Deji Plaza: Οι τουαλέτες σ' αυτό το εμπορικό κέντρο στο Πεκίνο μοιάζουν να έχουν βγει από την ταινία «Ο μεγάλος Γκάτσμπι»

Στον έκτο όροφο του εμπορικού κέντρου Deji Plaza της συνοικίας Xuanwu στο Πεκίνο, μια νέα δημόσια τουαλέτα ξαφνιάζει τους επισκέπτες. Εμπνευσμένοι από έναν ανοιξιάτικο κήπο οι πολυτελείς χώροι της μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από ταινία του Μπαζ Λούρμαν.
Deji Plaza: Οι τουαλέτες σ' αυτό το εμπορικό κέντρο στο Πεκίνο μοιάζουν να έχουν βγει από την ταινία «Ο μεγάλος Γκάτσμπι»

Η φύση καλεί στο πολυτελές εμπορικό κέντρο Deji Plaza της συνοικίας Xuanwu στο Πεκίνο. Εδώ, στον έκτο όροφο του ακινήτου, μια νέα δημόσια τουαλέτα μεταφέρει τους κουρασμένους πελάτες σε ένα ανακτορικό καταφύγιο γεμάτο φυτά, με επτά ειδικούς χώρους ανάπαυσης και αποκατάστασης σχεδιασμένους από τη X+Living με έδρα τη Σαγκάη.

Διαβάστε ακόμα: Ghostbusters Firehouse - Διακοπές στα γραφεία των θρυλικών κυνηγών φαντασμάτων με κράτηση 20 δολάρια

«Σχεδιάσαμε αυτό το έργο ελπίζοντας να αποτίσουμε φόρο τιμής στην ολοένα και πιο μακρινή άνοιξη υπό την τρέχουσα περιβαλλοντική κρίση», λέει ο επικεφαλής σχεδιαστής και ιδρυτής της X+Living, Li Xiang.

Εικόνα

Μορφές που προέρχονται από έναν ανοιξιάτικο κήπο -λουλούδια, φυτά και έντομα- αποδομήθηκαν στο σχέδιο του γυαλιστερού δαπέδου αμέσως μετά την είσοδο στον μπροστινό διάδρομο της τουαλέτας, που ονομάστηκε Experience Hall.

Εικόνα

Τα ασπρόμαυρα σχήματα μοιάζουν με φτερά πεταλούδας, η οροφή είναι επιχρυσωμένη με στολίδια που μοιάζουν με μέλισσεw και λευκά λουλούδια ψεκάζονται από ένα σιντριβάνι στο κέντρο της αίθουσας.

Εικόνα

Στους τοίχους, και στις δύο πλευρές του διαδρόμου, ο Xiang χρησιμοποίησε διπλή επίστρωση. Μια πράσινη ταπετσαρία σχηματίζει το πρώτο επίπεδο, που καλύπτεται από μια κυρτή χρυσή σχάρα ως δεύτερο.

Πλούσιοι φοίνικες και τροπικά φυτά κρυφοκοιτάζουν παιχνιδιάρικα, ενώ φωτιστικά εμπνευσμένα από λουλούδια πλαισιώνουν τους τοίχους σαν αναρριχώμενα φυτά.

Προχωρώντας, στο εσωτερικό, οι επισκέπτες θα φτάσουν στο σαλόνι, όπου δεσπόζει ένας βελούδινος καναπές. Το έπιπλο σχεδιάστηκε κατά παραγγελία από την X+Living για να μοιάζει με ένα σύμπλεγμα ανθισμένων λουλουδιών και να προκαλεί τους επισκέπτες να ξεκουραστούν περιμένοντας τους φίλους και την οικογένειά τους.

Εικόνα

Μια προσβάσιμη τουαλέτα με αυτόματες επαγωγικές πόρτες, φωτιζόμενους καθρέφτες και πράσινους μαρμάρινους νεροχύτες, εμπνευσμένους από σιντριβάνια κήπου, φυτρώνει στα αριστερά, μέρος μιας πτέρυγας που περιλαμβάνει ένα παιδικό κι ένα ιατρικό δωμάτιο.

Εικόνα

Στο δωμάτιο νοσηλείας, ο Xiang έκρυψε λωρίδες φωτισμού γύρω από την οροφή για να απαλύνει τον φωτισμό, με στόχο να δημιουργήσει μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Χρησιμοποίησε επίσης δέρμα και ξύλο, στρογγυλεύοντας όλες τις άκρες και τις γωνίες για να κρατήσει τους επισκέπτες ασφαλείς. Τα επιτοίχια ένθετα με μοτίβο παπλώματος στο ιατρικό δωμάτιο προσθέτουν υφή και τυλίγουν τους επισκέπτες με ένα απαλυντικό αποτέλεσμα.

Εικόνα

Το σαλόνι είναι επίσης το διαχωριστικό σημείο για τις τουαλέτες ανδρών και γυναικών, που υποδηλώνονται έξυπνα από το τριαντάφυλλο και το φύλλο φοίνικα στη σήμανση και περιέχουν 9 και 16 πάγκους, αντίστοιχα.

Εικόνα

Και στις δύο τουαλέτες, υπάρχουν επίσης χώροι γκαρνταρόμπας. Μικροί καναπέδες και βάσεις ασύρματης φόρτισης διατίθενται στο γυναικείο χώρο για επιπλέον άνεση κατά τη διάρκεια μεγαλύτερης διάρκειας ανάπαυσης.

Εικόνα

Επιθυμία του Xiang ήταν να ωθήσει τις ανθρωπιστικές πινελιές, να φροντίσει τις ανθρώπινες ανάγκες. «Ο ανθρωπιστικός παράγοντας είναι κρυμμένος κάτω από την αίσθηση της τελετουργίας και της αισθητικής που δημιουργείται από το σχέδιο, και μπορεί να γίνει αντιληπτός μόνο όταν οι παροχές του χώρου χρησιμοποιούνται», λέει.

Εικόνα

Η γενναιόδωρη χρήση των φυτών, που φημίζονται για τις επανορθωτικές τους δυνάμεις, ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τον στόχο της δημιουργίας ενός αναρρωτικού περιβάλλοντος.

Εικόνα

Η Xiang ελπίζει ότι οι επισκέπτες θα εκπλαγούν όταν εισέλθουν στο χώρο. Ποιος άλλωστε φαντάζεται ότι θα μπει σε έναν χώρο που μοιάζει με κήπο όταν πηγαίνει σε μια τουαλέτα εμπορικού κέντρου;

Εικόνα

«Στο τέλος, η μεγάλη μου ελπίδα είναι ότι μετά την αποκάλυψη του μυστηρίου, το έργο θα υπάρχει για πολύ καιρό και θα γίνει ένας κήπος καταφυγίου που θα είναι προσβάσιμος σε κάθε αστικό ταξιδιώτη», καταλήγει ο δημιουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ