Spend It: Penny Black - Στο «σφυρί» το παλαιότερο γραμματόσημο του κόσμου με στόχο τα $8 εκατ.

Ένα από τα πρώτα γραμματόσημα του κόσμου, ονόματι Penny Black, βγαίνει σε δημοπρασία από τον Sotheby's και η τιμή του εκτιμάται πως μπορεί να φτάσει από τα 5,5 έως και τα 8,25 εκατ. δολάρια!
Spend It: Penny Black - Στο «σφυρί» το παλαιότερο γραμματόσημο του κόσμου με στόχο τα $8 εκατ.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ποσό για ένα... μικρό κομμάτι χαρτί, το οποίο όμως είναι μοναδικό στο είδος του και «έρχεται» από το μακρινό 1840. Το γραμματόσημο είναι «το παλαιότερο ασφαλές παράδειγμα του πρώτου γραμματόσημου» σύμφωνα με τον διάσημο οίκο δημοπρασιών, το οποίο παρουσιάζεται στη συλλογή «Treasures» και είναι προγραμματισμένο να βγει προς πώληση στις 7 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα: 200 χρόνια μετά, το μικροσκόπιο του Κάρολου Δαρβίνου ψάχνει ιδιοκτήτη

Τo πολύτιμο «χαρτάκι» φιλοξενεί μία εικόνα με το προφίλ της βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου, Βικτόριας, και είναι κολλημένο πάνω σε φάκελο επιστολής με ημερομηνία 10 Απριλίου του 1840. Το έγγραφο βρισκόταν επί χρόνια στο αρχείο του Robert Wallace, ενός Σκωτσέζου πολιτικού και μεταρρυθμιστή του βρετανικού ταχυδρομικού συστήματος.

Εικόνα
Ένα από τα πρώτα γραμματόσημα που κυκλοφόρησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.   Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

Το γνωστό ως «Penny Black», είναι το γραμματόσημο που καθιέρωσε την ενιαία τιμή αποστολής με το ταχυδρομείο, με το κόστος να επιβαρύνει τον αποστολέα - από τις 6 Μαΐου 1840. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο παραλήπτης ήταν αυτός που πλήρωνε το κόστος της υπηρεσίας.

«Αυτό είναι το πρώτο γραμματόσημο, ο πρόδρομος για όλα τα γραμματόσημα και είναι αδιαμφισβήτητα το πιο σημαντικό κομμάτι της φιλοτελικής ιστορίας που υπάρχει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Sotheby’s, Henry House. «Παρότι υπάρχουν πολλά σημαντικά γραμματόσημα σε συλλογές, τόσο δημόσιες, όσο και ιδιωτικές, ανά τον κόσμο, αυτό είναι το γραμματόσημο που αποτέλεσε την αρχή του ταχυδρομικού συστήματος όπως το ξέρουμε».

Εικόνα
Το έγγραφο έχει ημερομηνία 10 Απριλίου του 1840.   Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock 

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου γραμματόσημου είναι πως πιστεύεται πως είναι ένα από τα τρία που «σώθηκαν» από το πρώτο φύλλο εκτυπωμένων γραμματοσήμων που υπήρξε ποτέ. Το συγκεκριμένο άνηκε σε ιδιωτική συλλογή, μάλιστα ο αρχικός του «ιδιοκτήτης» είχε καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του ταχυδρομικού συστήματος στη χώρα, ενώ τα άλλα δύο ανήκουν στη συλλογή του Βρετανικού Ταχυδρομικού Μουσείου.

«Το γεγονός πως ο Wallace υπέγραψε, έβαλε ημερομηνία και έστειλε αυτή την επιστολή υποστηρίζει το σκεπτικό πως αυτό είναι το πρώτο παράδειγμα που έχουμε ενός ταχυδρομικού γραμματόσημου, κάτι που πλέον χρησιμοποιεί κάθε χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο τωρινός ιδιοκτήτης της συλλογής Alan Holyoake.

Ο Holyoake απέκτησε την επιστολή του Wallace πριν από περίπου 10 χρόνια και προχώρησε σε μία τριετή ερευνητική προσπάθεια για την επιβεβαίωση της αυθεντικότητας, αποκτώντας πιστοποιητικά γνησιότητας από την Royal Philatelic Society και την British Philatelic Association.

Με πληροφορίες από το Reuters.