Ferrari F2003-GA: Σε δημοπρασία ένα από τα σημαντικότερα αυτοκίνητα της χρυσής εποχής Σουμάχερ στη Formula1

Ένα από τα πιο σημαντικά αυτοκίνητα της Formula 1 όλων των εποχών, βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's. Το μονοθέσιο της Scuderia Ferrari F2003-GA, με αριθμό πλαισίου 229, είναι ένα από τα τέσσερα μόνο σασί Ferrari Formula 1 της εποχής Σουμάχερ με πέντε ή περισσότερες νίκες σε μια νικητήρια σεζόν Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
Ferrari F2003-GA: Σε δημοπρασία ένα από τα σημαντικότερα αυτοκίνητα της χρυσής εποχής Σουμάχερ στη Formula1

Στις 9 Νοεμβρίου 2022 στη δημοπρασία του οίκου Sotheby's στη Γενεύη, οι συλλέκτες θα έχουν την άνευ προηγουμένου ευκαιρία να υποβάλουν προσφορές για ένα μοναδικό αυτοκίνητο της Formula 1: το μονοθέσιο Ferrari F2003-GA με αριθμό πλαισίου 229, του υπερπρωταθλητή Μίκαελ Σουμάχερ.

Διαβάστε ακόμα: Σε δημοπρασία η Rolls-Royce Silver Shadow του Φρέντι Μέρκιουρι - Στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία τα έσοδα

Η Ferrari έχει μακρά και λαμπρή ιστορία στους αγώνες αυτοκινήτου και έχει συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 από την έναρξή του, το 1950. Ωστόσο, δεν γνώρισε ποτέ μια περίοδο διαρκούς κυριαρχίας που να μπορεί να συγκριθεί με τα όσα πέτυχε στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα.

Εικόνα

Αφού υπέγραψε με τον Γερμανό Μίκαελ Σουμάχερ -ήδη δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή με την Benetton- για τη σεζόν του 1996, η Scuderia έχτισε γύρω του μια «υπερομάδα» που εποπτευόταν από τον Ζαν Τοντ και περιλάμβανε μηχανικούς-ταλέντα όπως οι Ρος Μπράουν, Ρόρι Μπερν και Πάολο Μαρτινέλι. Μόλις συντονίστηκαν, η Ferrari και ο Σουμάχερ ήταν απλά ασταμάτητοι.

Ο δρόμος της Ferrari προς τους τίτλους

Ξεκινώντας το 2000, όταν κέρδισε τον μεγάλο αντίπαλό της, τη McLaren, η Ferrari κέρδισε πέντε διαδοχικά Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών και Κατασκευαστών. Ήταν τέτοια η ανωτερότητά της το 2002 που ο Σουμάχερ είχε εξασφαλίσει τον τίτλο των οδηγών από το Γαλλικό Grand Prix τον Ιούλιο, με έξι αγώνες ακόμη να απομένουν για τη λήξη της σεζόν. Η επόμενη χρονιά, ωστόσο, επιφύλασσε πολύ περισσότερη δουλειά.

Εικόνα

Η Ferrari ξεκίνησε τη χρονιά με μια αναβάθμιση της παλιάς F2002, αλλά ο Schumacher κέρδισε μόνο μία φορά στους πρώτους τέσσερις αγώνες. Μόνο στον πέμπτο γύρο στην Ισπανία η Scuderia παρουσίασε το νέο της F2003-GA -τα αρχικά προς τιμήν του αείμνηστου αφεντικού της Fiat, Gianni Agnelli, ο οποίος είχε πεθάνει τον Ιανουάριο.

Εικόνα

Ήταν μια σχεδίαση με μακρύτερο μεταξόνιο από τον προκάτοχό της, που επέτρεψε στη Ferrari να συσκευάσει την αεροδυναμική με πολύ διαφορετικό τρόπο από το αυτοκίνητο με κοντό μεταξόνιο που χρησιμοποιούσε η αντίπαλος του τίτλου, Williams.

Εικόνα

Οι αλλαγές περιλάμβαναν επίσης μια ελαφρώς μεγαλύτερη παραλλαγή Tipo 052 του κινητήρα V-10 των 3 λίτρων, μια πραγματικά ιδιαίτερη μονάδα ισχύος 845 ίππων που ήταν ικανή να περιστρέφεται μέχρι τις 19.000 σ.α.λ.

Το πιο πετυχημένο Ferrari F2003-GA που φτιάχτηκε ποτέ

Το μονοθέσιο με τον αριθμό πλαισίου 229 είναι μακράν το πιο επιτυχημένο από τα έξι F2003-GA που κατασκευάστηκαν και είναι ένα από τα τέσσερα μόνο σασί Ferrari Formula 1 της εποχής Σουμάχερ με πέντε ή περισσότερες νίκες σε μια νικητήρια σεζόν Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Ο Σουμάχερ έτρεξε με αυτό εννέα φορές και κέρδισε πέντε νίκες κατά τη διάρκεια εκείνης της σκληρής εκστρατείας, καθώς τότε ο Γερμανός βετεράνος αντιμετώπισε την πρόκληση νεαρών πιλότων όπως οι Μοντόγια και Ραϊκόνεν.

Εικόνα

Ως ένα από τα πιο σημαντικά και ιστορικά αυτοκίνητα μιας χρυσής περιόδου στην ιστορία της Scuderia, το μονοθέσιο «229» έχει βραβευτεί με την πιστοποίηση «Red Book» της Ferrari Classiche και πρόσφατα αναθεωρήθηκε το 2022 στο εργοστάσιο του Maranello.

Εικόνα

Ο θρυλικός κινητήρας V-10 των 3 λίτρων έχει τρέξει μόνο για 238 χλμ. από τότε και όλα τα κύρια εξαρτήματα - συμπεριλαμβανομένου του κιβωτίου ταχυτήτων, του συμπλέκτη και του υδραυλικού συστήματος - έχουν καλύψει μόνο ένα μικρό ποσοστό του τρέχοντος κύκλου ζωής τους, όπως τεκμηριώνεται στο το φύλλο δεδομένων που παρέχεται από τη Ferrari και είναι διαθέσιμο στο αρχείο.

Εικόνα

Το μονοθέσιο, έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην απόδοση του Μίκαελ Σουμάχερ στον έκτο τίτλο του, ένα σύνολο που τον οδήγησε να ξεπεράσει το μακροχρόνιο ρεκόρ του πέντε φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Χουάν Μανουέλ Φάντζιο. Επιπλέον, ήταν το σασί που βοήθησε τη Ferrari να κερδίσει το ιστορικό 13ο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.

Εικόνα

Συνοψίζοντας, αν η κατοχή ενός αυτοκινήτου Grand Prix της Scuderia Ferrari οποιασδήποτε γενιάς είναι ένα σπάνιο προνόμιο, η ευκαιρία να αποκτήσει κανείς ένα από τα πιο επιτυχημένα μονοθέσια στην ιστορία της Formula 1 είναι σίγουρα κάτι που συμβαίνει μία φορά στη ζωή.

Mick Schumacher Drives and Discusses his Father’s Dominant, Title-Winning 2003 F2003-GA from RM Sotheby's on Vimeo.

Η Ferrari F2003-GA με αριθμό πλαισίου 229 του θρυλικού Μίκαελ Σουμάχερ πρόκειται να δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby’s στις 9 Νοεμβρίου 2022 στη Γενεύη και η τιμή της αναμένεται να κυμανθεί από 7,6 έως 9,6 εκατ. ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δημοπρασία μπορείτε να επισκεφθείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα του Sotheby’s.