Golden Canary: Σε δημοπρασία του Sotheby's το μεγαλύτερο άψογο διαμάντι του κόσμου - Πάνω από 15 εκατ. δολάρια η αξία του

Το μεγαλύτερο άψογο διαμάντι του κόσμου βγαίνει σε δημοπρασία στις 7 Δεκεμβρίου 2022 στον Sotheby's της Νέας Υόρκης. Το «Golden Canary» με τη φανταχτερή, βαθύ καφέ-κίτρινη απόχρωση, ζυγίζει πάνω από 300 καράτια και θα μπορούσε να πιάσει πάνω από 15 εκατ. δολάρια.
Golden Canary: Σε δημοπρασία του Sotheby's το μεγαλύτερο άψογο διαμάντι του κόσμου - Πάνω από 15 εκατ. δολάρια η αξία του

Λίγες μέρες αφότου ο οίκος Sotheby’s αποκάλυψε τα σχέδιά του να βγάλει σε δημοπρασία μια συλλογή από ζωηρά μπλε διαμάντια του ομίλου εξόρυξης και επεξεργασίας πολύτιμων λίθων De Beers, έρχεται να ανακοινώσει ότι θα βγάλει επίσης στο σφυρί μια πέτρα 303,10 καρατίων, γνωστή ως Golden Canary.

Διαβάστε ακόμα: Estrela de Fura -Το μεγαλύτερο ρουμπίνι στον κόσμο κοστίζει πάνω από 100 εκατ. δολάρια

Το διαμάντι σε σχήμα αχλαδιού, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για τη φανταχτερή, βαθύ καφέ-κίτρινη απόχρωση, είναι ένα από τα μεγαλύτερα επεξεργασμένα διαμάντια στον κόσμο και το μεγαλύτερο άψογο διαμάντι που έχει αξιολογηθεί ποτέ από το Gemological Institute of America (GIA).

Εικόνα

Λόγω της σπανιότητας (τα κίτρινα διαμάντια αποτελούν μόνο το 0,006 % των διαμαντιών στον κόσμο), του μεγέθους και της ποιότητάς του, η τιμή του αναμένεται να φτάσει τα 15 εκατ. δολάρια.

«Το Golden Canary είναι ένα από τα πιο εκλεκτά διαμάντια που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ, όχι μόνο για το τεράστιο μέγεθος και την ένταση του χρώματός του, αλλά και για την εκπληκτική ομορφιά του που σίγουρα θα αιχμαλωτίσει τους συλλέκτες σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Κουίγκ Μπράνινγκ, επικεφαλής κοσμημάτων στον αμερικανικό Sotheby's, σε δήλωση τύπου.

A post shared by Sotheby's (@sothebys)

Η ιστορία του διαμαντιού χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980, όταν ένα νεαρό κορίτσι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ανακάλυψε την πέτρα σε ένα σωρό ερείπια και την έδωσε στο θείο της.

Σύμφωνα με τον οίκο Sotheby's, οι ανθρακωρύχοι σε ένα τοπικό ορυχείο το απέρριψαν επειδή δεν πίστευαν ότι το πέτρωμα ήταν διαμαντιφόρο. Το κορίτσι το έδωσε στον θείο της, ο οποίος πούλησε ένα τεράστιο διαμάντι 890 καρατίων σε ντόπιους αντιπροσώπους.

Η πέτρα παρουσιάστηκε στο κοινό το 1984 στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian. Τα επόμενα πέντε χρόνια, το διαμάντι κόπηκε σε 15 γυαλισμένες πέτρες, η μεγαλύτερη από τις οποίες, βάρους 407,49 καρατίων, έγινε γνωστή ως Incomparable (Ασύγκριτο).

Χρόνια αργότερα, το GIA πήρε την απόφαση να κόψει ξανά την πέτρα για να ενισχύσει το χρώμα και τη ζωντάνια της. Σε μια πρόσφατη αναφορά, το ινστιτούτο σημέιωσε: «Η εκ νέου κοπή του Incomparable με το τρέχον τροποποιημένο μπριγιάν 303,10 καρατίων έχει στόχο να δούμε το διαμάντι εκ νέου. Μια αναδημιουργία που φέρνει τις προόδους στην τεχνολογία, τη μοντελοποίηση ηλεκτρονικών υπολογιστών και την οπτική αξιολόγηση που είναι διαθέσιμες σήμερα».

Πριν το διαμάντι βγει στο σφυρί, στη δημοπρασία «Magnificent Jewels» στις 7 Δεκεμβρίου 2022 στον Sotheby's της Νέας Υόρκης, θα ξεκινήσει μια παγκόσμια περιοδεία στις διεθνείς γκαλερί του οίκου, κάνοντας στάσεις στο Ντουμπάι, την Ταϊπέι, τη Γενεύη και το Χονγκ Κονγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ