Air-One: Το πρώτο αεροδρόμιο για ιπτάμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα άνοιξε στη Βρετανία

Το Air One, το πρώτο vertiport στον κόσμο, μόλις άνοιξε τις πόρτες του στο Κόβεντρι της Βρετανίας. Το αεροδρόμιο κάθετης απογείωσης και προσγείωσης drones και ιπτάμενων ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αποτελέσει πιλότο για περισσότερες από 200 παρόμοιες εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο.
 Air-One: Το πρώτο αεροδρόμιο για ιπτάμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα άνοιξε στη Βρετανία

Ένα τεράστιο βήμα πιο κοντά στο μέλλον της ιπτάμενης ιδιωτικής κίνησης φαίνεται να είναι το άνοιγμα του Air-One της Urban-Air Port, του πρώτου αεροδρομίου στον κόσμο για drones και ιπτάμενα ηλεκτρικά οχήματα, γνωστά και ως eVTOL.

Διαβάστε ακόμα: Jetson One - το νέο ιπτάμενο όχημα που μοιάζει να βγήκε από το «Star Wars»

Ο σταθμός που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα στο Κόβεντρι της Βρετανίας, χαρακτηρίζεται ως πρότυπο για περισσότερες από 200 τέτοιες τοποθεσίες ηλεκτρικών αεροσκαφών κάθετης απογείωσης και προσγείωσης που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν σε όλο τον κόσμο.

Εικόνα

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μηδενικών εκπομπών θα μεταφέρουν επιβάτες αλλά και φορτία, ως μέρος του σχεδίου που η εταιρεία αποκαλεί «η επερχόμενη επανάσταση στις πράσινες αεροπορικές μεταφορές».

Μη βιαστείτε ωστόσο να φτιάξετε βαλίτσα. Το Air-One βρίσκεται επί του παρόντος σε πιλοτική λειτουργία, περισσότερο ως πειραματικό μοντέλο παρά ως λειτουργικό vertiport. Σκοπός του είναι να αποδείξει τη σκοπιμότητα ενός παγκόσμιου δικτύου κόμβων που θα μπορούσε να κατασκευαστεί στην ξηρά, στην επιφάνεια της θάλασσας ή ακόμα και στην κορυφή ενός ουρανοξύστη.

Αυτή η ευελιξία σημαίνει ότι το βεληνεκές των υπηρεσιών των vertiports θα μπορούσε να φτάσει σε περιοχές που οι παραδοσιακές αερομεταφορές δεν μπορούν, και θα είχαν επίσης μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με λιγότερη συμφόρηση και ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα vertiports θα ενδείκνυνται όχι μόνο για ταξίδια επιβατών και παράδοση δεμάτων, αλλά και για διαχείριση έκτακτης ανάγκης και επιχειρήσεις ασφάλειας και άμυνας.

Εικόνα

Κατασκευασμένο σε μόλις έντεκα εβδομάδες, το Air-One ακολουθεί έναν ακτινωτό σχεδιασμό 1.580 τετραγωνικών μέτρων που χωρίζεται σε ζώνες. Διαφορετικές ζώνες στεγάζουν κόμβους φορτίων και logistics, υπόστεγο οχημάτων, χώρο ελέγχου ασφαλείας και κέντρο διοίκησης, καθώς και σαλόνι επιβατών, καφέ και χώρους καταστημάτων.

Οι ζώνες αναπτύσσονται γύρω από μια κυκλική πλατφόρμα διαμέτρου 17 μέτρων και ύψους 6 μέτρων όπου θα πραγματοποιούνται οι κάθετες απογειώσεις και προσγειώσεις.

Εικόνα

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Urban-Air Port, ένας από τους θεμελιώδεις στόχους του Air-One είναι να αποδείξει ότι η ειδικά κατασκευασμένη επίγεια υποδομή μπορεί να απελευθερώσει τις δυνατότητες της προηγμένης αεροπορικής κινητικότητας, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς της η αγορά αναμένεται να φτάσει το 1 τρισ. δολάρια μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Εικόνα

Ο εκτελεστικός πρόεδρος Ricky Sandhu χαρακτήρισε την αποκάλυψη του Air-One «το όπλο εκκίνησης για μια νέα εποχή στις μεταφορές». Άλλα vertiports βρίσκονται υπό κατασκευή στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σκανδιναβία και τη Νοτιοανατολική Ασία.

«Τα αυτοκίνητα έχουν δρόμους. Τα τρένα έχουν ράγες. Τα αεροπλάνα έχουν αεροδρόμια. Τώρα, τα ηλεκτρικά αεροσκάφη κατακόρυφης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) έχουν ένα σταθμό Urban-Air», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Sandhu.

Εικόνα

Προς το παρόν, η Urban-Air Port συνεργάζεται με τη Supernal, εταιρεία σχεδιασμού ηλεκτρικών ιπτάμενων οχημάτων, με έδρα την Ουάσιγκτον. Το πρωτότυπο όχημα eVTOL της Supernal, το S-A1, εκτίθεται στο υπόστεγο του Air-One και χρησιμοποιείται στις επιδείξεις φόρτισης eVTOL από κυψέλες υδρογόνου, της φόρτωσης φορτίων αλλά και τις μη επανδρωμένες πτήσεις, συμπεριλαμβανομένης και μίας που πραγματοποιείται για λογαριασμό της Αστυνομίας των West Midlands στην Αγγλία.

Εικόνα

«Η πειραματική λειτουργία του σταθμού στο Κόβεντρι είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τα εμπρός, ώστε να ξανασκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μετακινούνται, θα συνδέονται και θα ζουν», δήλωσε ο επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της Supernal, Mike Whitaker.

Εάν βρίσκεστε στην περιοχή, και επιθυμείτε να δείτε από κοντά τις εγκαταστάσεις του Air-One, μπορείτε να κλείσετε τα εισιτήρια για την επίσκεψή σας στην αντίστοιχη ιστοσελίδα της Urban-Air Port. Το vertiport βρίσκεται στο κέντρο του Κόβεντρι, περίπου τρεις ώρες βόρεια του Λονδίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ