Ακίνητα: Οι καλύτεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί για να αγοράσετε ένα δεύτερο σπίτι

Ακίνητα: Οι καλύτεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί για να αγοράσετε ένα δεύτερο σπίτι

Είτε ψάχνετε την ιδανική πόλη για να αγοράσετε μια εξοχική κατοικία που θα αξιοποιήσετε κάνοντας τις καλοκαιρινές σας διακοπές, είτε βρίσκεστε σε αναζήτηση για το καλύτερο διαμέρισμα - επένδυση που θα «φέρει πίσω» το αρχικό κεφάλαιο και... κάτι παραπάνω, η Ευρώπη προσφέρει αρκετές επιλογές στην αγορά μιας δεύτερης κατοικίας.

Άλλωστε, περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του κόσμου, η Ευρώπη με το «καλό» φαγητό και την «πλούσια» κουλτούρα, τις σύντομες πτήσεις και το εκτενές οδικό δίκτυο που κάνει εύκολες τις μετακινήσεις από τη μία χώρα στην άλλη, είναι ο ιδανικός προορισμός για επενδύσεις σε ακίνητα κάθε είδους.

Διαβάστε επίσης: OMG! Fund - H Airbnb χρηματοδοτεί με 10 εκατ. δολάρια την κατασκευή περίεργων σπιτιών σε όλο τον κόσμο

Μέσα στον τελευταίο χρόνο η κορυφαία real estate αγορά της Ευρώπης καταγράφει άνοδο 5,6%, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης ζήτησης, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της εταιρείας Knight Frank. Την ίδια ώρα, τα έσοδα από ενοικιάσεις στις πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές συνεχίζουν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με το CNBC, η ανάπτυξη στον κλάδο οφείλεται στους επενδυτές αναζητούν για «ασφαλή» assets και επενδύσεις που παράγουν έσοδα, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: Έλβις Πρίσλεϊ: Το εγκαταλειμμένο παιδικό σπίτι του βασιλιά του rock and roll βγαίνει σε δημοπρασία

Οι καλύτερες πόλεις για ακίνητα - επενδύσεις

Αν βλέπετε την αγορά ακινήτου ως επένδυση και έναν τρόπο να αυξήσετε το αρχικό σας κεφάλαιο, τότε οι πόλεις που θα πρέπει να εξετάσετε βρίσκονται στην δυτική Ευρώπη.

Η αύξηση τιμών στις κορυφαίες αγορές real estate στην Ευρώπη - δηλαδή το κορυφαίο 5% της αγοράς σε όρους αξίας - ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο, το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Knight Frank.

Το Βερολίνο στην Γερμανία έχει δει την ισχυρότερη η αύξηση τιμών από την αρχή της χρονιάς, μέχρι τον Ιούνιο του 2022, με τα high-end ακίνητα να ανατιμώνται κατά μέσο όρο 12,6%.

Εικόνα
Πηγή: Shutterstock

Η ετήσια αυξητική τάση στον ρυθμό ανόδου της γερμανικής πρωτεύουσας της δίνει το προβάδισμα έναντι άλλων πόλεων, διεθνώς, όπως η Νέα Υόρκη (7,3%), το Χονγκ Κονγκ (3,1%) και το Λονδίνο (2,5%).

Ενώ στην Ευρώπη, μετά το Βερολίνο ακολουθούν, το Εδιβούργο με 11,2%, το Δουβλίνο με 10,2%, η Ζυρίχη με 10,2% και το Παρίσι με 8,9%.

Τα καλύτερα μέρη για ακίνητα προς ενοικίαση

Αν όμως αναζητάτε ένα ακίνητο το οποίο έχετε σκοπό την ενοικίαση σε τρίτους, τότε οι τουριστικές πόλεις τις Ευρώπης είναι ιδανικές. Σε αυτή την περίπτωση τα κριτήρια αγοράς περιλαμβάνουν την τοποθεσία, δηλαδή το πόσο κοντά είναι σε ΜΜΜ και το αεροδρόμιο, αλλά και την τουριστική σεζόν της κάθε περιοχής, ώστε να περιοριστούν οι «κενές» ημερομηνίες.

Η Τοσκάνη και η Λιγκούρια στην Ιταλία, οι νότιες ακτές της Γαλλίας και οι γαλλικές Άλπεις ή η Βαρκελώνη, η Μαρμπέλα και οι Βαλεαρίδες Νήσοι στην Ισπανία είναι μεταξύ των κορυφαίων προορισμών στην Ευρώπη για μια τέτοιου είδους επένδυση, με βάση αυτά τα κριτήρια, αναφέρει στην έκθεση της η Knight Frank.

Εικόνα

Ειδικά για την Τοσκάνη αναφέρεται πως έχει καταγράψει ετήσια άνοδο 30% στους ενδιαφερόμενους για αγορά, με την περιοχή να αποτελεί τα 2/3 ολόκληρης της Ιταλίας στην αναζήτηση για αγορά ακινήτων.

Σημειώνεται πως η μέση τιμή πώλησης ακινήτων στην Τοσκάνη ανέρχεται σε 3,7 εκατ. δολάρια και η μέση ημερήσια τιμή ενοικίασης ακινήτου είναι 471 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ