Πέρα Παλάς: Το υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης που ενθουσίασε το Netflix

Το πεντάστερο ξενοδοχείο Πέρα Παλάς πρωταγωνιστεί στη νέα τουρκική σειρά «Μεσάνυχτα στο Πέρα Παλάς», που σαρώνει αυτή τη στιγμή στο Netflix. Με τις αναζητήσεις για μια διαμονή εκεί να έχουν χτυπήσει πλέον «κόκκινο», ρίχνουμε μια ματιά σε ένα από τα πιο ιστορικά καταλύματα της Ευρώπης.
Πέρα Παλάς (Πηγή: Netflix)

Του Γιάννη Μπαϊρακτάρη

«Σε ένα ιστορικό ξενοδοχείο της Κωσνταντινούπολης, μια ρεπόρτερ βουτά στο παρελθόν και πρέπει να σταματήσει μια σκευωρία, που ίσως αλλάξει τη μοίρα της σύγχρονης Τουρκίας». Αυτό διαβάζουμε στην περίληψη της νέας τουρκικής σειράς «Μεσάνυχτα στο Πέρα Παλάς», που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη δεκάδα των προτιμήσεων των χρηστών του Netflix.

Διαβάστε ακόμα: Survivor πολυτελείας στον Άγιο Δομίνικο με διαμονή 2.145 ευρώ τη βραδιά στο Amanera Resort

Αυτό που αναρωτιούνται πολλοί φαν της σειράς είναι αν η ιστορία που παρακολούθησαν στα οκτώ της επεισόδια βασίζεται σε - κάποια έστω - πραγματικά γεγονότα ή μιλάμε για ένα εντελώς φανταστικό σενάριο. Η αλήθεια είναι πως ο βασικός της κορμός προέρχεται από το βιβλίο του Charles King με τίτλο «Μεσάνυχτα στο Πέρα Παλάς: Η γένεση της σύγχρονης Ιστανμπούλ». Παρόλα αυτά για χάρη της σειράς η ιστορία έχει αλλάξει.

Τι έχει μείνει ακριβώς ίδιο; Μα φυσικά το Πέρα Παλάς, το ιστορικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο κατασκευάστηκε το 1892, όταν η Εταιρεία Βαγκόν – Λι αποφάσισε να το ανεγείρει στα υψώματα πάνω από τον Γαλατά, για να υποδέχεται κυρίως τους επιβάτες του Οριάν Εξπρές, που κατέφθαναν στην Πόλη από το Παρίσι.

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα σύμβολο της νεωτερικότητας, ενώ στις αρχές του 1900, ήταν από τα πρώτα στην Ευρώπη, που πρόσφεραν ανέσεις όπως ανελκυστήρες, θέρμανση με καλοριφέρ και ηλεκτρικό φωτισμό. Παράλληλα, το κομψό και πολυτελές μπαρ «Γκραν Οριάν» του ξενοδοχείου, με τους αυθεντικούς πολυελαίους, έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του διασημότητες από όλο τον κόσμο.

Το Πέρα Παλάς διατηρεί μέχρι και σήμερα πολλά αυθεντικά στοιχεία του παρελθόντος, όπως έπιπλα της εποχής, περίτεχνα πόμολα, καθώς και έναν παλιό εκπληκτικής τέχνης ανελκυστήρα από ξύλο και σίδερο. Επίσης, το κεντρικό σαλόνι, με τους μαρμάρινους κίονες, προσφέρει μια ιδιαίτερα μεγαλοπρεπή ατμόσφαιρα.

Στη μεγάλη φήμη του ξενοδοχείου συνέβαλε κυρίως η Αγγλίδα συγγραφέας βιβλίων μυστηρίου Αγκάθα Κρίστι, η οποία όπως μαθαίνουμε κι από τη σειρά του Netflix, έμεινε σ’ αυτό πολλές φορές μεταξύ 1924 και 1933. Μάλιστα, στο δωμάτιο Νο 411, η Αγκάθα Κρίστι έγραψε ένα μεγάλο μέρος από το μυθιστόρημά της «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές». Το δωμάτιο αυτό είναι ανοικτό στους επισκέπτες, όπου μπορεί κανείς να δει τα βιβλία και τις φωτογραφίες της συγγραφέως.

Σε είκοσι επτά από τα συνολικά 145 δωμάτια του ξενοδοχείου βρίσκονται χαραγμένα σε μπρούτζινες πλάκες τα ονόματα διάσημων επισκεπτών του, μεταξύ των οποίων και του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος έμεινε στο δωμάτιο αριθ. 101 και το οποίο σήμερα διατηρείται ως μουσείο. Ανάμεσα σε άλλες προσωπικότητες που έχουν διαμείνει κατά καιρούς στο «Πέρα Παλάς» περιλαμβάνονται ο Λέων Τρότσκι, η Μάτα Χάρι, η Σάρα Μπερνάρ, η Ζοζεφίν Μπέικερ, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, η Τζάκι Ωνάση και άλλοι.

Μετά την επιτυχία της σειράς του Netflix, πάντως, έχουν αυξηθεί οι αναζητήσεις του πεντάστερου ξενοδοχείου Πέρα Παλάς στο διαδίκτυο με πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο να θέλουν να κλείσουν ένα δωμάτιο εκεί. Πόσο θα τους στοιχίσει τώρα αυτό; To πιο απλό δωμάτιο κοστίζει περίπου στα 150 ευρώ τη βραδιά, ενώ η προεδρική σουίτα του φτάνει μέχρι και τα 1.000 ευρώ τη βραδιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ