Το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό στον κόσμο, ιδιοκτησίας Andrey Melnichenko και αξίας 580 εκατ. κατάσχεσε η Ιταλία

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος «A», αξίας 580 εκατ. δολαρίων του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Andrey Melnichenko φέρεται να κατάσχεσε η Ιταλία. Το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό yacht στον κόσμο έχει σχεδιαστεί από τον Philippe Starck, διαθέτει αντιεκρηκτικά παράθυρα ενώ το κύριο κατάρτι του έχει μαγαλύτερο ύψος από το Big Ben.
 Το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό στον κόσμο, ιδιοκτησίας Andrey Melnichenko και αξίας 580 εκατ. κατάσχεσε η Ιταλία

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Andrey Igorevich Melnichenko βρέθηκε στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ λίγες μέρες πριν, αφού φέρεται να συμμετείχε σε τηλεοπτική συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα: Roman Abramovich - Το megayacht Eclipse των 590 εκατ. δολαρίων που δεν κατάφεραν να κατασχέσουν οι Ευρωπαίοι

Ως αποτέλεσμα, το τεράστιο yacht «A» του δισεκατομμυριούχου αξίας 500 εκατ. δολαρίων κατασχέθηκε από την ιταλική αστυνομία και τοποθετήθηκε σε ειδική αποβάθρα στο βόρειο λιμάνι της Τεργέστης. Το μοναδικό στο είδος του megayacht λέγεται ότι είναι το μεγαλύτερο ιστιοφόρο στον κόσμο με μήκος 142,81 μέτρα.

Εικόνα
To Sailing Yacht A του Ρώσου ολιγάρχη  Andrey Melnichenko, στην Κέρκυρα το 2018 (Πηγή: Shutterstock)

Το Sailing Yacht A είναι το δεύτερο megayacht στον στόλο του Andrey Melnichenko. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει επίσης το εξίσου εξαιρετικό Motor Yacht A, το οποίο δείχνει την αγάπη του Melnichenko για τα μη συμβατικά σκάφη.

Για να το θέσουμε συγκριτικά, το μήκος του πολυτελούς ιστιοπλοϊκού είναι μεγαλύτερο από ό,τι ενάμιση γήπεδο ποδοσφαίρου. Το Sailing Yacht A είναι ένα θαύμα μηχανικής που ξεπερνά τα όρια της τυπικής κατασκευής γιοτ, κάτι που επιθυμούσε εξαρχής ο Melnichenko.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο Ρώσος συγκέντρωσε τη δική του ομάδα που ανέλαβε να εκπονήσει το έργο από το σχεδιασμό μέχρι την ολοκλήρωση. Για να σχεδιάσει το μοναδικό megayacht ώστε να χρησιμοποιεί πανιά, ο δισεκατομμυριούχος επέλεξε τον διάσημο σχεδιαστή Philippe Starck, ενώ ο βετεράνος κατασκευαστής superyacht Dirk Kloosterman ηγήθηκε της ομάδας.

Το Sailing Yacht A ήταν το πιο φιλόδοξο έργο για τον Dirk Kloosterman, ο οποίος στο παρελθόν συμμετείχε στην κατασκευή του «Rising Sun» του Larry Ellison. Το ναυπηγείο HDW στο Kiel της Γερμανίας επιλέχθηκε ως o χώρος της κατασκευής του megayacht και οι εργασίες ξεκίνησαν τελικά το 2011 με την επιλεγμένη από τον Melnichenko ομάδα να αναλαμβάνει τη διαδικασία κατασκευής, κάτι που είναι αντίθετο με την τυπική διαδικασία ναυπήγησης. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί και τελικά το Sailing Yacht «A» παραδόθηκε στον δισεκατομμυριούχο το 2017 μετά από εκτεταμένες θαλάσσιες δοκιμές.

Ο αντισυμβατικός σχεδιασμός του Sailing Yacht «A» είναι πολύ διαφορετικός από οτιδήποτε άλλο υπάρχει. Ο σχεδιασμός της γάστρας μοιάζει με μια φουτουριστική εκδοχή των ιστιοφόρων του παρελθόντος. Το λεπτό σχήμα του σκάφους όχι μόνο το κάνει αεροδυναμικό αλλά και του δίνει μια στιβαρή εμφάνιση που υπό γωνίες το κάνει να μοιάζει με πολεμικό πλοίο.

Αν και το κύτος του πλοίου είναι κατασκευασμένο κυρίως από χάλυβα, η κατασκευή ενσωματώνει επίσης ελαφριά σύνθετα υλικά και ανθρακονήματα για να κάνει το σκάφος όσο πιο ελαφρύ γίνεται. Η καθαρή γραμμή του megayacht ταξιδεύει απρόσκοπτα από από την πλώρη στην πρύμνη χωρίς διακοπές, μόνο για να «πέσει» κλιμακωτά προς τα πίσω, δίνοντας στο σκάφος ένα τρισδιάστατη, πολυεπίπεδη σιλουέτα. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε το ότι ενώ υπάρχουν 24 πόρτες κατά τόπους στη γάστρα, όλες είναι επιμελώς κρυμμένες στον έξυπνο σχεδιασμό με τέτοιον τρόπο ώστε η αίσθηση της ενιαίας επιφάνειας του εξωτερικού να μην διαταράσσεται.

Το Sailing Yacht «A» έχει μέγιστη δοκό 24,88 μέτρα και βύθισμα οκτώ μέτρα. Το πλοίο έχει οκτώ καταστρώματα, που συνδέονται με πολλαπλούς ανελκυστήρες και σπειροειδείς σκάλες. Για να διατηρείται το πολυτελές σκάφος λειτουργικό και να εξυπηρετούνται έως και 20 φιλοξενούμενοι απαιτείται πλήρωμα 54 μελών. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν φωτογραφίες από το εσωτερικό του πλοίου, το οποίο κρατήθηκε μυστικό από τον ιδιοκτήτη και τους κατασκευαστές του πλοίου.

Εικόνα

Το γιγάντιο πολυτελές σκάφος φαίνεται πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθός του χάρη στα τρία κολοσσιαία κατάρτια. Το κύριο ιστίο υψώνεται 100 μέτρα πάνω από την ίσαλο γραμμή, καθιστώντας το ψηλότερο από το Big Ben. Τα κυρτά ιστία διαθέτουν αεροδυναμικό σχεδιασμό για να κόβουν τον αέρα με ελάχιστη αντίσταση και είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα καθώς είναι το μόνο υλικό που θα μπορούσε να αντέξει την πίεση.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα μεγαλύτερα κατάρτια από ανθρακονήματα στον κόσμο. Τα πανιά είναι επίσης εξίσου ογκώδη με συνολική επιφάνεια 3.747 τετραγωνικών μέτρων, ίση με το μέγεθος μισού γηπέδου ποδοσφαίρου. Με ανοιχτά πανιά, η θέα του Sailing Yacht A κόβει την ανάσα.

Εικόνα

Άλλα ενδιαφέροντα σημεία του Sailing Yacht A περιλαμβάνουν έναν υποβρύχιο λοβό παρατήρησης με τρεις γυάλινες «φούσκες» ειδικά διαμορφωμένες στην καρίνα ώστε να προσφέρουν θέα στις προπέλες. Το σκάφος τροφοδοτείται από ένα υβριδικό πετρελαιοηλεκτρικό σύστημα με προπέλες ελεγχόμενου βήματος. Ο συνδυασμός αυτός προσδίδει στο γιοτ τελική ταχύτητα 23 κόμβων και ταχύτητα πλεύσης 19,5 κόμβων, με εμβέλεια 6.500 ναυτικών μιλίων. Το σκάφος διαθέτει επίσης γκαράζ που μπορούν να χωρέσουν τέσσερα ταχύπλοα και ένα υποβρύχιο και διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο touch-and-go στην πλώρη.

Ποιος είναι ο Andrey Igorevich Melnichenko

Εικόνα
 Isabelle Bscher, Aleksandra Melnichenko και Andrey Melnichenko, στο St. Moritz της Ελβετίας, στις 27 Δεκεμβρίου 2017 (Πηγή: Getty Images)  

Ο 50χρονος Melnichenko είναι Ρώσος δισεκατομμυριούχος βιομήχανος, ιδρυτής και πρώην δικαιούχος της εταιρείας παραγωγής λιπασμάτων EuroChem Group και της εταιρείας άνθρακα SUEK. Σύμφωνα με το Forbes, η καθαρή περιουσία του εκτιμήθηκε στις 10 Μαρτίου 2022 σε 15,8 δις. δολάρια, καθιστώντας τον τον 7ο πλουσιότερο άνθρωπο στη Ρωσία. Η πρώτη αξιόλογη επιχειρηματική του κίνηση ήταν μια αλυσίδα από καμπίνες συναλλάγματος που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990. Αν και ο Melnichenko έχει αρνηθεί ότι έχει πολιτικές πεποιθήσεις, η συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον έβαλε στη λίστα κυρώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ