Top Gun: Maverick - Αυτό είναι το Darkstar, το υπερηχητικό τζετ που πιλοτάριζε ο Τομ Κρουζ στην ταινία

Το Darkstar, το μαχητικό stealth jet, το οποίο πιλοτάρει ο Pete «Maverick» Mitchell (Tom Cruise) στην ταινία «Top Gun: Maverick», κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τη Lockheed Martin. Το αεροσκάφος εμπνεύστηκε από δύο υπάρχοντα σχέδια και πολύ σύντομα θα βρίσκεται σε κανονική πτήση.
Top Gun: Maverick - Αυτό είναι το Darkstar, το υπερηχητικό τζετ που πιλοτάριζε ο Τομ Κρουζ στην ταινία

Η υπέροχη Porsche 911 S του 1973 δεν ήταν το μόνο μηχανικό αριστούργημα στην ταινία «Top Gun: Maverick»που έσπασε το box office. Το Darkstar, το stealth jet, το οποίο πιλοτάρει ο Pete «Maverick» Mitchell (Tom Cruise) εκτελώντας καθήκοντα για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τη Lockheed Martin και σηματοδοτεί το –όχι και τόσο απώτερο- μέλλον της αεροπορίας μιας και θα μπορούσε σύντομα να γίνει πραγματικότητα.

Διαβάστε ακόμα: Sky Cruise Hotel - Το ιπτάμενο πολυτελές ξενοδοχείο που θα βρίσκεται μόνιμα στον αέρα με πυρηνική ενέργεια

Το πρωτότυπο πλήρους κλίμακας που παρουσιάστηκε στην ταινία βασίστηκε στο SR-71 Blackbird που κατασκεύασε η Lockheed τη δεκαετία του '60. Αυτό το αναγνωριστικό τζετ μεγάλης εμβέλειας και μεγάλου υψόμετρου ήταν ικανό να ταξιδεύει τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου. Χρησιμοποιήθηκε τόσο από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) όσο και από τη NASA για μυστικές αποστολές προτού αποσυρθεί τελικά στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Εικόνα

Η Lockheed παρουσίασε τελικά έναν φουτουριστικό διάδοχο του Blackbird το 2013. Το SR-72, γνωστό με το παρατσούκλι «ο Γιος του Blackbird», είναι ένα concept υπερηχητικών UAV σχεδιασμένo για συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση. Το φουτουριστικό τζετ ήταν επίσης πηγή έμπνευσης για το ιπτάμενο υπερόπλο στο σίκουελ του «Top Gun».

Εικόνα

Η ομάδα παραγωγής εργάστηκε μαζί με το πλήρωμα της Lockheed για να δημιουργήσει το αεροπλάνο που θα έδειχνε επιβλητικό στη μεγάλη οθόνη. Γεμάτο με κομψές γραμμές, το Darkstar έχει μια απειλητική σιλουέτα όπως και τα δύο υπάρχοντα σχέδια της Lockheed. Διαθέτει επίσης ένα ρεαλιστικό πιλοτήριο με όλα τα σωστά χειριστήρια για να δίνει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί πραγματικά να πετάξει.

«Μέσα από την ομάδα σχεδιασμού της Lockheed μάθαμε πώς να κάνουμε το αεροπλάνο να φαίνεται τρομακτικό και τρελά γρήγορο», δηλώνει ο υπεύθυνος παραγωγής της ταινίας, Τζέρεμι Χιντλ, σε ένα βίντεο από τα παρασκήνια της ταινίας.

Ενώ το SR-72 βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη, η Lockheed έχει δηλώσει ότι ένα πρωτότυπο SR-72 θα μπορούσε να πετάξει το 2025 και να διεξάγει κανονικές πτήσεις τη δεκαετία του 2030.

Το αεροσκάφος θα είναι εξοπλισμένο με υπερηχητικό σύστημα πρόωσης που έχει την ικανότητα να εκτοξεύει το τζετ από στάση έως 6 Mach. Αυτό σημαίνει ότι «ο Γιος του Blackbird» θα είναι δύο φορές πιο γρήγορο περίπου από τον πατέρα του. Τέλος, θα είναι επίσης ικανό να εκτοξεύει υπερηχητικούς πυραύλους. Ίσως, λοιπόν, στην τρίτη ταινία «Top Gun» ο Maverick να πιλοτάρει το πραγματικό μοντέλο.