Meydan City: Πώς το mega project των 30 δισ. δολαρίων κατάντησε μια πόλη φάντασμα στην έρημο του Ντουμπάι

Το μεγαλεπήβολο project της Maydan City στο Ντουμπάι, θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα αρχιτεκτονικής, πολυτέλειας και τεχνολογίας. Με προϋπολογισμό 30 δισ. δολάρια θα φιλοξενούσε τουλάχιστον 80.000 κατοίκους, καταλαμβάνοντας έκταση 4.000 στρεμμάτων περίπου. Ωστόσο πνίγηκε στη σκόνη μέσα σε διάστημα έξι ετών.
Meydan City: Πώς το mega project των 30 δισ. δολαρίων κατάντησε μια πόλη φάντασμα στην έρημο του Ντουμπάι

Μια κολοσσιαία πόλη βρίσκεται αυτή τη στιγμή εγκαταλειμμένη στο Ντουμπάι. Η Meydan City είχε προϋπολογισμό 30 δισ. δολάρια, ύψος που καθιστούσε την κατασκευή της φιλόδοξη, ακόμη και για τα δεδομένα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κι ενώ τα σχέδια προέβλεπαν μια εσωτερική πίστα σκι μήκους 1,2 χιλιομέτρων, σύστημα καναλιών τύπου Βενετίας και το μεγαλύτερο σιντριβάνι επίδειξης στον κόσμο, τώρα, η μισοχτισμένη πόλη στέκει σαν φάντασμα στην έρημο.

Διαβάστε ακόμα: 2022 FIFA World Cup - Ένας μακράβριος ουρανοξύστης 4,4 χλμ. για τους 6.751 νεκρούς εργάτες στα γήπεδα του Μουντιάλ του Κατάρ

Το μεγαλεπήβολο Meydan Real Estate, που θα μπορούσε να είναι η κορωνίδα της Μέσης Ανατολής, πνίγηκε στη σκόνη σε διάστημα έξι ετών. Ωστόσο, αν είχε ολοκληρωθεί, η πόλη θα είχε καταρρίψει μερικά παγκόσμια ρεκόρ αρχιτεκτονικής, πολυτέλειας και τεχνολογίας.

Εικόνα

Όραμα του πρωθυπουργού των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, η Meydan City θα φιλοξενούσε τουλάχιστον 80.000 κατοίκους, καταλαμβάνοντας έκταση 4.000 στρεμμάτων περίπου. Η πόλη θα περιλάμβανε έναν πελώριο οικιστικό ουρανοξύστη, ιππόδρομμο, ένα τεράστιο χιονοδρομικό κέντρο και πολλά άλλα.

Το εμπορικό κέντρο Meydan One Mall

Το αποκορύφωμα της περιοχής ήταν το Meydan One Mall, ένα αχανές εμπορικό κέντρο με πάνω από 500 καταστήματα, 100 εστιατόρια, κλαμπ, ξενοδοχεία, μια πλατεία, κινηματογράφους και διάφορα κέντρα ψυχαγωγίας.

A post shared by Meydan Real Estate (@meydanrealestate)

Το εμπορικό κέντρο επρόκειτο να έχει κάτι που κανένα άλλο mall στον κόσμο δεν διέθετε: μια τεράστια αναδιπλούμενη οροφή με διαστάσεις 150 επί 80 μέτρα, μεγαλύτερη δηλαδή από το μήκος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου.

Εικόνα

Βασικό χαρακτηριστικό του κολοσσιαίου έργου ήταν η εσωτερική πίστα σκι μήκους 1,2 χιλιομέτρων. Αν γινόταν πραγματικότητα, θα ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο, με διπλάσιο μήκος από το AlpinCenter στο Bottrop της Γερμανίας, που είναι ο σημερινός κάτοχος του ρεκόρ.

A post shared by Meydan Real Estate (@meydanrealestate)

Στη βάση της πλαγιάς θα βρισκόταν μια αρένα 2.300 τετραγωνικών μέτρων που θα φιλοξενούσε άνετα 8.000 άτομα και θα χρησίμευε ως χώρος μικτής χρήσης για συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις.

Εικόνα

Φυσικά, μόνο το Ντουμπάι θα μπορούσε να καταφέρει να συνδυάσει ένα παγωμένο χιονοδρομικό κέντρο με ένα σύστημα καναλιών όπως αυτό της Βενετίας, το οποίο θα αποτελούσε και έναν από τους κύριους τρόπους μετακίνησης στην πόλη. Το δίκτυο μήκους 4 χιλιομέτρων θα περιλάμβανε καταστήματα, πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια και κατοικίες.

Ο πύργος Meydan One

Ο οικιστικός πύργος επρόκειτο να έχει ύψος 711 μέτρα (ο Burj Khalifa υψώνεται στα 827 μέτρα) με 885 πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες. Υπήρχαν, επίσης, σχέδια για ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων με 350 δωμάτια ενώ θα περιλάμβανε και το υψηλότερο εστιατόριο του κόσμου, το οποίο θα σέρβιρε γκουρμέ κουζίνα στα 675 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Τέλος η Meydan City θα καλωσόριζε τους επισκέπτες της με ένα μοναδικό υπερθέαμα: ένα γιγάντιο σιντριβάνι που μπορούσε να εκτοξεύσει νερό έως και 380 μέτρα στον αέρα, σχεδόν δηλαδή όσο το ύψος του Empire State Building (381 μέτρα). Επίσης, για να το θέσουμε σε μια προοπτική, τα σιντριβάνια του Bellagio στο Λας Βέγκας εκτοξεύουν νερό σε ύψος μόνο 140 μέτρων.

A post shared by Meydan Real Estate (@meydanrealestate)

Σχεδιασμένο το 2013, το έργο άρχισε τελικά να κατασκευάζεται το 2015 με την πρώτη του οικιστική φάση, το Meydan Sobha. Η πρώτη φάση περιλάμβανε μια τεχνητή λίμνη για καγιάκ και ένα γιγαντιαίο υδάτινο πάρκο με δύο τεράστιες πισίνες με τεχνητά κύματα. Ένα από τα επίκεντρα του πάρκου θα ήταν και ένας σταθμός bungee jumping όπου όσοι το επιχειρούσαν θα είχαν την ευκαιρία να βουτήξουν στην κρυστάλλινη λιμνοθάλασσα.

Πάντως, ενώ τα περισσότερα από τα παραπάνω παραμένουν σχέδια, το Meydan προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο στην αθλητική περιοχή που άνοιξε τον Μάρτιο του 2020. Το Παγκόσμιο Κύπελλο ιπποδρομιών στο Ντουμπάι που πραγματοποιήθηκε στον ιππόδρομο Meydan, έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα και πλουσιότερα αθλητικά γεγονότα.

Γιατί η Meydan City δεν έγινε πραγματικότητα

Η πανδημία του κορονοϊού δεν ήταν ευνοϊκή για κανέναν, κάτι που ίσχυσε και για το Meydan Real Estate. Το 2021, η εταιρεία κήρυξε πτώχευση, αφήνοντας χρέη άνω των 4 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το Bloomberg, η χρεοκοπία της εταιρείας συνδέεται με την κατασκευή ενός γιγαντιαίου εμπορικού κέντρου που παραμένει ημιτελές (κατά πάσα πιθανότητα, το Meydan One Mall).

Εικόνα

Τα αυξανόμενα προβλήματα της εταιρείας και η στάση πληρωμών στους εργολάβους, ανάγκασαν τελικά το Ντουμπάι να συγκροτήσει το 2019 ένα ξεχωριστό δικαστήριο για να επεξεργαστεί τις αξιώσεις εναντίον του κατασκευαστή, χωρίς ακόμη να έχει καταφέρει να κλείσει την υπόθεση.

Μολονότι η Meydan City αποτέλεσε φιάσκο, δεν φαίνεται να έβαλε φρένο στην όρεξη του Ντουμπάι για άλλες υπερκατασκευές. Θυμίζουμε πως μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε η κατασκευή ενός νέου ουρανοξύστη με το όνομα Burj Binghatti Jacob & Co Residences, ο οποίος πρόκειται να υποσκελίσει τον Central Park Tower της Νέας Υόρκης ως ο υψηλότερος ουρανοξύστης κατοικιών στον κόσμο.