Christie's: Το μικροσκόπιο του Κάρολου Δαρβίνου ψάχνει ιδιοκτήτη, έπειτα από 200 χρόνια

Tο μικροσκόπιο του Κάρολου Δαρβίνου, πατέρα της εξέλιξης, ηλικίας 200 ετών, πρόκειται να δημοπρατηθεί από τον οίκο Christies στις 15 Δεκεμβρίου. Η τιμή που αναμένεται να «πιάσει» ενδέχεται να φτάσει τα 480.000 δολάρια.
(Πηγές: Associated Press / Christie's)

Οι αίθουσες δημοπρασιών είναι ένας από τους χώρους όπου συχνά ξεδιπλώνεται η Ιστορία. Μέσω των σπάνιων αντικειμένων που συχνά βγαίνουν «στο σφυρί» έρχονται ξανά στο προσκήνιο σπουδαίες στιγμές της ανθρωπότητας, δημιουργώντας συνειρμούς για το πώς ήταν ο κόσμος πριν και πόσο κάποιες εξέχουσες προσωπικότητες συνέβαλαν σε αυτό που είναι ο κόσμος σήμερα.

Διαβάστε ακόμα: Μία από τις 618 Mercedes-Benz 300 SL Roadster του 1957 «βγαίνει στο σφυρί»

Ένα τέτοιο εξαιρετικό παράδειγμα πρόκειται να εμφανιστεί στις 15 Δεκεμβρίου σε δημοπρασία του οίκου Christie's. Πρόκειται για ένα μικροσκόπιο που ανήκει στην οικογένεια του Κάρολου Δαρβίνου για σχεδόν 200 χρόνια, και αναμένεται να πουληθεί έως και 485.000 δολάρια.

Ο Βρετανός φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος, πιστώνεται τη θεωρία της φυσικής επιλογής και είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο σημαντικότερες προσωπικότητες στην ανθρώπινη ιστορία. Χωρίς αυτόν και τα μικροσκόπια του, η θεωρία της εξέλιξης, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, δεν θα υπήρχε. Η παρακαταθήκη του ιδιοκτήτη του κάνει σαφώς το συγκεκριμένο αντικείμενο ακόμη πιο πολύτιμο, καθώς του χρωστάμε πολλές επιστημονικές ανακαλύψεις που ενοποίησαν τη θεωρία των επιστημών της ζωής.

Εικόνα
Το αποσυναρμολογημένο μικροσκόπιο του Κάρολου Δαρβίνου είναι αποθηκευμένο σε ένα κουτί από μαόνι (Πηγή: Christie's)

Το μικροσκόπιο ανήκε αρχικά στο γιο του Κάρολου Δαρβίνου, Λέοναρντ. Είναι ένα από τα έξι όργανα που είχε και χρησιμοποιούσε ο Δαρβίνος, μελετώντας με αυτό κοράλλια, θαλάσσιες ανεμώνες και σφουγγάρια από τον Κόλπο του Φορθ, σημείο εκβολής πολλών ποταμών της Σκωτίας . Από τον Λέοναρντ, η συσκευή μεταβιβάστηκε στον ανιψιό του, Έντουαρντ Λέοναρντ Ντάργουιν, αποθηκευμένο σε κουτί από μαόνι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Τμήματος Επιστημονικών Οργάνων και Φυσικής Ιστορίας του οίκου Christie’s, Τζέιμς Χίσλοπ, στην Daily Mail, «είναι απίστευτα συναρπαστικό να κοιτάς αυτό το όργανο και να βλέπεις το μικροσκοπικό κόσμο που θα είχε δει ο Δαρβίνος τις δεκαετίες του 1820 και του ‘30».

«Αργότερα στη ζωή του, το 1858, -συνεχίζει ο Χίσλοπ- ο Κάρολος Δαρβίνος έγραψε ένα υπέροχο γράμμα στον μεγαλύτερο γιο του αναφέροντας ότι ο μικρός Λένι, κοιτάζοντας τα κομμάτια του αποσυναρμολογημένου μικροσκοπίου είπε: "Ω μπαμπά, θα έπρεπε να χαίρομαι πολύ γι’ αυτό το δώρο για όλη μου τη ζωή". Είναι υπέροχο που αυτό το μικροσκόπιο "κουβαλά" αυτήν την οικογενειακή στιγμή του Δαρβίνου, λίγο πριν γίνει διεθνώς διάσημος».

Για τους θαυμαστές του Δαρβίνου, το μικροσκόπιο αποτελεί πραγματικό θησαυρό καθώς είναι το ένα και μοναδικό μικροσκόπιο του Δαρβίνου που έφτασε ποτέ σε μια δημοπρασία. Το μικροσκόπιο είναι μέρος της θεματικής ενότητας Christie’s Valuable Books & Manuscripts και θα παρουσιαστεί στους υποψήφιους αγοραστές στις 15 Δεκεμβρίου με την εκτιμώμενη τιμή πώλησης να κυμαίνεται από 343.050 έως 480.270 δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ