Dior: Έκανε ντοκιμαντέρ για τη φέρμελη, το σακάκι των ευζώνων και τους Έλληνες τεχνίτες

Ο γαλλικός οίκος μόδας Dior μόλις αποκάλυψε το ελληνικό DNA της τελευταίας του συλλογής Cruise 2022 που έκανε πρεμιέρα στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο. To νέο ντοκιμαντέρ «The Greek Bar Jacket», της Anemon Productions, σε σκηνοθεσία Μαρίας Οικονόμου, καταγράφει τον ύμνο του γαλλικού οίκου στον ελληνικό πολιτισμό και τους Έλληνες τεχνίτες
Dior: Έκανε ντοκιμαντέρ για τη φέρμελη, το σακάκι των ευζώνων και τους Έλληνες τεχνίτες

«Η Maria Grazia Chiuri (σ.σ. δημιουργική διευθύντρια του Dior) έδωσε στην Αθηναία σκηνοθέτη Μαριάννα Οικονόμου λευκή κάρτα για να τραβήξει ό,τι συμβαίνει πίσω από την αυλαία», σημειώνει ο οίκος μόδας σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε ακόμα: Ο Κιλιάν Εμπαπέ της Παρί Σεν Ζερμέν είναι ο νέος πρεσβευτής του Dior

Η δημιουργική διευθύντρια εντυπωσιάστηκε από την Οικονόμου από την ταινία της «Όταν οι ντομάτες γνώρισαν τον Βάγκνερ». Δουλεύοντας με ντόπιους τεχνίτες, η Chiuri δημιούργησε έναν χώρο ανοιχτού διαλόγου που φέρνει φως στις ελληνικές προγονικές οικογενειακές παραδόσεις.

Η δημιουργική διευθύντρια του Dior είναι γνωστό ότι δίνει στην τέχνη, τη δημιουργικότητα και τη δύναμη των γυναικών κάθε ευκαιρία για να λάμψουν. Το ντοκιμαντέρ κάνει ακριβώς αυτό: δίνει την πλατφόρμα του Dior στον ελληνικό πολιτισμό. Δείτε το εδώ:

Το επίκεντρο του ντοκιμαντέρ είναι φυσικά το Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, όπου ο Οικονόμου συνάντησε ηθοποιούς και μοντέλα από την εκδήλωση για να «χαρτογραφήσει» ξανά τη δημιουργική διαδικασία της Chiuri. Σύμφωνα με τον οίκο, είναι «μια συνέργεια αριστείας, μια μαεστρική συνομιλία μεταξύ του εξαιρετικού savoir-faire των ατελιέ του Dior και των Ελλήνων τεχνιτών».

Εικόνα
Από την επίδειξη του οίκου Dior στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στις 18 Ιουνίου 2021 (Πηγή: Eurokinissi)

Το ντοκιμαντέρ ξεκινά στο Άργος της Πελοποννήσου στο εργαστήριο του ράφτη Αριστείδη Τζονευράκη. Ο Έλληνας ράφτης ανέλαβε να μεταφέρει στοιχεία και τεχνογνωσία από την παραδοσιακή φέρμελη, το κεντητό σακάκι των ευζώνων, επαναδημιουργώντας το Bar Jacket του Dior, ένα εμβληματικό κομμάτι που συμβολίζει την επανάσταση του New Look.

Στη συνέχεια, η Οικονόμου ταξιδεύει στο Σουφλί, στο Νομό Έβρου, επισκεπτόμενη το εργοστάσιο Silk Line του Κώστα Μουχταρίδη. Εδώ κατασκευάζονται τα ελαφριά μεταξωτά υφάσματα του παριζιάνικου οίκου. Αιχμαλωτίζοντας τις δημιουργίες της εικονογράφου Χριστιάνας Σούλου που μεταφέρονται σε φορέματα ζακάρ, η Οικονόμου επισκέπτεται επίσης το νησί της Θάσου.

Η κάμερα επιστρέφει στην πρωτεύουσα, και εστιάζει στο έργο του δημιουργού του Dior Stephen Jones, τα στολίδια NE.M.A του Μουσείου Μπενάκη και το εργαστήριο Τσαλαβούτα, αναδεικνύοντας το εμβληματικό καπέλο του ναυτικού. Η ταινία αναρτήθηκε μόλις χθες στο κανάλι του οίκου Dior στο YouTube ξεπερνώντας ήδη τις 16.000 προβολές.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ