Mona Lisa: Η αξία του πίνακα του Leonardo Da Vinci σε σημερινά χρήματα είναι σίγουρα εξωπραγματική

Η Mona Lisa του Leonardo Da Vinci θεωρείται ένας από τους πιο διάσημους πίνακες του πλανήτη. Πόσο όμως μπορεί να κοστίζει το διάσημο έργο τέχνης που εκτίθεται στο Λούβρο;
Mona Lisa: Η αξία του πίνακα του Leonardo Da Vinci σε σημερινά χρήματα είναι σίγουρα εξωπραγματική

Αν ρωτούσαμε κάποιον να μας πει τον πρώτο πίνακα που του έρχεται στο μυαλό, τότε η απάντηση πιθανότατα θα ήταν η Mona Lisa του Leonardo Da Vinci. Το διάσημο έργο τέχνης που φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, δημιουργήθηκε μεταξύ του 1503 και του 1506 μ.Χ στη Φλωρεντία και σήμερα αναγνωρίζεται σχεδόν από οποιονδήποτε άνθρωπο στον πλανήτη.

Διαβάστε ακόμη: Stranger Things και SPALDING συνεργάζονται σε μια συλλογή με limited edition μπάλες μπάσκετ εμπνευσμένες από τη σειρά

Αν κάποιος επισκεφτεί το Λούβρο θα αντιληφθεί αμέσως πως η μεγαλύτερη ατραξιόν του είναι ο συγκεκριμένος πίνακας. Χιλιάδες τουρίστες σχηματίζουν καθημερινά ουρές για να τον δουν και να τον θαυμάσουν από κοντά. Γιατί όμως είναι τόσο διάσημη η Mona Lisa;

Μεγάλος λόγος γίνεται για το βλέμμα, αλλά και το χαμόγελο της γυναίκας που ζωγράφισε ο Da Vinci. Οι τεχνικές που χρησιμοποίησε ο πρωτεργάτης της Ιταλικής Αναγέννησης είναι μοναδικές και πρωτοπόρες. Ο πίνακας αναθεώρησε τους κανόνες της τέχνης και συνεχίζει να συζητιέται ακόμη και σήμερα.

Έχει καταφέρει μάλιστα να μπει στην ποπ κουλτούρα και να βρεθεί σε αφίσες, μπλουζάκια, κούπες, ταινίες, ακόμη και σοκολατάκια. Πόσο μπορεί τώρα να κοστίζει αυτός ο πίνακας; Η αλήθεια είναι πως είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια. Είναι επίσης βέβαιο πως δεν θα πουληθεί σε κανέναν στο σύντομο μέλλον.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως το 1962, η Mona Lisa ασφαλίστηκε με το αστρονομικό ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως αν λάβουμε υπόψη τον πληθωρισμό τότε σε σημερινά χρήματα η αξία του πίνακα θα έφτανε τα 867 εκατομμύρια ευρώ ή τουλάχιστον θα ασφαλιζόταν για αυτό το ποσό.

Εικόνα

Για την ιστορία τώρα, ο πιο ακριβός πίνακας που έχει πουληθεί μέχρι σήμερα είναι ένα άλλο έργο του Leonardo Da Vinci, ο Salvator Mundi. Στον πίνακα βλέπουμε τον Ιησού να φοράει ένα μπλε αναγεννησιακό χιτώνα. Πουλήθηκε για 450 εκατομμύρια δολάρια σε έναν άγνωστο αγοραστή το 2017 και από τότε έχει γίνει μεγάλος ντόρος γύρω από το συγκεκριμένο έργο.