St. Moritz White Turf: Σαμπάνια, χαβιάρι και σκι με άλογα στο πιο πολυτελές χειμερινό event της διεθνούς ελίτ

Για τρεις εβδομάδες κάθε Φεβρουάριο το White Turf αναστατώνει το St. Moritz. Η παγωμένη λίμνη του διάσημου χειμερινού θερέτρου στην Ελβετία μεταμορφώνεται σε πίστα ιπποδρομιών για πανίσχυρα καθαρόαιμα κι ένα πολυτελές λυόμενο χωριό ξεφυτρώνει στις όχθες της για να υποδεχθεί τα μέλη της διεθνούς ελίτ. Το highlight της διοργάνωσης; Το skijoring. Το σκι με άλογα.
St. Moritz White Turf: Σαμπάνια, χαβιάρι και σκι με άλογα στο πιο πολυτελές χειμερινό event της διεθνούς ελίτ

Το White Turf, στο πολυτελές χειμερινό θέρετρο και ναό των εύπορων φανατικών του σκι, το St. Moritz, είναι ένας από τους πλουσιότερους αγώνες ιπποδρομιών στην Ευρώπη και ένας από τους κορυφαίους αγώνες ιπποειδών στον κόσμο. Κατατάσσεται στο ίδιο επίπεδο με το Kentucky Derby, το Melbourne Cup, το Παγκόσμιο Κύπελλο του Ντουμπάι και το Royal Ascot.

Διαβάστε ακόμα: Το Carlton Hotel St. Moritz ανοίγει τις πόρτες του με 5 νέες παροχές

Το White Turf δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχετε δει ποτέ πριν. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται καθώς το πιστόλι εκπυρσοκροτεί δίνοντας την εκκίνηση και αστραπιαία, τα καθαρόαιμα εκτοξεύονται στην πίστα. Δεν έχουν σέλα ή αναβάτη. Αυτό που κάνουν είναι να σέρνουν τους σκιέρ που κρατιούνται από ιδιότυπα γκέμια, 2 μέτρα πίσω τους, καλπάζοντας γύρω από την πίστα με ταχύτητα 55χλμ./ώρα.

Εικόνα

20 αγώνες διεξάγονται στην παγωμένη λίμνη του St. Moritz σε τρία Σαββατοκύριακα κάθε Φεβρουάριο (6 με 20/2 διαρκεί το event του 2022 - για πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επισκεφθείτε το επίσημο website, εδώ). Το ήσυχο χιονισμένο τοπίο μεταβάλλεται σε μια ηλεκτρισμένη πίστα όπου τα γυμνασμένα καθαρόαιμα διαγωνίζονται σε διάφορα πρωταθλήματα που περιλαμβάνουν αγώνες ιπποδρομιών, παραδοσιακούς αγώνες, αρματοδρομίες καθώς και το highlight του φεστιβάλ, το skijoring (σκι με άλογα).

Το σκηνικό δεν θα μπορούσε να είναι επιβλητικότερο, με τους όγκους των βουνών Engadin ως φόντο για τους 35.000 επισκέπτες που καταφθάνουν στο St. Moritz γι' αυτό το ραντεβού της υψηλής κοινωνίας, απ' όπου κανείς δεν θέλει να λείπει. Το White Turf είναι ένα χειμωνιάτικο καρναβάλι σε ένα χωριό 32 στρεμμάτων που στήνεται εξολοκλήρου για την περίσταση και περιλαμβάνει καφετέριες, ζωντανή μουσική, καταστήματα και φυσικά περιοχές αποκλειστικής πρόσβασης VIP όπου εξυπηρετούνται μόνο οι προνομιούχοι.

A post shared by White Turf (@white_turf)

Ο... θρύλος λέει ότι οι ρίζες της διοργάνωσης απλώνονται στις αρχές του περασμένου αιώνα, όταν, μετά από αρκετά gin tonic, μερικοί Βρετανοί τουρίστες βγήκαν στην παγωμένη λίμνη προκαλώντας ο ένας τον άλλον σε έναν αγώνα σκι, αλλά με μια μεγάλη διαφοροποίηση. Οι σκιέρ δεν θα χρειαζόταν να κατέβουν τις χιονισμένες πλαγιές του St. Moritz. Θα χρησιμοποιούσαν τα άλογά τους, τα οποία θα τους έσερναν για να γλιστρούν πάνω στο χιόνι, όπως τα ταχύπλοα τραβούν τους σκιέρ στο σκι θαλάσσης.

Ήταν 1906 όταν το skijoring ξεκίνησε ως σπορ, δίνοντας το έναυσμα για το πρώτο White Turf, ένα χρόνο αργότερα. Άλλωστε οι Ελβετοί ξέρουν πώς να αξιοποιούν στο έπακρο τον χειμώνα και να απολαμβάνουν την ύπαιθρο ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία. Το White Turf ήρθε απλά να προστεθεί σε μια σειρά άλλων διοργανώσεων που λαμβάνουν χώρα καθ' όλη τη χειμερινή περίοδο σε αυτήν την παγωμένη τούνδρα, όπως το Snow Polo του St. Moritz και το Cricket on Ice.

Το White Turf προσελκύει ελίτ από όλο τον κόσμο, αφενός λόγω των αγώνων αφετέρου εξαιτίας της υπερβολικά λαμπερής ατμόσφαιρας. Η παρουσία στο event έχει γίνει must στο ετήσιο κοινωνικό ημερολόγιο των jet-setters που καταφτάνουν με ιδιωτικά jet, πολυτελή αυτοκίνητα με σοφέρ ή μέσω των μαγευτικών ελβετικών Άλπεων με τρένο, επιβαίνοντας φυσικά στην Class Excellence του Glacier Express.

Εικόνα

Πίσω από το βελούδινο σχοινί στις εισόδους των VIP areas του λυόμενου χωριού, προσφέρεται μια σπάνια exclusive εμπειρία. Στις στολισμένες σκηνές, η ελίτ ξεφεύγει από το κρύο, βρίσκοντας ένα πολυτελές καταφύγιο μεταξύ των αγώνων με gourmet κουζίνα και άφθονα cocktails για να ξεδιψάσει. Όταν έρθει η ώρα για δράση, υπάρχει φυσικά μια ιδιωτική πλατφόρμα με ειδικούς χώρους θέασης μόνο για διακεκριμένους επισκέπτες. Χορηγοί εκδηλώσεων όπως η Credit Suisse και η ωρολογοποιία Longines φιλοξενούν τους καλύτερους πελάτες τους στις δικές τους ιδιωτικές σκηνές.

Εικόνα

Στο pop-up χωριό που ξεφυτρώνει κάθε Φεβρουάριο στο St. Moritz προσφέρονται τα πάντα: από ιδιωτικά τζετ, πολυτελή αυτοκίνητα, χειμερινή μόδα και αναμνηστικά. Για όσους δεν μπορούν να ξεδιψάσουν στις VIP areas, υπάρχει επίσης αφθονία εκλπετυσμένων κρασιών και εδεσμάτων από πωλητές όπως το DaVino, που προσφέρει τα καλύτερα Riesling και pinot noir από την Ελβετία καθώς και άλλες εκλεκτές διεθνείς ετικέτες.

Τα προσωρινά εγκατεστημένα εστιατόρια προσφέρουν υψηλή κουζίνα από κορυφαίους σεφ σε υπαίθριους χώρους εστίασης, όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν τον ήλιο συνοδεία σαμπάνιας και στρειδιών. Plus στην ατμόσφαιρα, η εορταστική ζωντανή μουσική που κάνει τους γλεντζέδες να χορεύουν.

Εικόνα

Στις 20 κούρσες διαγωνίζονται κορυφαία καθαρόαιμα άλογα με επιδέξιους αναβάτες από όλο τον κόσμο, και διεκδικούν φήμη και χρήματα. Σε κάθε αγώνα, τα υπέροχα άτια σκάβουν με τον καλπασμό τους την πίστα. Στη διαδρομή των 3.000 γιάρδων (2.743 μέτρα περίπου) συστάδες χιονιού δημιουργούν μια χιονοθύελλα στο πέρασμα των αλόγων, ενώ για όσους βρίσκονται κοντά στη δράση η βροντή του καλπασμού τους μένει αξέχαστη.

Στους διάφορους αγώνες υπάρχει πάντα κάτι εξαιρετικό για να παρακολουθήσει κανείς. Οι αγώνες troter ή αμαξιδίου είναι εξίσου συναρπαστικοί με εκείνους στο Belmont. Στην περίπτωση όμως του White Turf, δεν διαθέτουν τροχούς αλλά σκι και αγωνίζονται για 1.900 γιάρδες (1.737 μέτρα περίπου). Εκεί ωστόσο που κερδίζεται το μεγάλο χρηματικό έπαθλο του μισού εκατ. ελβετικών φράγκων είναι αργότερα, στις ιπποδρομιακές κούρσες. Εκεί είναι που το «χωριό» με τις τέντες κατακλύζεται από θαμώνες που σχηματίζουν ουρές για να βάλουν τα στοιχήματά τους.

Ο πιο συναρπαστικός αγώνας είναι αναμφίβολα το skijoring. Το ότι είναι ασυνήθιστο δεν είναι το μόνο στοιχείο που το κάνει ενδιαφέρον. Οι σκιέρ πρέπει να επιδεικνύουν δεξιότητες ιππασίας και σκι ταυτόχρονα, καθώς και άφθονο απόθεμα γενναιότητας και φυσικής κατάστασης, καθώς επιταχύνουν γύρω από την πίστα των 3.000 γιάρδων πίσω από τα δυνατά καθαρόαιμα.

Εικόνα

Μια λάθος κίνηση και οι σκιέρ κινδυνεύουν να «εκτροχιαστούν» βίαια από την πίστα ή θα πέσουν πάνω σε άλλους διαγωνιζόμενους με ταχύτητα 55 χλμ./ώρα, κερδίζοντας πιθανότατα μόνο μια παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο. Οι αναβάτες διαγωνίζονται σε καθένα από τα τρία Σαββατοκύριακα και συγκεντρώνουν πόντους. Νικητής ανακηρύσσεται ο διαγωνιζόμενος με το υψηλότερο σύνολο, ο οποίος στη συνέχεια ονομάζεται «Βασιλιάς του Engadine».

Εικόνα

Το White Turf είναι μια μοναδική στο είδος της, εξαιρετικά «κλειστή» και πολυτελής διοργάνωση. Από τη λάμψη και τη γοητεία του St. Moritz μέχρι τη συγκίνηση της δράσης εντός και εκτός πίστας, είναι το απόλυτο event to be της υψηλής κοινωνίας που δεν χάνεται. Άλλωστε το απουσιολόγιο της ελίτ, δεν συγχωρεί τέτοιες απουσίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ