Gucci: Ο Αλεσάντρο Μικέλε, ο σχεδιαστής που άλλαξε την αντρική μόδα, εγκαταλείπει τον οίκο μετά από επτά επικά χρόνια

Ο Αλεσάντρο Μικέλε, ο σχεδιαστής που άλλαξε που έφερε την Gucci και πάλι στο επίκεντρο, δεν θα είναι πλέον ο δημιουργικός της διευθυντής. Έπειτα από επτά χρόνια στο τιμόνι του οίκου μόδας, οι δρόμοι του Μικέλε και της Gucci χωρίζουν, αφήνοντας την αγορά να περιμένει για τις επόμενες κινήσεις τους.
Gucci: Ο Αλεσάντρο Μικέλε, ο σχεδιαστής που άλλαξε την αντρική μόδα, εγκαταλείπει τον οίκο μετά από επτά επικά χρόνια

Έπειτα από επτά επικά χρόνια που έσπασαν ταμεία, ο δημιουργικός διευθυντής της Gucci, Αλεσάντρο Μικέλε εγκαταλείπει τoν οίκο μόδας. Ο σχεδιαστής υπερφόρτισε την ιταλική φίρμα με μια μεγάλη δόση ιδιοτροπίας, άφθονο vintage στυλ και διάσημους συμμάχους όπως οι φίλοι του Χάρι Στάιλς και Τζάρεντ Λίτο.

Διαβάστε ακόμα: Τομ Φορντ - Μπαίνει στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων μετά την εξαγορά του οίκο μόδας του από την Estée Lauder

«Υπάρχουν στιγμές που οι δρόμοι χωρίζουν λόγω των διαφορετικών προοπτικών που μπορεί να έχει ο καθένας μας», είπε ο σχεδιαστής σε δήλωση που δημοσίευσε η μητρική εταιρεία Gucci-Kering. «Σήμερα τελειώνει για μένα ένα εξαιρετικό ταξίδι, που διαρκεί περισσότερα από είκοσι χρόνια, μέσα σε μια εταιρεία στην οποία έχω αφιερώσει ακούραστα όλη μου την αγάπη και το δημιουργικό πάθος».

Εικόνα
Χάρι Στάιλς και Αλεσάντρο Μικέλε στο Met Gala 2019 (Πηγή: Getty Images)

Ο Μικέλε ανέλαβε τα δημιουργικά ηνία του μεγαλύτερου οίκου μόδας της Ιταλίας το 2015, ταράζοντας τον κοιμισμένο γίγαντα με το ντεμπούτο μιας ανατρεπτικής ανδρικής συλλογής. Μεταξένιες μπλούζες με φιόγκους, loafers με δαχτυλίδια και πολυτελή γούνα και κοστούμια με σχιστό σχέδιο αποτέλεσαν τη βάση του ευαίσθητου και ρευστού χαρακτήρα που ήθελε να δώσει ο ίδιος στην Gucci.

Η Gucci του Μικέλε ήταν μια άμεση εμπορική επιτυχία, με τα έσοδα να τριπλασιάζονται τα χρόνια που ακολούθησαν το ντεμπούτο του. «Ο δρόμος που περπάτησαν μαζί η Gucci και ο Αλεσάντρο τα τελευταία χρόνια είναι μοναδικός και θα παραμείνει ως μια εξαιρετική στιγμή στην ιστορία του Οίκου», δήλωσε ο Φρανσουά-Ανρί Πινό, πρόεδρος & διευθύνων δύμβουλος της Kering.

«Είμαι ευγνώμων στον Αλεσάντρο που έφερε τόσα πολλά από τον εαυτό του σε αυτή την περιπέτεια. Το πάθος του, η φαντασία του, η εφευρετικότητά του και η κουλτούρα του βάζουν την Gucci στο επίκεντρο, όπου βρίσκεται η θέση της. Του εύχομαι ένα υπέροχο επόμενο κεφάλαιο στο δημιουργικό του ταξίδι», σημείωσε ο Πινό.

Τα μαξιμαλιστικά ένστικτα του Μικέλε και οι σιλουέτες που επισκιάζουν το φύλο –ο Χάρι Στάιλς, ένας από τους φίλους και θαυμαστές του σχεδιαστή, φόρεσε ένα προσαρμοσμένο φόρεμα Gucci στο εξώφυλλο της Vogue– αντήχησαν σε όλη τη βιομηχανία της μόδας.

Εικόνα

Η εποχή του Μικέλε ξεκίνησε την επανάσταση χωρίς φύλο στη μόδα και η δουλειά του με διασημότητες όπως ο Στάιλς, ο A$AP Rocky και ο Τζάρεντ Λίτο μείωσαν περαιτέρω την απόσταση μεταξύ της μόδας πολυτελείας και της pop cultute.

Μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια, η υπόλοιπη βιομηχανία έχει ενστερνιστεί την επιρροή του Μικέλε και οι γνώστες της μόδας είχαν προ καιρού αρχίσει να εικάζουν για το πώς η Gucci θα έβρισκε νέα ενέργεια χωρίς να εγκαταλείψει την τραπεζικά πετυχημένη (αν και κατακόρυφη) αισθητική του Μικέλε.

Εικόνα
Αλεσάντρο Μικέλε (αριστερά) και Τζάρεντ Λίτο, σαν δυο σταγόνες νερό, στο Met Gala 2022 (Πηγή: Getty Images)

Πάντως, η εταιρεία φέρεται να έπεσε έξω στις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου φέτος και μέχρι να ανακοινωθεί αντικαταστάτης, το στούντιο σχεδιασμού της φίρμας θα συνεχίσει να εργάζεται σε συλλογές.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου η Gucci ήταν το σπίτι μου, η υιοθετημένη οικογένειά μου», αναφέρεται επίσης στη δήλωση του Μικέλε. Σε αυτήν την ευρύτερη οικογένεια, σε όλα τα άτομα που την φρόντισαν και την υποστήριξαν, στέλνω τις πιο ειλικρινείς ευχαριστίες μου, τη μεγαλύτερη και εγκάρδια αγκαλιά μου. Μαζί τους έχω ονειρευτεί, έχω φανταστεί. Χωρίς αυτούς, τίποτα από αυτά που έχτισα δεν θα ήταν δυνατό. Σε αυτούς πηγαίνει η πιο ειλικρινής μου επιθυμία: να συνεχίσετε να καλλιεργείτε τα όνειρά σας, την ύλη που δίνει αξία στη ζωή. Εύχομαι να συνεχίσετε να τρέφετε τον εαυτό σας με ποιητικές εικόνες, παραμένοντας πιστοί στις αξίες σας. Εύχομαι να ζείτε πάντα με τα πάθη σας, ωθούμενοι από τον άνεμο της ελευθερίας».

Αυτό που αναμένεται να κάνει στη συνέχεια η Gucci θα είναι μια από τις πιο προσεχτικές κινήσεις στην ιστορία της. Εξίσου ενδιαφέρον θα είναι και αυτό που θα ακολουθήσει για τον ίδιο τον Αλεσάντρο Μικέλε, του οποίου η εποχή στην Gucci αναμφισβήτητα άλλαξε το τόξο ολόκληρης της ανδρικής μόδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ