Τα ρολόγια της USSR - Οι συλλέκτες του μυστήριου κόσμου της Σοβιετικής Ένωσης

Με ψευδώνυμα όπως «The Bastard», «The Broker», «The Astronaut» και «The Vampire» μία ομάδα που θαυμάζει το «μυστήριο» της Σοβιετικής Ένωσης φέρνει στο επίκεντρο συλλογές από ρολόγια χειρός εκείνης της εποχής.
Τα ρολόγια της USSR - Οι συλλέκτες του μυστήριου κόσμου της Σοβιετικής Ένωσης

Η ομάδα βρίσκεται σε όλο τον κόσμο και φέρνει την «ιστορία» στο σήμερα με χιλιάδες ρολόγια από τις ημέρες του Στάλιν.

Ο λόγος για την ιστοσελίδα «Watches of the USSR» του Dashiell Oatman-Stanford, στην οποία μπορεί να βρει κανείς περίπου 3.000 ρολόγια εποχής που πέρα από αξιόλογα συλλεκτικά κομμάτια, παράλληλα «δουλεύουν» και είναι «χρηστικά», ενώ καταφέρνουν να διατηρούν το «μυστήριο» της εποχής τους.

Διαβάστε επίσης: Τα νέα ρολόγια της Breitling είναι μια ωδή στα μαχητικά αεροσκάφη

Σύμφωνα με το CNN, ο Oatman-Stanford και οι συλλέκτες φίλοι του έχουν δημιουργήσει την Υπηρεσία Πληροφοριών Ρωσικών Ρολογιών και για να γίνει κανείς μέλος, πρέπει να έχει λάβει προσωπική πρόσκληση από την Υπηρεσία. Κάτι που συνήθως γίνεται, μόνο αν ο «υποψήφιος» έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τα ρωσικά ρολόγια δημόσια - κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων. Η «Υπηρεσία» τον βρίσκει και τον προσεγγίζει.

Ρολόγια γεμάτα ιστορία

Ο καθένας μπορεί να βρει στο διαδίκτυο ένα ρολόι που δουλεύει και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, το οποίο πιθανόν να είναι από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, με τιμή κάτω των 100 ευρώ, ακόμα και στα 40 -50 ευρώ. Όμως η αυθεντικότητα του είναι κάτι που λίγοι μπορούν να διαπιστώσουν.

Εικόνα
Ρολόγια αντίκες πριν από το 1930 - Φωτογραφία: Watches of the USSR

Εκεί μπαίνει η ομάδα του «Watches of the USSR» και προσφέρει τη «σιγουριά» πως το νέο απόκτημα του ενδιαφερόμενου είναι αυθεντικό κομμάτι εκείνης της εποχής. Άλλωστε, σύμφωνα με την «Υπηρεσία» οι συλλέκτες των σοβιετικών ρολογιών δεν είναι «τυπικοί» φαν των ρολογιών. Ενδιαφέρονται λιγότερο για την σπανιότητα, την πολυτέλεια και τη... μόδα ενός ρολογιού ως αξεσουάρ και περισσότερο για την ιστορία, το μυστήριο και πολλές φορές τη σύνδεση του με τον στρατιωτικό κόσμο.

Τα ρολόγια αυτά έγιναν ένα σύμβολο της σοβιετικής «αντίστασης» και «περηφάνιας» σε μια χώρα που πάλεψε να νικήσει τους Ναζί και έγινε παγκόσμια υπερδύναμη.

Εικόνα
Στρατιωτικά ρολόγια εποχής - Φωτογραφία: Watches of the USSR

Ένα από τα πιο διάσημα brand ρολογιών της εποχής ονομάζεται Pobeda και σημαίνει «νίκη». Το όνομα προέρχεται απευθείας από κρατική οδηγία - εντολή του Κρεμλίνου - μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με τον ιστότοπο των κατασκευαστών, Raketa, όπου αναφέρεται πως τα ρολόγια «συμβόλιζαν τη θέληση και των ηρωισμό των Ρώσων»

Εικόνα
Γυναικεία και παιδικά ρολόγια εποχής - Φωτογραφία: Watches of the USSR