Jetson One: το νέο ιπτάμενο όχημα που μοιάζει να βγήκε από το «Star Wars»

Το One, το νέο ηλεκτρικό ιπτάμενο μονοθέσιο όχημα της σουηδικής Jetson δεν απαιτεί άδεια πιλότου, είναι εύκολο στο χειρισμό και όπως λέει ο δημιουργός του, φτιάχτηκε για διασκέδαση.
Jetson One: το νέο ιπτάμενο όχημα που μοιάζει να βγήκε από το «Star Wars»

Μέσα στον ορυμαγδό νέων οχημάτων με διάφορες τεχνολογίες και χρήσεις, τα eVTOL μοιάζουν να είναι τα πιο υποσχόμενα. Το όνομά τους να προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων electric Vehicle Take Off and Landing, και οι μεγάλοι «παίκτες» της συγκεκριμένης κατηγορίας σχεδιάζουν να μεταμορφώσουν τις μαζικές μεταφορές, με ιπτάμενα ταξί, κομψά «ελικοδρόμια» και ειδικά σχεδιασμένους κόμβους συγκοινωνίας.

Διαβάστε ακόμα: Fiat 500 La Foil - Ένα πλωτό 500αράκι για τους hipsters της θάλασσας

Η Jetson, από την άλλη, βάζει τον πήχη χαμηλότερα. «Θέλουμε απλώς να διασκεδάσουμε», λέει ο Peter Ternström, πρόεδρος και ιδρυτής της σουηδικής εταιρείας, η οποία παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το Jetson One, ένα «προσωπικό ηλεκτρικό εναέριο όχημα». «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αφήσουμε τους μεγάλους να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα», λέει με χιούμορ ο Ternström. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας μάθουμε να πετάτε το αεροσκάφος μας σε πέντε λεπτά. Είναι σαν ένα τζετ σκι ή ένα σκούτερ που πετάει».

Εικόνα
«Μπορείτε να μάθετε να το οδηγείτε σε πέντε λεπτά» υπόσχεται ο σχεδιαστής του Jetson One, Peter Ternström (Πηγή: Jetson)

Η απλότητα και το μέγεθος του ιπτάμενου μονοθεσίου συνεπάγεται ότι τουλάχιστον οι αγοραστές με έδρα τις ΗΠΑ δεν θα χρειαστούν άδεια πιλότου και το σκάφος δεν απαιτεί ειδική πιστοποίηση. Οι μόνοι περιορισμοί για τους ιπτάμενους ιδιοκτήτες του Jetson One είναι απλώς να ακολουθούν τους κανόνες για τα υπερελαφρά σκάφη: απαγορεύεται η πτήση τη νύχτα ή σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ή κοντά σε αεροδρόμια κ.λπ. Κατά τα αλλά, το One είναι έτοιμο για άμεση απογείωση.

Εικόνα
Το One δεν απαιτεί άδεια πιλότου ούτε ειδική πιστοποίηση (Πηγή: Jetson)

Οι 12 μονάδες που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Jetson για το 2022 έχουν ήδη πουληθεί, και η εταιρεία δέχεται τώρα παραγγελίες για το 2023, χρονιά που αναμένει ότι η παραγωγή τουλάχιστον θα διπλασιαστεί. Η μικρή προσφορά και η αυξανόμενη ζήτηση επιτρέπουν στην εταιρεία να είναι μάλλον επιλεκτική όσον αφορά τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες.
«Είτε μας αρέσει είτε όχι, η πρώτη ομάδα ιδιοκτητών θα είναι πρεσβευτές του προϊόντος», λέει ο Ternström στο Robbreport. «Έτσι, αναζητούμε εξέχοντα μέλη μιας κοινότητας, κατά προτίμηση με άδεια πιλότου».

Εικόνα
Οι 12 μονάδες που θα κατασκευαστούν το 2022 έχουν ήδη πουληθεί, ενώ έχουν ανοίξει οι παραγγελίες για το 2023 (Πηγή: Jetson)

Αυτό που παραλαμβάνουν οι επιλεγμένοι ενδιαφερόμενοι είναι ένας λογαριασμός 92.000 δολαρίων και ένα κιτ με τα αποσυναρμολογημένα μέρη του Jetson One. Μερικές ώρες συναρμολόγησης αργότερα έχουν μπροστά τους ένα μηχάνημα 86 κιλών περίπου με οκτώ ρότορες και ημιαυτόματο μηχανισμό πτήσης. Το όχημα μπορεί να μεταφέρει μέγιστο βάρος 95 κιλών και μπορεί να πετάξει ακόμα κι αν χαλάσει ένας κινητήρας. Άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας περιλαμβάνουν ένα πλαίσιο αλουμινίου με ζώνες crumble, βαλλιστικό αλεξίπτωτο και ραντάρ αποφυγής εμποδίων.

Εικόνα
Πλαίσιο αλουμινίου, οκτώ ρότορες και ημιαυτόματος μηχανισμός πτήσης είναι τα κύρια σημεία κατασκευής του One (Πηγή: Jetson)

Μόλις απογειωθεί, το One μπορεί να αναπτύξει τελική ταχύτητα 63 mph (101 περίπου χλμ/ώρα) με εμβέλεια πτήσης περίπου 20 λεπτών ή 20 μιλίων. Μπορεί να ανυψωθεί με ταχύτητα 7,6 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, αλλά ο Ternström υποθέτει ότι το μεγαλύτερο μέρος των πτήσεων θα πραγματοποιούνται μεταξύ 4,5 και 9 μέτρων από το έδαφος.
«Θυμάστε τη σκηνή στο "Return of the Jedi" όταν περνούν με ταχύτητα μέσα στο δάσος με αυτά τα hovercraft;» λέει, «Αυτό ακριβώς μπορεί να αντιγράψει το One. Νομίζω ότι οι αγοραστές του αναζητούν αυτή την εμπειρία των landspeeders της ταινίας».

Εάν λοιπόν πιστεύετε ότι το Jetson One είναι η λύση που ψάχνετε για το μποτιλιάρισμα του Κηφισού, μπορείτε να προσθέσετε στις παραγγελίες του 2023 τη δική σας, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της Jetson. Πριν το κάνετε, ρίξτε μια ματιά στο βίντεο που ακολουθεί για να δείτε το One σε δράση. May the force be with you.