Yamazaki Limited Edition Tsukuriwake Selection: 100 χρόνια ιαπωνικού ουίσκι σε 4 συλλεκτικές φιάλες

Yamazaki Limited Edition Tsukuriwake Selection: 100 χρόνια ιαπωνικού ουίσκι σε 4 συλλεκτικές φιάλες

Για δεκαετίες, το ιαπωνικό ουίσκι ήταν ένα καλά κρυμένο μυστικό από τους λάτρεις του συγκεκριμένου ποτού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ετικέτες όπως η Yamazaki και η Hibiki έχουν κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση, ειδικά μετά την εξαγορά της Beam Inc. από τον ιαπωνικό γίγαντα οινοπνευματωδών ποτών Suntory, το 2014.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το ιαπωνικό ουίσκι έγινε το πιο πολυπόθητο απόσταγμα στον πλανήτη

Η Suntory συμπληρώνει πλέον 100 χρόνια παραγωγής ουίσκι στο ομώνυμο αποστακτήριό της, εκεί όπου το απόσταγμα διδάχτηκε και παράχθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία και χωρίς την πολυτέλεια κάθε σύγχρονης ποτοποίας.

Για να γιορτάσει την επέτειο, η ιαπωνική φίρμα παρουσίασε το 2022 Yamazaki Limited Edition Tsukuriwake Selection, μια σειρά τεσσάρων φιαλών, όπου κάθε ένα από αυτά τα τέσσερα μπουκάλια εμπεριέχει ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό της ταυτότητας Yamazaki.

Το Puncheon αποτελείται από single malts, παλαιωμένα σε αμερικάνικα δρύινα βαρέλια, τα οποία αποδεικνύονται ιδανικά στο να αναδεικνύουν ορισμένες πολυπλοκότητες στο πνεύμα, όπως καραμέλα βουτύρου, δρυ και βανίλια στον ουρανίσκο.

Το ουίσκι Peated Malt είναι πολύ πιο γήινο, με τον χαρακτηριστικό καπνό της τύρφης να δίνει το στίγμα σε κάθε γουλιά. Τα ουίσκι με τύρφη είναι ένα από τα «βαριά» χαρτιά του Yamazaki.

Ωριμασμένα σε ποιοτικά βαρέλια από τη Βόρεια Ισπανία, τα μπουκάλια Spanish Oak χαρίζουν νότες αποξηραμένων φρούτων στη μύτη και τον ουρανίσκο.

Τέλος, το ουίσκι Mizunara έχει ωριμάσει εδώ και καιρό στα ομώνυμα ιαπωνικά δρύινα βαρέλια, και διαθέτει ένα πλούσιο προφίλ που αποτελείται από μπαχαρικό κανέλας και βαθιές νότες ιαπωνικού θυμιάματος.

Η Yamazaki Limited Edition Tsukuriwake Selection κυκλοφόρησε αρχικά στην Ιαπωνία πριν από δύο χρόνια, αλλά από τον επόμενο μήνα θα είναι διαθέσιμη για πρώτη φορά παγκοσμίως σε επιλεγμένους λιανοπωλητές.

Τα ουίσκι Puncheon, Peated Malt και Spanish Oak έχουν προτεινόμενη λιανική τιμή 450 δολαρίων, ενώ η Mizunara διατίθεται στα 620 δολάρια.Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτα στην αντίστοιχη ιστοσελίδα της Suntory.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ