Μπόρις Τζόνσον: 150.000 δολάρια για ομιλία μισής ώρας σε συνέδριο πήρε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας

Θερμής υποδοχής έτυχε ο Μπόρις Τζόνσον στο Κολοράντο, κατά την πρώτη του ομιλία μετά την παραίτησή του από πρωθυπουργός της Βρετανίας. Προσκεκλημένος του Φόρουμ Ηγεσίας Ασφαλίσεων ο Τζόνσον επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για την πρώτη του ομιλία ως πρώην πρωθυπουργός, η οποία διήρκεσε 30 λεπτά και για την οποία πληρώθηκε με 150.000 δολάρια. 
Μπόρις Τζόνσον: 150.000 δολάρια για ομιλία μισής ώρας σε συνέδριο πήρε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας

Η συμμετοχή στο κύκλωμα των διαλέξεων φαίνεται ότι είναι μια πολύ καλή νέα καριέρα για τους πρώην πρωθυπουργούς της Βρετανίας. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους αναφέρθηκε ότι η Βρετανίδα Τερέζα Μέι είχε κερδίσει πάνω από 1 εκατ. λίρες από ομιλίες που έδωσε από τον Δεκέμβριο του 2019, και ο Μπόρις Τζόνσον ακολούθησε γρήγορα το παράδειγμά της.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο θα αντέξει η Λιζ Τρας ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου;

Έχοντας παραιτηθεί από την ηγεσία των Τόρις στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Τζόνσον επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για την πρώτη του ομιλία, για την οποία πληρώθηκε με 150.000 δολάρια. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, ο Τζόνσον έδωσε μια ομιλία 30 λεπτών, προτού πραγματοποιήσει μια 45λεπτη συνομιλία στη σκηνή με έναν ανώτερο ασφαλιστικό μεσίτη ως μέρος του Φόρουμ Ηγεσίας Ασφαλίσεων στο Κολοράντο Σπρινγκς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπερασπίστηκε τις αποφάσεις του ως πρωθυπουργός, όπως την υποστήριξή του στο Brexit και τις καθαρές μηδενικές εκπομπές ρύπων, και έθιξε τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι εκτιμά ότι, τελικά, ο Πούτιν θα χάσει.

Πρόσθεσε επίσης πως πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει τόσο από τον πόλεμο της Ρωσίας όσο και από την πανδημία, και –σε πιο ήπιες στιγμές– συγκίνησε το κοινό με ιστορίες για το «πολύ φανταχτερό» γαλλικό κρασί του προέδρου Μακρόν με την τότε καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στην περσινή σύνοδο κορυφής Cop26.

Εικόνα
Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον στην τελευταία σύνοδο κορυφής Cop26 (Πηγή: Associated Press)

Ο Τζόνσον, ο οποίος διατηρεί τη θέση του βουλευτή για το Uxbridge και το South Ruislip, φέρεται να μην αναφέρθηκε καθόλου στη διάδοχό του, Λιζ Τρας, την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας και τη λίρα. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που συνάντησε αυτοπροσώπως η βασίλισσα Ελισάβετ Β' πριν από το θάνατό της, απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα μονάρχη.

Εικόνα
Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν μεταξύ εκείνων που συνάντησε αυτοπροσώπως η βασίλισσα Ελισάβετ Β' πριν από το θάνατό της (Πηγή: Associated Press

Με το πέρας της διάλεξης του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού δεν υπήρξαν ερωταπαντήσεις, αλλά ο Τζόνσον λέγεται ότι δέχτηκε χειροκροτήματα από ορισμένα μέλη του κοινού, πριν αναχωρήσει για να επιστρέψει σε ιδιωτικές διακοπές με τη σύζυγό του, Κάρι Τζόνσον, και τα δύο παιδιά τους, Γουίλφρεντ και Ρόμι.

Ο Τζόνσον πιστεύεται ότι έχει υπογράψει με τουλάχιστον δύο πρακτορεία, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί προσοδοφόρες ομιλίες ως συμπλήρωμα στο μισθό του ως απλού βουλευτή, ποσό της τάξης των 84.144 λιρών. Ο Τζόνσον επιτρέπεται επίσης να διεκδικεί έως και 115.000 λίρες ετησίως ως πρώην πρωθυπουργός για τη διαχείριση του γραφείου του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εγγεγραμμένος στο πρακτορείο The Premium Speakers Agency, με έδρα τη Ζυρίχη στην Ελβετία και την Ατλάντα στις ΗΠΑ, το οποίο ωστόσο δεν αναμείχθηκε στη διοργάνωση της ομιλίας στο Κολοράντο. Πηγή του πρακτορείου δήλωσε στους Times ότι οι προσδοκίες του Τζόνσον όσον αφορά στην αμοιβή του είναι «υψηλές» και ότι «δεν αποδέχεται κάθε προσφορά».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ