Πίτσα από «χρυσάφι»: Γιατί κάθε κομμάτι της Louis XIII κοστίζει πάνω από 1.000 ευρώ

Με συνολική αξία που φτάνει μέχρι και τα 10.000 ευρώ, η πίτσα Louis XIII, που σερβίρει ο σεφ Renato Viola στο Σαλέρνο της Ιταλίας, θεωρείται δικαιωματικά ως η ακριβότερη στον κόσμο.
Πίτσα (Πηγή: Shutterstock)

Σχεδόν όλοι έχουμε παραπονεθεί κάποια στιγμή για μια αύξηση στην τιμή της πίτσας από το αγαπημένο μας ιταλικό εστιατόριο. Αν τα 10 ή τα 12 ευρώ σου φαίνονται πολλά, τότε τι να πουν και κάποιοι, που μπορεί να πληρώσουν μέχρι και 10.000 ευρώ για να γευτούν την πιο ακριβή πίτσα στον πλανήτη; Ο λόγος για την Louis XIII, όπως είναι το όνομά της, την οποία τη σερβίρει αυτοπροσώπως ο εμπνευστής και δημιουργός της, σεφ Renato Viola.

Διαβάστε ακόμα: Papi Steak - Η μπριζόλα που έρχεται σε δερμάτινη βαλίτσα και κοστίζει 900 ευρώ

O Ιταλός σεφ που βρίσκεται πίσω από την ιδέα της ακριβότερης πίτσας στον κόσμο, θέλησε να φτιάξει ένα πιάτο, το οποίο να απευθύνεται σε λίγους. Για την ακρίβεια σε πολύ λίγους. Γι' αυτό και το γέμισε με τα καλύτερα υλικά, που θα μπορούσε να βρει και όρισε την τιμή του λίγο κάτω από τα 10.000 ευρώ.

Η πίτσα για την οποία μιλάμε έχει διάμετρο 20 εκατοστών (δε τη λες και πολύ μεγάλη), ωστόσο στο πάνω μέρος της υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη από εκλεκτό χαβιάρι, ένας ολόφρεσκος αστακός Νορβηγίας, καθώς επίσης και επτά διαφορετικά τυριά.

Όπως είναι λογικό μια τέτοια πίτσα δεν θα μπορούσε να σερβίρεται σε ένα κουτί από χαρτόνι. Για όποιον την παραγγείλει μέσω της ιστοσελίδας του Ιταλού σεφ, ο Renato Viola την ετοιμάζει και τη φέρνει σπίτι του, μαζί με άλλα δύο άτομα, τα οποία ετοιμάζουν ένα ολόκληρο experience για τον πελάτη.

Φέρνουν ειδικά πιάτα, στα οποία κόβεται το κάθε κομμάτι της πίτσας, καθώς επίσης και ποτά για να τη συνοδεύσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο σεφ φέρνει μαζί του ένα κονιάκ (Remy Martin Cognac Louis XIII), μία σαμπάνια (Champagne Krug Clos Du Mesnil 1995) και ένα μπράντι (Cardenal Mendoza Sanchez Charter Real Romate Finos), τα οποία τα θεωρεί εξαιρετικά σημαντικά για το pairing του φαγητού.

Αν υπολογίσουμε ότι η πίτσα κοστίζει κοντά στα 10.000 ευρώ και την κόψουν στα οκτώ κομμάτια όπως γίνεται συνήθως, τότε μιλάμε για μια τιμή ανά κομμάτι που ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Να τα αξίζει άραγε;

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ