Ρότζερ Φεντερερ: Πώς θα συνεχίζει να βγάζει εκατομμύρια και μετά τη σύνταξη από το τένις

Μπορεί ο Ρότζερ Φέντερερ να ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το τένις αμέσως μετά το Laver Cup του 2022, ωστόσο ο θρύλος του τένις έχει φροντίσει ήδη για τη σύνταξή του. Όχι μόνο έχει διασφαλίσει ότι οι περισσότεροι χορηγοί δεν θα τον εγκαταλείψουν αλλά έχει επενδύσει ο ίδιος και στην ελβετική εταιρεία αθλητικών ειδών On.
Ρότζερ Φεντερερ: Πώς θα συνεχίζει να βγάζει εκατομμύρια και μετά τη σύνταξη από το τένις

Λίγο περισσότερο από ένα μήνα από τότε που η Σερένα Γουίλιαμς δήλωσε δημόσια την πρόθεσή της να «εξελιχθεί» πέρα από το τένις, ένας άλλος από τους μεγαλύτερους παίκτες του αθλήματος ανακοίνωσε την αποχώρησή του.

Διαβάστε ακόμα: Novak Djokovic - Κέρδισε τον τελικό του Wimbledon φορώντας ένα μπλε κεραμικό ρολόι Hublot αξίας 24.000 δολαρίων

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Αμερικανίδα σταρ, η οποία επιδιώκει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, ο γεννημένος στην Ελβετία Ρότζερ Φέντερερ δεν αποκάλυψε κάτι για τα μελλοντικά του σχέδια, όταν ανακοίνωσε ότι θα παίξει ένα τελευταίο τουρνουά πριν αποσυρθεί.

Εικόνα

Παρόλα αυτά, μια επιτυχημένη συνεργασία με την ελβετική μάρκα παπουτσιών On μας δίνει κάποιες ενδείξεις για το τι μπορεί να ακολουθεί για τον θρύλο του τένις. Ας δούμε όμως τις πηγές εισοδήματος του Ελβετού τενίστα κατά τη διάρκεια της θητείας του στα court.

Ο Φέντερερ έχει κερδίσει κάτι περισσότερο από 130 εκατ. δολάρια σε χρηματικά έπαθλα από το τένις. Φυσικά, όπως συμβαίνει και με πολλούς άλλους ακριβοπληρωμένους αθλητές, ο κύριος όγκος του πλούτου του δεν προέρχεται από τον αθλητισμό, αλλά από διάφορες φίρμες τις οποίες εκπροσωπεί.

Προς απόδειξη του παραπάνω, ο Φέντερερ κατατάχθηκε στην κορυφή της λίστας του Forbes με τους πιο ακριβοπληρωμένους τενίστες για το 2022 με κέρδη 90 εκατ. δολαρίων, χωρίς να έχει παίξει κανέναν αγώνα την προηγούμενη χρονιά.

Από το 1994 έως το 2018, ο Φέντερερ υποστηρίχθηκε από τη Nike. Τα τελευταία 10 χρόνια της συμφωνίας, κέρδιζε σχεδόν 10 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο. Και φυσικά ο κολοσσός των αθλητικών ειδών δεν ήταν η μόνη εταιρεία στο χαρτοφυλάκιο του κορυφαίου τενίστα.

Εικόνα

Το 2008, ο Φέντερερ υπογράφει συμφωνία χορηγίας με τη Mercedes. Την επόμενη χρονιά, η Credit Suisse και η Lindt ονομάζουν και οι δύο τον Φέντερερ πρεσβευτή τους. Το 2012, η LVMH τον επιλέγει ως πρόσωπο της σαμπάνιας Moët & Chandon, ενώ η Rolex του πληρώνει 8 εκατ. δολάρια ετησίως.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο σταρ του τένις έχει εμφανιστεί σε τουριστικές διαφημίσεις για την Ελβετία, με τον Ρόμπερτ ΝτεΝίρο και την Αν Χάθαγουεϊ.

Το 2018, υπέγραψε μια πολύ πιο προσοδοφόρα συμφωνία με την Uniqlo. Η ιαπωνική φίρμα θα του κατέβαλε ποσό από 300 έως και 410 εκατ. δολάρια σε 10 χρόνια, τριπλασιάζοντας τουλάχιστον την ετήσια πληρωμή του.

Αυτή η νέα συμφωνία είχε δύο εξαιρέσεις που δεν είχε η αντίστοιχη με τη Nike. Πρώτον, δεν είχε ρήτρα συνταξιοδότησης. Έτσι, ο Φέντερερ θα πληρώνεται μέχρι το 2028, ακόμα κι αν δεν αγωνιστεί (κάτι που δεν θα το κάνει, μετά το Laver Cup του 2022, στις 23-25 Σεπτεμβρίου).

Δεύτερον, περιλάμβανε μόνο ρούχα και όχι παπούτσια, κάτι που άνοιξε την πόρτα για την On, της οποίας η συνεργασία με τον Φέντερερ ξεπέρασε το γήπεδο τένις: το 2019, ο παίκτης φέρεται να εισέφερε 54 εκατ. δολάρια στην εταιρεία ως επενδυτής και συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξη προϊόντων.

Όταν ο πρωταθλητής του τένις έφυγε από τη Nike, έπρεπε να αφήσει πίσω του το πολυπόθητο λογότυπο «RF». Στην On, δημιούργησε τη δική του σειρά υποδημάτων με την ονομασία «The Roger Collection», μια σειρά παπουτσιών αντίστοιχη της Stan Smith στην adidas, η οποία πήρε το όνομά της από τον εμβληματικό Αμερικανό τενίστα της δεκαετίας του 1970.

Η έκρηξη του τρεξίματος που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού βοήθησε την On να γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάρκα αθλητικών παπουτσιών στις ΗΠΑ. Η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο πέρυσι με αποτίμηση 6,5 δις. δολάρια. Το μερίδιο του Φέντερερ στην On πιστεύεται ότι δεν ξεπερνάει το 3%, κάτι που μεταφράζεται σε αξία 180 εκατ. δολαρίων περίπου.

Εικόνα

Το καλύτερο; Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. οι περισσότεροι από τους 14 χορηγούς του αναμένεται να συνεχίσουν τις συμφωνίες τους με τον παγκόσμιο πρωταθλητή ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ