Andy Warhol: Πίνακας με τη Marilyn Monroe πάει για τιμή ρεκόρ 200 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία του Christie's

To πορτρέτο της Marilyn Monroe, «Shot Sage Blue Marilyn», που έφτιαξε ο Andy Warhol πριν από 60 χρόνια θα πωληθεί από τον οίκο Christie's αυτόν τον Μάιο. Σύμφωνα μάλιστα με τους εκτιμητές, πρόκειται να γίνει ένα από τα πιο ακριβά έργα σύγχρονης τέχνης που έχουν πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία. 
Andy Warhol: Πίνακας με τη Marilyn Monroe πάει για τιμή ρεκόρ 200 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία του Christie's

Ο πίνακας «Shot Sage Blue Marilyn» (1964) του Andy Warhol πρόκειται να παρουσιαστεί σε μια βραδινή δημοπρασία του οίκου Christie's στη Νέα Υόρκη με έργα τέχνης του 20ού αιώνα και αναμένεται να πιάσει τιμή πώλησης γύρω στα 200 εκατ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμα: Sotheby’s - Στο «σφυρί» έργα τέχνης εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την «Macklowe Collection»

Εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες των εκτιμητών του οίκου, το ποσό αυτό θα μπορούσε σχεδόν να διπλασιάσει το τρέχον ρεκόρ του Warhol των 105,4 εκατ. δολαρίων, που σημειώθηκε όταν ο πίνακάς του «Silver Car Crash» του 1963 πουλήθηκε στον Sotheby's το 2013.

Με διαστάσεις 1x1 μέτρο, η μεταξοτυπία απεικονίζει μια φωτογραφία Τύπου από την ταινία της Monroe «Niagara» του 1953. Η εικόνα μάλιστα αποτελεί υλικό που χρησιμοποίησε επανειλημμένα ο Warhol στα έργα του μέχρι τον θάνατό του, το 1987. Προέρχεται από τη σειρά πορτρέτων του, «Shot Marilyn», τα οποία δημιούργησε ο Warhol μετά από ένα περιστατικό στο στούντιό του στο κέντρο της πόλης, το 1964, όταν ένας ανώνυμος επισκέπτης πυροβόλησε και κατέστρεψε ένα απόθεμα άβαφων καμβάδων.

Το έργο προέρχεται από τη συλλογή των Ελβετών εμπόρων τέχνης, Thomas και Doris Ammann. Τα δύο αδέρφια ήταν συνιδρυτές της οικογενειακής τους γκαλερί, γνωστή για την προσέλκυση υψηλού προφίλ συλλεκτών έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Η Doris διηύθυνε την επιχείρηση μέχρι τον θάνατό της σε ηλικία 76 ετών, τον Μάρτιο του 2021, ενώ ο αδερφός της είχε αποβιώσει σχεδόν τρεις δεκαετίες νωρίτερα, το 1993.

Εικόνα
Ο Andy Warhol ποζάρει μπροστά στα διάσημα πορτρέτα της Marilyn Monroe, στην Tate Gallery του Λονδίνου, τον Φεβρουάριο του 1971 (Πηγή: Getty Images)  

Προτού ο Thomas Ammann αποκτήσει το έργο στη δεκαετία του 1970, ο πίνακας ανήκε στον εκδότη και διάσημο συλλέκτη της Νέας Υόρκης, S.I. Newhouse. Ο Warhol δημιούργησε μόνο πέντε εκδοχές του παρόντος πίνακα, με τις υπόλοιπες να παραμένουν σε χέρια μεγάλων συλλεκτών όπως οι Αμερικανοί επενδυτές Peter Brant και Ken Griffin.

Τα έσοδα από την πώληση του πορτρέτου του Warhol θα διατεθούν για το ομώνυμο ίδρυμά των Ammann, μια φιλανθρωπική οντότητα που ιδρύθηκε από τους διαχειριστές της οικογένειας για να ωφελήσει σκοπούς που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση. Το ίδρυμα έχει δημιουργηθεί για να λειτουργήσει μόνο για μια περίοδο 3 έως 5 ετών, έως ότου διανεμηθούν πλήρως τα κεφάλαια από την πώληση του Warhol, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του οίκου Christie's.

A post shared by Christie's (@christiesinc)

Η πώληση του πορτρέτου του Warhol σηματοδοτεί άλλη μια σημαντική ώθηση στην αγορά τέχνης μετά την πανδημία του κορονοϊού, καθώς μεγάλα, πολυαναμενόμενα έργα γίνονται διαθέσιμα από ιδιωτικές συλλογές.

Μιλώντας για τη σημασία του έργου σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του οίκου στη Νέα Υόρκη, ο Alex Rotter, πρόεδρος των τμημάτων τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα του Christie’s, ανέφερε: «Αυτός ο πίνακας ήταν ένα μυστήριο για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο της τέχνης. Όταν λοιπόν ένας πίνακας σαν αυτόν βγαίνει σε δημοπρασία, αλλάζει την αγορά όχι μόνο για τον Warhol, αλλά για όλους τους καλλιτέχνες».

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τον πίνακα και τη δημοπρασία στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του οίκου Christie's

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ