Ντιέγκο Μαραντόνα: Σε δημοπρασία η φανέλα που φορούσε όταν έβαλε το γκολ με το «Χέρι του Θεού»

Η φανέλα που φορούσε ο Ντιέγκο Μαραντόνα κατά τη διάρκεια του προημιτελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 1986 εναντίον της Αγγλίας –όταν σημείωσε το αμφιλεγόμενο γκολ που έμεινε στην ιστορία ως «το χέρι του Θεού»– βγαίνει για πρώτη φορά σε δημοπρασία και αναμένεται να πουληθεί για περισσότερα από 5,2 εκατ. δολάρια.
Ντιέγκο Μαραντόνα: Σε δημοπρασία η φανέλα που φορούσε όταν έβαλε το γκολ με το «Χέρι του Θεού»

Η φανέλα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αργεντινής με το Νο. 10, την οποία φορούσε ο Ντιέγκο Μαραντόνα στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 εναντίον της Αγγλίας, όταν σημείωσε το γκολ που έμεινε στην ιστορία ως «το χέρι του Θεού», βγαίνει για πρώτη φορά σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's.

Διαβάστε ακόμα: Alfa Romeo Tipo 33/3 - Σε δημοπρασία το αγωνιστικό αυτοκίνητο από την ταινία «Le Mans» του Steve McQueen

Ιδιοκτήτης της φανέλας είναι ο Άγγλος πρώην μέσος Στιβ Χοτζ, ο οποίος αντάλλαξε φανέλες με τον Μαραντόνα -μακροχρόνια παράδοση στο ποδόσφαιρο μετά τον αγώνα- αφότου η Αργεντινή κέρδισε τον ημιτελικό με 2-1 και πέρασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τον οποίο επίσης κέρδισε αντιμετωπίζοντας τη Γερμανία.

Εικόνα
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα πανηγυρίζει την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1986. Η Αργεντινή έχει μόλις νικήσει τη Γερμανία με 3-2 στο Στάδιο Atzeca, στην Πόλη του Μεξικού (Πηγή: Associated Press)

Ο Χοτζ ήταν αυτός που κλώτσησε κατά λάθος την μπάλα προς τον Μαραντόνα και του επέτρεψε να τη στείλει στο τέρμα με τη γροθιά του, γκολ που δεν ακυρώθηκε από τους διαιτητές καθώς δεν είχαν ξεκάθαρη άποψη για τη φάση.

Εικόνα
Ο Μαραντόνα στέλνει την μπάλα στα δίχτυα της Αγγλίας, σημειώνοντας το 1ο γκολ της Αργεντινής στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1986. Το γκολ δεν ακυρώθηκε από του διαιτητές και έμεινε στην ιστορία ως «Το χέρι του Θεού» (Πηγή: Getty Images)

Μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Μαραντόνα σημείωσε άλλο ένα γκολ εναντίον της Αγγλίας: αυτό αυτό που ο κόσμος του ποδοσφαίρου ψήφισε το 2002 ως το «Γκολ του Αιώνα». Ο Αργεντίνος επιθετικός, αφού πήρε την μπάλα στο κέντρο, την κράτησε στα πόδια του για 55 μέτρα αγγίζοντάς τη 11 φορές σε 11 δευτερόλεπτα, πέρασε τέσσερις Άγγλους παίκτες και σκόραρε για δεύτερη φορά.

Η νίκη της Αργεντινής επί της Αγγλίας είχε ιδιαίτερη σημασία. Συνέβη άλλωστε μόλις τέσσερα χρόνια μετά τον πόλεμο των Φόκλαντ, τη στρατιωτική διαμάχη 10 εβδομάδων μεταξύ των δύο χωρών για τον έλεγχο των Νήσων Φώκλαντ, της Νότιας Γεωργίας και των Νοτίων Νήσων Σάντουιτς.

Ο Μαραντόνα αργότερα χαρακτήρισε το γκολ που σημείωσε με την κλειστή του γροθιά «κάποιο είδος συμβολικής εκδίκησης εναντίον των Άγγλων» σε μια συνέντευξη για ένα ντοκιμαντέρ του 2019. «Η φανέλα του "Hand of God" έχει βαθιά πολιτιστική αξία για τον κόσμο του ποδοσφαίρου, τον λαό της Αργεντινής και τον λαό της Αγγλίας και είμαι βέβαιος ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει τεράστια υπερηφάνεια που θα έχει την πιο εμβληματική ποδοσφαιρική φανέλα του κόσμου», δήλωσε ο Χοτζ.

Εικόνα
Ο Στιβ Χοτζ της Εθνικής Αγγλίας προσπαθεί μάταια να σταματήσει τον Ντιέγκο Μαραντόνα στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1986 (Πηγή: Getty Images)

Η φανέλα εκτίθεται τις τελευταίες δύο δεκαετίες στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Σύμφωνα με τον Sotheby's, οι ηλεκτρονικές προσφορές για τη δημοπρασία θα γίνονται δεκτές από τις 20 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου, και το κιτ θα εκτίθεται στον εκθεσιακό χώρο του οίκου δημοπρασιών στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εικόνα
Η φανέλα της Εθνικής Αργεντινής με το Νο 10 του Ντιέγκο Μαραντόνα στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου στο Μάντσεστερ της Αγγλίας (Πηγή: Associated Press)

Η φανέλα του Μαραντόνα ενδέχεται να σημειώσει ρεκόρ δημοπρασίας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έχει μεγάλε πιθανότητες να ξεπεράσει την πιο ακριβή φανέλα ποδοσφαίρου που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία: τη φανέλα Νο. 10 που φορούσε ο Πελέ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970, όπου η Βραζιλία νίκησε την Ιταλία. Η βραζιλιάνικη φανέλα έπιασε 225.109 δολάρια κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του 2002 στο Λονδίνο, σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες.

Εάν η φανέλα υπερβεί τις εκτιμήσεις των 5,2 εκατ. δολαρίων, θα μπορούσε επίσης να έρθει αντιμέτωπη με τη φανέλα των Yankees των 5,6 εκατ. δολαρίων του Babe Ruth, η οποία είναι το πιο ακριβό αθλητικό αντικείμενο που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία.

Ο Μαραντόνα, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 60 ετών το 2020, μνημονεύεται ευρέως ως ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έζησαν ποτέ. Υπεύθυνοι για τον θάνατό του κρίθηκαν, τον Μάιο του 2021, επτά επαγγελματίες υγείας στην Αργεντινή, με κατηγορίες ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενη πρόθεση.

Τον περασμένο μήνα, η οικογένεια του Μαραντόνα έδωσε στη δημοσιότητα κοινή δήλωση, με την οποία κατήγγειλε τον τρόπο αντιμετώπισης του αστέρα του ποδοσφαίρου κατά τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του. Ο Μαραντόνα και ο Πελέ έχουν ονομαστεί από κοινού «Παίκτες του Αιώνα» από τη FIFA το 2000.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δημοπρασία αλλά και για υποβολή προσφορών μπορείτε να επισκεφθείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα του οίκου Sotheby's.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ