Έλβις Πρίσλεϊ: Το θρυλικό ιδιωτικό τζετ του «βασιλιά του rock 'n' roll» με τα κόκκινα βελούδινα καθίσματα βγαίνει σε δημοπρασία

Το ιδιωτικό τζετ του Έλβις Πρίσλεϊ βγαίνει προς πώληση σε δημοπρασία του οίκου Mecum. Το αεροσκάφος Lockheed 1329 JetStar φυλάσσεται εδώ και δεκαετίες στο Roswell International Air Center του Νέου Μεξικού, είναι παροπλισμένο ωστόσο διατηρεί πολλά αρχικά χαρακτηριστικά του όπως τα καθίσματα από κόκκινο βελούδο. 
Έλβις Πρίσλεϊ: Το θρυλικό ιδιωτικό τζετ του «βασιλιά του rock 'n' roll» με τα κόκκινα βελούδινα καθίσματα βγαίνει σε δημοπρασία

Ένα ξεχασμένο κομμάτι της ιστορίας της μουσικής, περιμένει σκονισμένο στην έρημο του Νέου Μεξικού έναν νέο ιδιοκτήτη. Πρόκειται για το ιδιωτικό τζετ Lockheed 1329 JetStar του Έλβις Πρίσλεϊ, το οποίο βγαίνει σε δημοπρασία στις αρχές Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμα: Airbus A319 ACJ Executive Jet - Το ιδιωτικό τζετ της Emirates κάνει την πολυτελέστερη πρώτη θέση να φαίνεται μπανάλ

Ο «βασιλιάς του rock 'n' roll» αγόρασε το ερυθρόλευκο JetStar το 1976 για 840.000 δολάρια, ή περίπου 4,4 εκατ. δολάρια σε σημερινή ισοτιμία. Το αεροπλάνο θεωρούνταν τότε ο τύπος του αεροσκάφους που προοριζόταν για διασημότητες και διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών.

Εικόνα

Το τζετ, με χώρο για εννέα επιβάτες και τρία μέλη πληρώματος, είχε τέσσερις κινητήρες τοποθετημένους σε δύο λοβούς στο πίσω μέρος της ατράκτου. Είχε μέγιστη ταχύτητα 565 μίλια/ώρα (περίπου 909 χλμ./ώρα) με αυτονομία 2.500 μίλια (περίπου 4.023 χλμ.).

Εικόνα

Εκτός από τον «βασιλιά», το αεροσκάφος αποτέλεσε το αερομεταφερόμενο σπίτι του συνταγματάρχη Τομ Πάρκερ, του συγκροτήματος TCB και αλλά και των φίλων του Πρίσλεϊ, γνωστών και ως «Μαφία του Μέμφις».

Εικόνα

Στο εσωτερικό κυριαρχεί η ξύλινη επένδυση, αλλά και το κόκκινο βελούδο με λεπτομέρειες σε χρυσό φινίρισμα καθώς και ένα κόκκινο χαλί. Το καθιστικό περιλαμβάνει έξι βελούδινες περιστρεφόμενες καρέκλες και έναν καναπέ.

Εικόνα

Το ντουλάπι πολυμέσων της εποχής διαθέτει τηλεόραση, κασετόφωνο ήχου και συσκευή αναπαραγωγής βίντεο RCA, ενώ το μαγειρείο αποτελείται από φούρνο μικροκυμάτων Kenmore και τρόλεϊ ποτών.

Εικόνα

Το Lockheed δεν ήταν το μόνο αεροσκάφος που διέθετε ο θρυλικός τραγουδιστής. Στην κατοχή του Πρίσλεϊ υπήρχαν ένα προσαρμοσμένο Convair 880 που ονομαζόταν «Lisa Marie», το οποίο ακολουθούσε το διακριτικό κλήσης «Hound Dog 1», μαζί με ένα δεύτερο JetStar που προσδιορίστηκε από το διακριτικό κλήσης «Hound Dog 2». Τα δύο αεροσκάφη εκτίθενται επί του παρόντος στο σπίτι του Πρίσλεϊ, στην Γκρέισλαντ του Μέμφις.

Εικόνα

Το συγκεκριμένο μοντέλο παρουσιάστηκε από τη Lockheed το 1957, την ίδια χρονιά που ο Έλβις κυκλοφόρησε το «Jailhouse Rock». Η εταιρεία κατασκεύασε τελικά 203 αεροσκάφη στις εγκαταστάσεις της στη Μαριέττα της Τζόρτζια.

Εικόνα

Ο Έλβις πούλησε το τζετ ένα χρόνο μετά την απόκτησή του, και το αεροσκάφος κατέληξε σε μια εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας. Τελικά μεταφέρθηκε στο Roswell International Air Center του Νέου Μεξικού, όπου φυλάσσεται εδώ και δεκαετίες.

Εικόνα

Δυστυχώς, το αεροσκάφος δεν είναι σε θέση να πετάξει, καθώς οι κινητήρες και το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του πιλοτηρίου έχουν αφαιρεθεί. Σύμφωνα με την περιγραφή της καταχώρησης στον οίκο δημοπρασιών Mecum, το JetStar θα χρειαστεί αποσυναρμολόγηση για να αποσταλεί στον νέο του ιδιοκτήτη.

Η εταιρεία ελπίζει ότι κάποιος θα αποκαταστήσει το αεροσκάφος ως «μοναδικό έκθεμα του Έλβις για να το απολαύσει ο κόσμος». Να σημειωθεί ότι μια προηγούμενη δημοπρασία τον περασμένο Αύγουστο απέτυχε να βρει αγοραστή για το τζετ, το οποίο είχε ελάχιστη αρχική προσφορά 100.000 δολάρια.

Εικόνα

Για περισσότερες πληροφορίες για τη δημοπρασία αλλά και πλήρη περιγραφή του Lockheed JetStar μπορείτε να επισκεφθείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα του Mecum.