιών - Στα 8,4 δισ. δολάρια οι φετινές πωλήσεις

Ο Christie's μόλις ανακοίνωσε ότι τα έσοδά του για το 2022 εκτινάχθηκαν στο ύψος των 8,4 δισ. δολαρίων, ποσό που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των 256 χρόνων του οίκου δημοπρασιών. Η επιτυχία της χρονιάς οφείλεται στις υψηλές πωλήσεις έργων τέχνης, τα οποία είναι ισάξια εκείνων που βρίσκονται σε μουσεία.

Διαβάστε ακόμα: Mona Lisa - Η αξία του πίνακα του Leonardo Da Vinci σε σημερινά χρήματα είναι σίγουρα εξωπραγματική

Μόνο η δημοπρασία της συλλογής του εκλιπόντα συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν, απέφερε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, με πέντε από τα έργα της συλλογής να σπάνε το όριο των 100 εκατ. δολαρίων.

Για τη δημοπρασία, 4 εκατ. άνθρωποι συντονίστηκαν στο διαδίκτυο, ενώ το event ξεπέρασε τις πωλήσεις της συλλογής Μακλόου στον οίκο Sotheby's, η οποία απέφερε 922 εκατ. δολάρια και έγινε η πιο κερδοφόρα πώληση ιδιωτικής συλλογής που βγήκε ποτέ σε δημοπρασία.

Σύμφωνα με την Τζιοβάνα Μπερτατσόνι, αντιπρόεδρο του τμήματος του Christie's για τα έργα 20 -21ου αιώνα, εντυπωσιακές δημοπρασίες συλλογών υψηλού προφίλ, όπως αυτές των Άλεν, Αν Μπας και του ζεύγους Άμαν, που πραγματοποιήθηκαν από τον οίκο Christie's, αναμένεται να επαναληφθούν, δημιουργώντας πιθανότατα έντονο ανταγωνισμό μεταξύ κορυφαίων οίκων δημοπρασιών για τα δικαιώματα πώλησης.

«Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτές τις υπέροχες συλλογές που δημιουργήθηκαν στη δεκαετία του '60 και του '70, επειδή οι συλλέκτες που συγκέντρωσαν αυτά τα έργα φτάνουν στο τέλος του "συλλεκτικού κύκλου" τους, όπως λέμε», εξήγησε η Μπερτατσόνι σε συνέντευξη Τύπου.

Η πώληση της συλλογής Άλεν ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας χρονιάς που έσπασε ρεκόρ. Ο πίνακας «Shot Sage Blue Marylin» του Άντι Γουόρχολ έγινε το πιο ακριβό έργο καλλιτέχνη του 20ού αιώνα που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία αφού αγοράστηκε για 195 εκατ. δολάρια από τον μεγαλέμπορο έργων τέχνης Λάρι Γκακοσιάν. Επίσης η «Violon d'Ingres» του Μαν Ρέι απέφερε 12,4 εκατ. δολάρια, ποσό που την καθιστά την πιο ακριβή φωτογραφία που πουλήθηκε ποτέ.

Εικόνα
Ο πίνακας «Shot Sage Blue Marylin» του Άντι Γουόρχολ, το πιο ακριβό έργο καλλιτέχνη του 20ού αιώνα που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία (Πηγή: Getty Images)

Από τα συνολικά ετήσια έσοδα του οίκου, τα 1,2 δισ. δολάρια προήλθαν από ιδιωτικές πωλήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 7,2 δισ. δολάρια από ζωντανές και διαδικτυακές δημοπρασίες. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η κατηγορία τέχνης του 20ού και 21ου αιώνα του Christie's αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών (6,2 δισ. δολάρια), σημειώνοντας αύξηση 21% σε σχέση με πέρυσι.

Τα είδη πολυτελείας, μια αναδυόμενη κατηγορία που περιλαμβάνει sneakers, τσάντες, ρολόγια και κρασί, και έχει αποδειχθεί βασικό σημείο εισόδου για τους μιλένιαλ αγοραστές, ήρθε στη δεύτερη θέση, αποφέροντας 988 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον Christie's, από το σύνολο όλων των φετινών αγοραστών το 35% ήταν καινούργιοι για τον οίκο, με περισσότερους από τους μισούς από αυτούς να πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω Διαδικτύου. Μάλιστα η κατηγορία Luxury ήταν ο τομέας που προσέλκυσε το 36% από αυτούς.

Η κατηγορία Classics, η οποία περιλαμβάνει Old Masters, αντίκες και αναμνηστικά, σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση (37%) από το 2021, με 789 εκατ. δολάρια συνολικά φέτος.

Αγοραστές από την Αμερική ξόδεψαν 4,55 δισ. δολάρια στον οίκο Christie's, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% των συνολικών εσόδων, ενώ αγοραστές από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική έκαναν το 34% των πωλήσεων, με 1,8 δισ. δολάρια. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι η μόνη που σημείωσε πτώση στη συμμετοχή από πέρυσι, φέρνοντας 833 εκατ. δολάρια, 20% λιγότερο από το 2021.

Όσον αφορά στον κύριο ανταγωνιστή του Christie's, τον οίκο Sotheby's, προέβλεψε πωλήσεις περίπου 8 δισ. δολαρίων φέτος, έσοδα που τελικά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει στο ταμείο του. Οι πωλήσεις έργων τέχνης και αντικειμένων πολυτελείας του Sotheby's απέφεραν συνολικά 6,8 δισ. δολάρια, μειωμένες κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι πωλήσεις από τον RM Sotheby's, το νέο τμήμα συλλεκτικών αυτοκινήτων του οίκου, και οι πωλήσεις ακινήτων μέσω του Sotheby's Concierge Auctions, κάτι που ο γεγονός στο οποίο ο διευθύνων σύμβουλος του Christie's, Γκυγιάμ Τσερούτι, υπαινίχθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Θέλω απλώς να ξεκαθαρίσω εδώ για όλους σας ότι φυσικά στον οίκο Christie's αυτά τα νούμερα αφορούν αντικείμενα πολυτελείας και τέχνες», είπε. «Δεν υπολογίζουμε ακίνητα ή αυτοκίνητα. Στον οίκο Christie's είμαστε ξεκάθαροι».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ