Broil King Regal 500: Η ψησταριά-καπνιστήρι με pellet για barbecue εκτός συναγωνισμού

Η Broil King ανεβάζει τον πήχη στο barbcue φέρνοντας στη βεράντα σας μια ψησταριά pellet 3 σε 1. Η Broil King Regal 500 Pellet Grill μπορεί να ψήσει, να καπνίσει ή να φουρνίσει με το πάτημα ενός κουμπιού, ό,τι και να τοποθετήσετε στη σχάρα της, αφαιρώντας το παραμικρό άγχος για λάθη στο ψήσιμο.
Broil King Regal 500: Η ψησταριά-καπνιστήρι με pellet για barbecue εκτός συναγωνισμού

Ενώ οι ψησταριές και τα καπνιστήρια pellet -όπως η Broil King Regal 500 Pellet Grill- είναι εδώ και χρόνια μόδα στις ΗΠΑ, η πλειοψηφία των αφοσιωμένων του barbecue στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη υιοθετεί πιο παραδοσιακές λύσεις. Άλλωστε, εμείς οι Έλληνες συνήθως είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι με τα κλισέ βασικά ψητά (παϊδάκια, μπριζόλες, λουκάνικα, μπιφτέκια άντε και κάνα κοντοσούβλι).

Διαβάστε ακόμα: Papi Steak - Η μπριζόλα που έρχεται σε δερμάτινη βαλίτσα και κοστίζει 900 ευρώ

Οι Αμερικανοί από την άλλη (ειδικά εκείνοι στις Νότιες Πολιτείες), πειραματίζονται εδώ και χρόνια, ψήνοντας στη σχάρα και καπνίζοντας μια μεγάλη ποικιλία από εξωτικά κομμάτια κρέατος, αναπτύσσοντας παράλληλα μια τεράστια γκάμα από διαφορετικές συνταγές και σάλτσες.

Το brisket και ο «σιδηρόδρομος» (στηθοπλευρά) είναι δύο βασικά κομμάτια που λατρεύουν οι Αμερικανοί. Το κάπνισμα σε χαμηλή θερμοκρασία είναι ο ιδανικός τρόπος μαγειρέματος γι’ αυτά τα κρέατα, καθώς η εγγενώς σκληρή υφή τους μαλακώνει τόσο πολύ που το κρέας πέφτει μόνο του από το κόκκαλο ή απλά τεμαχίζεται όπως το pulled pork.

Εικόνα
Τα spare ribs είναι ένα από τα αγαπημένα κρέατα των Αμερικανών που απαιτούν όμως αργό ψήσιμο (Πηγή: General Gas)

Μια τυπική συνεδρία καπνίσματος μπορεί να διαρκέσει από πέντε έως 12 ώρες και περισσότερο, και περιλαμβάνει κάθε είδους ιεροτελεστίες στην πορεία, συμπεριλαμβανομένων του τυλίγματος με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και τα τακτικά ψεκάσματα με χυμό μήλου και ξύδι μηλίτη.

Για να μαγειρέψετε με χαμηλή φωτιά, μια εναλλακτική του καπνίσματος είναι μια καλά σφραγισμένη ψησταριά με κάρβουνο. Ωστόσο η διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας σ' αυτήν την περίπτωση είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος αν δεν ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε. Τα barbecue με κάρβουνο απαιτούν επίσης συνεχή παρακολούθηση καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Κι εδώ είναι όπου μια πανίσχυρη ψησταριά pellet μπορεί να πραγματικά να θριαμβεύσει.

Τι είναι η ψησταριά pellet;

Οι ψησταριές pellet καίνε κομματάκια συμπιεσμένου ξύλου με μεγάλη ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων για να διαλέξετε – σφενδάμι, μηλιά, βελανιδιά, κερασιά, κλπ. Για την καύση απαιτείται μια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία ενός κοχλία (σκεφτείτε ένα εξάρτημα σαν ένα μεγάλο τιρμπουσόν) που μεταφέρει τα pellet από μια χοάνη σε ένα δοχείο που είναι τοποθετημένo κάτω από έναν μεταλλικό εκτροπέα θερμότητας. Ένας ανεμιστήρας χρησιμοποιείται επίσης για να δυναμώνει τη φλόγα. Η όλη διαδικασία ελέγχεται από έναν ενσωματωμένο υπολογιστή με οθόνη και πίνακα ελέγχου.

Εικόνα
Στο γράφημα μπορείτε να διακρίνετε πώς ακριβώς λειτουργεί η Broil King Regal 500 Pellet Grill (Πηγή: General Gas)

Ο λόγος που οι ψησταριές pellet είναι εξαιρετικές είναι ότι αφαιρούν εντελώς το άγχος του ελέγχου από κάθε είδους ψήσιμο, είτε μιλάμε για ψήσιμο στη σχάρα είτε για κάπνισμα ή ψήσιμο στο φούρνο. Μ’ αυτή τη λογική, ακόμη και ένας αρχάριος παράγει εκπληκτικά αποτελέσματα.

Εικόνα
Η μονάδα ρύθμισης της έντασης του ανεμιστήρα στην Broil King Regal 500 Pellet Grill (Πηγή: General Gas)

Πως γίνεται αυτό; Ο αλγόριθμος της υπολογιστικής μονάδας είναι τόσο καλά επιλεγμένος που αν, για παράδειγμα, ρυθμίσετε μια θερμοκρασία στην οθόνη στους 180˚C, η σχάρα θα διατηρήσει αυτή τη θερμοκρασία για όσο διάστημα υπάρχουν pellet στη χοάνη. Ακριβώς όπως ένας εσωτερικός φούρνος.

Για μια μακρά συνεδρία καπνίσματος, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στους 107˚C και θα παραμείνει έτσι για ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να ασχοληθείτε με οτιδήποτε άλλο θέλετε, ενώ τα παϊδάκια σας θα μαγειρεύονται στην τελειότητα.

Εικόνα
Στην Broil King Regal 500 Pellet Grill μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στους 107˚C και να είστε σίγουροι ότι θα παραμείνει έτσι για ώρες (Πηγή: General Gas)

Ακόμη και το τυπικό ψήσιμο στη σχάρα είναι εγγυημένο. Απλώς ανεβάζετε τη θερμότητα στους 220°C ή περισσότερο, κλείνετε το καπάκι και πηγαίνετε για μπύρες με τους καλεσμένους σας, έχοντας το κεφάλι σας ήσυχο ότι τίποτα δεν θα καεί και ότι όλα θα μαγειρευτούν εξαιρετικά. Επίσης οι ψησταριές pellet εμποτίζουν το φαγητό με μια διακριτική καπνιστή γεύση που θα λατρέψετε.

Εικόνα
Η Broil King Regal 500 Pellet Grill όχι μόνο θα ψήσει κάθε φαγητό στην εντέλεια αλλά και θα του δώσει μια εξαιρετική καπνιστή γεύση (Πηγή: General Gas)

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις περισσότερες ψησταριές pellet μέσω εφαρμογής στο smartphone σας, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τη σχάρα και να παρακολουθείτε τη διαδικασία από απόσταση. Οι περισσότερες εφαρμογές διαθέτουν επίσης μια μεγάλη γκάμα δελεαστικών συνταγών που η αντίστοιχη ψησταριά θα μαγειρέψει σχεδόν αυτόνομα.

Εικόνα
Κατεβάζοντας την εφαρμογή της Broil King στο smartphone σας μπορείτε να ελέγξετε τη λειτουργία της Broil King Regal 500 από απόσταση (Πηγή: General Gas)

Ίσως το μόνο πράγμα στο οποίο οι περισσότερες ψησταριές pellet δεν είναι ιδιαίτερα καλές είναι το ψήσιμο μπριζόλας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι θερμοκρασίες τους δεν είναι αρκετά υψηλές και η πλάκα εκτροπής κάτω από τη σχάρα ψησίματος εμποδίζει τις γυμνές φλόγες να «φιλήσουν» το κρέας. Ωστόσο, ορισμένες ψησταριές pellet μπορούν να φτάσουν σε θερμοκρασίες 315˚C και η Broil King Regal 500 είναι μία από αυτές.

Broil King Regal 500 Pellet Grill: To design

Η Broil King Regal 500 είναι κατασκευασμένη σαν ατμοκίνητο τρένο. Με ατσάλινη επένδυση 2mm, έχει διαστάσεις Υ127 x Π149 x Β70 cm και είναι αναμφισβήτητα το πιο στιβαρό barbecue που θα συναντήσετε ποτέ. Μόλις τοποθετηθεί, ακόμη και μια κατολίσθηση θα δυσκολευόταν να το κουνήσει.

Όσον αφορά στο μέγεθος grill, συμπεριλαμβανομένης της πάνω σχάρας συντήρησης θερμότητας με επικάλυψη πορσελάνης, το μοντέλο έχει χώρο μαγειρέματος 5.580 τετραγωνικά εκατοστά. Η κύρια σχάρα μαγειρέματος 81 cm x 49 cm διπλής όψεως είναι κατασκευασμένη από χυτοσίδηρο βαρέως τύπου και χωρίζεται έξυπνα σε πέντε ξεχωριστά τμήματα για εύκολη αφαίρεση κατά τον καθαρισμό.

Εικόνα
Η κύρια σχάρα μαγειρέματος διπλής όψεως της Broil King Regal Pellet Grill​​​​​​ είναι κατασκευασμένη από χυτοσίδηρο βαρέως τύπου (Πηγή: General Gas)

Το τεράστιο ατσάλινο καπάκι διαθέτει φλάντζα τύπου φούρνου γύρω από ολόκληρη την άκρη, στοιχείο που βοηθά ουσιαστικά στη συντήρηση της θερμότητας, ειδικά σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Διαθέτει επίσης έναν έξυπνο αναδευτήρα καθαρισμού που αδειάζει τη στάχτη σε ένα μικρό δοχείο κάτω από το σασί. Απλώς κουνήστε τον μπροστινό μοχλό από τη μία πλευρά στην άλλη μετά από κάθε συνεδρία ψησίματος και είστε έτοιμοι για την επόμενη.

Εικόνα
Το σύστημα καθαρισμού της Broil King Regal Pellet Grill​​​​​​ επιτρέπει εύκολη και γρήγορη αφαίρεση της στάχτης, κάτι που δεν θα βρείτε στις ανάλογες ψησταριές του ανταγωνισμού (Πηγή: General Gas)​
​​​​

Η λεπτομέρεια αυτή αποτελεί τεράστια ευκολία. Σχεδόν όλες οι υπόλοιπες ψησταριές pellet της αγοράς απαιτούν την αφαίρεση της λιπαρής πλάκας του grill, του εκτροπέα θερμότητας και του προστατευτικού της κατσαρόλας για να καθαριστεί με ηλεκτρική σκούπα το αναπόφευκτο χάος της στάχτης pellet που συνεπάγεται κάθε ψήσιμο.

Εικόνα
Σημαντικό πλεονέκτημα της Broil King Regal 500 αποτελεί το γεγονός ότι μπορεί να φτάσει τους μαγικούς 320˚C που απαιτούνται για το ψήσιμο μπριζόλας (Πηγή: General Gas)

Η Broil King Regal 500 περιλαμβάνει επίσης και ένα αποτελεσματικό σύστημα δίσκου αποστράγγισης για τα περιττά λίπη που αναπόφευκτα δημιουργεί το αργό και χαμηλό μαγείρεμα. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα τη ψησταριάς είναι ότι μπορεί να φτάσει τους μαγικούς 320˚C που απαιτούνται για το ψήσιμο μπριζόλας, και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που λίγες συσκευές τους είδους της μπορούν να καταφέρουν.

Broil King Regal 500 Pellet Grill: Ο πίνακας ελέγχου

Όλες οι ψησταριές pellet είναι εξοπλισμένες με ενσωματωμένους υπολογιστές που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία έτσι ώστε να διατηρούν σταθερή θερμότητα σε όλη τη διαδικασία ψησίματος ή καπνίσματος. Εκτός από τα τρία προκαθορισμένα κουμπιά μαγειρέματος στην οθόνη της Regal 500 (Καπνός, Φούρνος και Γκριλ) μπορείτε επίσης να επιλέξετε τις δικές σας θερμοκρασίες κατά βούληση χρησιμοποιώντας το τεράστιο χειριστήριο από καουτσούκ στο μπροστινό μέρος.

Δεν θα χρειαστεί επίσης να φοράτε τα γυαλιά ανάγνωσης για να δείτε τη θερμοκρασία στην οθόνη αυτού του μοντέλου, καθώς οι φιγούρες είναι έντονα φωτισμένες και με τεράστια γράμματα.

Εικόνα
Ευανάγνωστος, ακριβής και χρηστικός, ο πίνακας ελέγχου της Regal 500 τρία προκαθορισμένα κουμπιά μαγειρέματος -Καπνός, Φούρνος και Grill (Πηγή: General Gas)

Ο ψηφιακός πίνακας ελέγχου είναι ακριβής και απλός στη χρήση. Εκτός από τον χειροκίνητο επιλογέα ελέγχου θερμοκρασίας, έναν χρονοδιακόπτη και ρολόι στοπ, ο ψηφιακός ελεγκτής της Regal 500 διαθέτει επίσης δύο εισόδους ανιχνευτή θερμοκρασίας κρέατος, μία για καθένα από τα δύο ειδικά θερμόμετρα με τα οποία αποστέλλεται (οι περισσότερες ψησταριές που διαθέτουν τέτοιον ανιχνευτή αποστέλλονται μόνο με μία).

Εικόνα
Η Broil King Regal 500 αποστέλλεται με 2 ειδικά θερμόμετρα κρέατος που συνδέονται στον ψηφιακό πίνακα ελέγχου της ψησταριάς (Πηγή: General Gas)

Όπως συμβαίνει με όλες τις καλές ψησταριές pellet, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Regal 500 μέσω της εφαρμογής της Broil King (συνδέεται με Bluetooth ή wi-fi), ώστε να μπορείτε να την ελέγχετε εξ αποστάσεως. Η ψησταριά συνοδεύεται επίσης από ένα πλήρες σετ σούβλας, συμπεριλαμβανομένου του μοτέρ περιστροφής.

Εικόνα
Η Broil King Regal 500 Pellet Grill συνοδεύεται από ένα πλήρες σετ σούβλας, συμπεριλαμβανομένου του μοτέρ περιστροφής (Πηγή: General Gas)

Αυτό που πρέπει να προσθέσετε ίσως στο κόστος είναι ένα ειδικό κάλυμμα (δεν περιλαμβάνεται στον στάνταρ εξοπλισμό), έστω και μόνο για την προστασία των ηλεκτρικών από τις κακές καιρικές συνθήκες. Το κάλυμμα γι’ αυτό το μεγαθήριο είναι κατασκευασμένο εξαιρετικά και θα διαρκέσει για χρόνια χωρίς να «σκάσει» και τελικά να αποσυντεθεί όπως συμβαίνει με τα περισσότερα του ανταγωνισμού.

Broil King Regal 500 Pellet Grill: Τα pellets

Όλες οι ψησταριές pellet λειτουργούν τέλεια με pellet ειδικά για τρόφιμα, τα οποία συνιστά και κατασκευάζει το ίδιο το brand. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, όταν η Broil King ανέπτυξε αυτό το μοντέλο, αποφάσισε ότι ένα ελαφρώς μικρότερο σφαιρίδιο θα ήταν καλύτερο για τον κοχλία του.

Εικόνα
Τα pellet της Broil King είναι ελαφρώς μικρότερα από εκείνων των περισσότερων άλλων brands (Πηγή: General Gas)

Συγκρίνοντας λοιπόν τα pellet της Broil King με τα αντίστοιχα της Weber και της Traeger, τα pellet της Traeger είναι όντως μεγαλύτερα ενώ εκείνα της Weber έχουν ακριβώς το ίδιο πλάτος. Υποθέτουμε λοιπόν ότι η Regal 500 θα λειτουργήσει τέλεια με pellet Weber, αλλά πιθανώς όχι τόσο καλά με Traeger.

Εικόνα
Η Broil King διαθέτει πέντε ποικιλίες pellet (Πηγή: General Gas)

Πέρα από τις υποθέσεις, τα pellet της Broil King εγγυώνται το ιδανικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν πέντε διαθέσιμες ποικιλίες σφαιριδίων Broil King, συμπεριλαμβανομένων των μειγμάτων μήλου, καρυδιάς, μεσκίτ και Griller's Select.

Broil King Regal 500 Pellet Grill: Η συναρμολόγηση

Οι ψησταριές pellet είναι πολύ πιο στιβαρά κατασκευασμένες από οποιοδήποτε άλλο είδος barbecue. Σε αντίθεση με τις ψησταριές αερίου και κάρβουνου που απαιτούν σχεδόν πλήρη συναρμολόγηση, οι ψησταριές pellet (συμπεριλαμβανομένης της Regal 500) έρχονται από το εργοστάσιο σχεδόν πλήρως συναρμολογημένες.

Θα χρειαστείτε ίσως βοήθεια για να μεταφέρετε την εξαιρετικά βαριά κύρια μονάδα που περιλαμβάνει το κομμάτι της ψησταριάς, το καπάκι και τον ελεγκτή της οθόνης χοάνης στο σημείο όπου θέλετε να την τοποθετήσετε. Όλα ωστόσο είναι προ-καλωδιωμένα, οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε τα στιβαρά πόδια, ένα ή δύο σταυρωτά γόνατα και τα μέρη της ψησταριάς. Τα πάντα διαθέτουν σαφή σήμανση και όλα τοποθετούνται τέλεια με μηδενική προσπάθεια.

Εικόνα
Παρά το τεράστιο μέγεθός του, αυτό το μοντέλο είναι ένα από τα πιο εύκολα στη συναρμολόγηση (Πηγή: General Gas)

Με τιμή περίπου 2.099 ευρώ από τον επίσημο προμηθευτή της Broil King , την General Gas, η Broil King Regal 500 Pellet Grill μπορεί να απέχει πολύ από μια φθηνή παραλλαγή της, λόγω του ότι είναι μια εξαιρετική ψησταριά από όλες τις απόψεις. Για να το θέσουμε διαφορετικά, δεν θα χρειαστεί ποτέ να ξοδέψετε ένα ευρώ παραπάνω για να πάρετε μια άλλη ψησταριά ώστε να κάνετε αυτό που δεν κάνει αυτό το τέρας που έχετε ήδη στη βεράντα σας.

Για περισσότερες πληροφορίες για την Broil King Regal 500 Pellet Grill, αλλά και για παραγγελίες μπορείτε να επισκεφθείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα της General Gas.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ